Post entry

Peab: ingen brådska till aktion

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det finns en hel del olika notiser att göra vad gäller Peab; räntor, marknaden, infrastruktursatsningar etc. Dock tar de ut varandra varför fingret skall hållas borta från köp/säljknappen.

Peab har gått upp 20 procent sedan bottennoteringen i november (och sedan placera.nu’s analys). Frågan är om det är läge att gå in i företaget fortfarande. Nedan listas ett antal fördelar och nackdelar som jag tycker är tänkvärda och en kort sammanfattande slutsats presenteras i slutet av analysen.

FÖRDELAR

Räntorna har sjunkit mycket den senaste tiden vilket får ganska stora effekter för ett företag i byggbranschen med ganska hög belåning. Givet de höga räntorna som har varit ger detta utrymme för resultatförbättring.

Dagens Industri skriver idag (24 januari) att Vägverket drar igång projekt värda 15 miljarder under 2009. Det finns stor anledning att tro att Peab kommer att ta del av en del av de ordrarna. Speciellt nu som de köpt tillbaka Peab Industrier (som för övrigt köptes tillbaka relativt billigt).

Jag ser det som en fördel att familjen Pålsson är så insyltad i företaget som man är. Det finns anledning att tro att de kommer att göra sitt yttersta för att deras egen förmögenhet inte skall gå om intet. 2009 har ju för övrigt öppnat bra med ordern på musikteaterhuset i Jönköping på 300 Mkr.

Peabs närvaro i Finland och Norge vad gäller verksamhetsområdet anläggning har ökat under 2008 och kommer troligen göra så under 2009. Om dessutom våra grannländer, likt Sverige, sätter in vissa stimulanspaket med investeringar i infrastrukturen finns anledning att tro att Peab kommer att ta del av dessa.

NACKDELAR

Att det blir nedskrivningar kommer inte som någon överraskning men frågan är hur mycket. Det går att hitta bedömningar på allt mellan 5 och 15 procent. Risken om det blir för stora nedskrivningar är att räntekostnaderna ökar på grund av den sämre situationen vid omförhandling av lån.

Det kommer att ta tid för (bostads)marknaden att komma igång igen. Ju fler varsel man läser om ju fler potentiella köpare kan gå förlorade. Om man läser i Rogoff och Reinherts artikel från december 2008 ser man att genomsnittstiden för bostadsmarknaden att hämta sig är 6 år (dock tog det 4 år för Sveriges bostadsmarknad att hämta sig 1991). Det finns risk för att kassaflödet blir dåligt om inget säljs och det blir desto svårare att klara räntekostnaderna.

Eftersom det blir färre ordrar att slåss om på marknaden kommer troligen lönsamheten att gå ner eftersom konkurrensen hårdnar. Även om Peab är en relativt stark aktör vad gäller entreprenörer år (Vägverket) finns anledning att tro att det kan komma in utländska företag och konkurrera eftersom byggsektorn ser tuff ut i de flesta länder.

SLUTSATS

Det är stor osäkerhet kring framför allt bostadsmarknaden. Trots att fallande räntor kan ge Peab ett bättre läge kan den inbromsade marknaden göra att upplåningen ändå blir dyr. Med förvärvet av Peab Industrier kommer företaget att klara sig bättre på grund av ökad andel anläggnings- och infrastrukturordrar. Dock kommer troligen lönsamheten i dessa uppdrag att avta. Jag tycker att signalerna lutar svagt åt att gå in i företaget, men osäkerheten är för stor. Jag tror därför på att vänta på rapporten för att se hur företagets balansräkning står sig. Och därefter ta beslut om hur man tror att framtiden kommer te sig för Peab. Det räcker alltså inte riktigt till en positiv rekommendation utan mitt råd blir att sitta stilla i en knapp månad till (årsrapporten kommer 12 februari). Att sälja aktien tror jag är något förhastat om man har en placeringshorisont som sträcker sig längre till sommaren.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?