Post entry

Malka OIL: spännande tider i känsligt bolag

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Malka OIL har de de senaste veckorna visat en klar uppåt-trend. Mycket talar för fortsatt positiv utveckling, samtidigt som negativa nyheter skulle kunna få dyra konsekvenser.

Malka OIL står nu inför den kanske mest spännande perioden på mycket länge för bolaget och dess aktieägare.

Nedan tänkte jag lista några av de saker som vi har att se fram emot de kommande veckorna.

Till alla på redeye; detta är min första analys på den här siten, så jag hoppas att ni har lite överseende och minns den gången ni själva var gröna på detta område.

* Den senaste tidens uppgång beror enligt de flesta, och så även mig, på den förväntade nyheten om att oljepipen till Tomsk åter skall tas i bruk. Vid ett positivt besked kommer aktiekursen säkerligen ta ett skutt norrut. Man ska dock komma ihåg att vi ofta ser kortsiktiga spekulationer i aktien och vinsthämtagningar kommer att ske. För den som har is i magen finns det dock flera godbitar att vänta på.

* Malka har nu fått en Ny VD vid rodret; Maks Grinfeld , och den här gången verkar det vara en person som inte bara pratar, utan en som faktiskt inte har något emot att få lite skit (eller ska vi säga rå-olja ;-) ) under naglarna. Att han är före detta ryss och fortfarande kan sitt modersmål är givetvis ett plus i kanten, inte minst med tanke på det lite okonventionella företagsklimatet hos våra gamla grannar i öst. För den som är intesserad av vad han gjort hittills finns det ett nyhetsbrev iform av en pdf på företagets hemsida.

* Malka är nu i princip skuldfritt! Oavsett vad den gamle skojjaren och före detta styrelsemedlemmen Michail Malyarenko säger, så är domstolen i Tomsk tillfreds med Malkas ekonomi. Detta är ju givetvis skönt att veta, eftersom det då skulle vara enklare att få till ett lån för att köpa in mer material i form av en till borr-rigg och att

möjligen kunna bygga en egen station för behandling av oljan. Om en sådan station byggs så kommer det innebära ett stort klirr i kassan för företaget, eftersom man då kommer kunna sälja en mer förädlad produkt. Detta kommer ju dock ta lite tid och det är knappast vad Malka kommer att lägga pengarna på härnäst.

* En ny reservuppdatering är på väg! De undersökningar som gjorts innan har inte varit direkt rättvisande, eftersom att de helt enkelt inte har undersökt hela Malkas licensblock. Att spekulera i vad de nya reserverna kan tänkas vara tänker jag låta bli, men så väl experter som företagsledning är överens om att de är större än de som finns på pappret idag. Ledningens bedömning av de tre identifierade oljefälten som idag finns är ca 140-190 milj. fat.

Då ska man ha i åtanke att det finns ytterligare 7(!) st. identifierade oborrade strukturer.

* Kursen har närmat sig den nya botten i trendkanalen som tycks ligga på 0.18 kr. En rekyl upp är att vänta.

Då till de lite mindre smickrande sakerna.

*Malka OIL hamnade i våras i blåsväder med "ryssen". Att göra oljeaffärer i detta land är uppenbarligen inte helt lätt, om man inte sitter med rätt kort på handen.

Pipen stängdes av och falska rykten om konkurs och miljöförstöring bokstavligen sprutades ut av den dåvarande styrelsemedlemmen Malyarenko. Att denne man inte har några vidare spärrar uppenbarades när han flög in beväpnade vakter med helikopter, i ett försök att??? Ja vad det

egentligen var han ville uppnå förstår jag inte riktigt. Han om någon borde ju vara intresserad av att Malka pumpar olja, eftersom han äger aktier i bolaget, styrelsemedlem eller ej.

Men vi får väl kalla det för ett handlande i desperation när han inte fick sin vilja igenom. Denne man verkar nu ha lugnat ner sig en aning och förmodligen var det det sista jäkelskap han ställde till med. Men med galningar som dessa vet man aldrig.

*Malka OIL har historiskt sett haft det svårt att nå upp till produktionsmålen. Man har som mest varit uppe i dryga 3000 fat/dygn och något mer skulle önskas. Nu ska man komma ihåg att de knappast har fått arbeta ostört pga. bråket i styrelsen och ett kollapsat oljepris.

Oljepriset är nu på uppgång igen och vi ligger stadigt runt 70 USD/fat och en fortsatt uppgång är inte långt borta nu när lågkonjunkturen har bromsat upp. Visst kan det ta ett tag innan det tar fart igen, men inom 1-2 år så kommer oljepriset att stå bra mycket högre än nu enligt experterna. Man skall komma ihåg att allt är inte nattsvart här i världen, Kina har till exempel ökat sin bilförsäljning 6 månader i rad, och dessa ska tankas med oljeprodukter. Så fort pipen är öppnad finns en kapacitet att skicka iväg 4000 fat om dygnet, men då krävs säkerligen att några fler hål borras. Vi aktieägare får helt enkelt utgå från att detta är planen.

Mitt råd blir härmed Köp. Det finns saker att se fram emot både kortsiktigt och långsiktigt. Visst finns det risker, men risk/reward är här fördelaktigt och med dagens låga kurs passar Malka Oil utmärkt som en krydda i portföljen. Var bara vaksam med nyhetsflödet.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?