Post entry

Paradox Ent: Conans tid är nu!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Med John Rambo ute på biograferna och en kreditkris som härjar i USA så finns det bara en sak som kan rädda världen. Vi behöver ännu ett muskelberg!

Paradox Entertainment äger bland annat rättigheterna till karaktären/ produkten Conan Barbaren. Detta är liksom de flesta andra hjältar från förr en karaktär som man nu försöker blåsa nytt liv i. Fredrik Strage (skribent) talade om fenomenet muskelknuttar för en tid sedan vid releasen av den nya Rambo filmen. Han menade att förra gången USA förälskade sig i det nästan omänskliga muskelberget var i en tid liksom nu, då USA var försvagat och behövde en muskelman som kunde rädda dem från allt ont. Nu kan det alltså återigen vara dags för starke Conan att komma till undsättning och hjälpa USA ur krisen och åtminstone jag känner mig haussad ända in i ryggmärgen.

Något som inte har varit starkt de senaste åren är bolaget Paradox Entertainments ekonomiska ställning. Senast vid slutet av förra året var det dags för en nyemission. Aktien har även gått ned ungefär 60 procent sedan kurstoppen då förväntningarna var höga på att en Conanfilm var på gång av Warner Brothers (världens största filmbolag).

Nu är det inte Conanfilmen som ligger närmast i pipeline, utan ett väldigt uppmärksammat och efterlängtat onlinerollspel med namnet "Age of Conan- Hyberian Adventures". Efter ett otal förseningar så beräknas spelet ha release den 20 maj i år. Spelet påminner väldigt mycket om braksuccén "World of Warcraft" ett spel som gjort utvecklaren Blizzard till ett av världens största spelbolag med en månadsinkomst på i runda slängar 700 miljoner kronor enbart på abonnemang för att spelare skall ha tillgång till den skapade onlinevärlden "World of Warcraft", som har fler "invånare" än Sverige. Paradox kommer få en del av intäkterna från både spelförsäljning samt abbonemangsavgifter. Spelet släpps både till PC och Xbox 360.

Varför skall man då spela Age of Conan istället för World of Warcraft? Svaret på denna fråga är egentligen ganska enkel. Spelare söker alltid nya upplevelser samtidigt som Conan redan är ett relativt inarbetet varumärke. Givetvis får dock Age of Conan ses som en uppstickare i denna jämförelse, då World of Warcraft är störst och troligtvis även kommer fortsätta att vara störst. Det som även skrämmer med Age of Conan är att det är ett teknisk avancerat spel, vilket kan betyda minskad försäljning. Givet är dock att förväntningarna är höga på Age of Conan, då spelet ligger väldigt högt på förbokningslistor och popularitet listor på de större spelsajterna (

www.gamespot.cometc). Jag tror därmed att förseningarna av spelet endast har ökat förväntningarna och att Age of Conan har goda chanser att bli en succé.

Paradox Entertainment har enligt min mening både en kortsiktig och långsiktig potential framförallt med fantasyhjälten Conan. Då förhoppningsvis onlinespelet blir framgångsrikt, så bör även varumärket Conan stiga i kurs. Om man sedan lyckas hålla kvar populariteten i Conan och gör diverse uppdateringar av spelet och andra kringprodukter så bör alltfler öppna ögonen för muskelknutten.

Planen är sedan att inspelningen av den nya Conanfilmen skall påbörjas redan under 2008 och ha premiär sommaren 2009 och om denna film blir lyckad så är förhoppningen att detta skall leda till en serie Conanfilmer. Filmproducenten är Millenium Films som även ligger bakom den nya Rambo filmen, distributören är storbolaget Lionsgate.

För Conanrättigheterna fick Paradox Entertainment 1 miljon dollar, motsvarande 6,4 Mkr. Om inspelningen inleds före augusti 2011 ökar summan till 2,6 miljoner dollar, cirka 16,6 Mkr.

Conanfilmens budget beräknas bli cirka 100 miljoner dollar, motsvarande 640 Mkr. Detta gör den till en relativt dyr film, även enligt amerikansk standard, det blir även Millenium films dyraste projekt hittills.

Som alla småaktier med mycket potential så är en investering i Paradox Entertainment riskfylld. Jag tänker inte i denna analys göra någon kalkyl över förväntade intäkter för bolaget, då mycket fortfarande är okänt. Min förhoppning är dock att varumärket Conan ligger helt rätt i tiden samtidigt som ett mycket lovande onlinerollspel är på ingång. Det verkar även som att insiders återigen vågar tro på bolaget då bland annat VD och Vice VD strax efter nyår passade på att handla ytterligare Pardox aktier. Så vi blundar nu för alla tråkiga siffror och hoppas att Conan spänner musklerna återigen och räddar oss från alla hemskheter.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?