Post entry

Paradox: Conanfilmen kan få fart på aktien

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

"Distributören Lionsgate har meddelat via media att Conanfilmen kommer att ha USA-premiär den 19 augusti 2011. Filmdistribution är såld över hela världen och distributören i respektive land bestämmer lokalt premiärdatum. Filmen kommer även att finnas i en 3D-version". (Pressmeddelande 101118)

Paradox Entertainment är noterat på Firth north. Bolaget äger och kommersialiserar bland annat rättigheterna till författaren Robert E. Howard. I portföljen ingår över 1000 karaktärer så som Mutant Chronicles, Kull of Atlantis, Solomon Kane, Bran Mak Morn och Conan the Barbarian vilken är den mest kända.

För att underlätta kommersialiseringen av portföljen har Paradox organiserat verksamheten i tre affärsområden; Underhållning, Förlagsverksamhet och Övrig licensgivning. Inom Underhållning finns licensgivning mot filmer, DVD, TV och data/videospel och utgör den absolut viktigaste intäktspotentialen framöver. Inom Förlagsverksamhet licensierar Paradox ut karaktärerna mot böcker och serietidningar och inom Övrig licensgivning finns sådant som samlarartiklar, kläder och spel.

Paradox är ett litet bolag men verkar på en stor marknad. Bara licensrättigheter från konsumentprodukter bedöms uppgå till 1300 mdr SEK årligen. En viktig föregångare i branschen är amerikanska Marvel Entertainment, med kända karaktärer som "X-Men" och "Spiderman", vars framgångsrika affärsmodell Paradox har tagit efter. Precis som Marvel väntas Paradox utnyttja sin stora portfölj till licensgivning i en mängd olika medier. I Paradox befintliga affärsmodell som baserar sig på licensintäkter är risken begränsad i dagsläget. För att öka potentialen räkna med att Paradox på sikt kommer att öka andelen egenfinansiering. Marvel har redan gått denna väg genom att ta in extern finansiering för kommande filmer.

Conanfilm kan bli stor "trigger"

Med en produktionsbudget på 80 mUSD exklusive marknadsföring finns förutsättningar att Conan blir en storfilm vid den väntade premiären i augusti 2011. Filmen är mycket viktig för Paradox. Inte bara genom att bolaget kommer att erhålla stora licensintäkter från bio, DVD, TV-syndikering och dataspel men också genom att intresset för övriga Robert E. Howard karaktärer kommer att öka substantiellt.

Vi vet idag att det blir en film om 7 månader - mitten av augusti som är en stor biohelg i USA. Lionsgate satsar på denna film eftersom det blir deras första riktigt stora film och de vill slåss vid den stora biohelgen. Reklam kommer att satsas på likaså.

* Vi vet likaså att filmen kommer upp på omkring 4000 biosalonger bara i USA.

* Vi vet att den likaså kommer att visas i 3D format (som nu är poppis efter Avatar).

* Vi vet att de planerar för fyra Conanfilmer.

Det finns en förväntning på filmen som en av topp 11 mest förväntade filmer i USA under 2011. Allt fokus ligger på Conanfilmen. Filmstudion kommer satsa hårt på denna film. Det kommer komma mycket marknadsföring fram till augusti. MEN - ingen mening att lägga krut nu när det är så pass långt kvar. Har vi tur ser vi en teaser i juni. Vi kommer se den tecknade Conangrejen däromkring likaså. Eventuella intäkter från mobilspelet ligger i Q2 och Q3. Här ska bli intressant att se om spelet blir en storsäljare eller inte.

Världens största filmsajt (IMDB) spekkar att budgeten för Conan ligger kring 90 MUSD. Det inkluderar nog då reklam etc. Filmen skulle kosta kring 65 miljoner USD. Det blir med andra ord den dyraste "svenska" filmen i svensk filmhistoria.

Mobilspelet är en egen marknad men det är en del av marknadsföringen av Conanfilmen, precis som Age of Conan. Det är en egen grej men kommer leverera och leva på filmen. Vi vet att Funcom förlängde sin licens till 2023 så jag räknar med att Paradox kommer få intäker (små och stora) tills dess. Vi vet att det har pratats om fyra Conanfilmer. Den första kommer visa vägen.

Conanfilmen drar även de övriga varumärkena i portföljen. Fler kommer titta på att använda karaktärer. När vi väl vet vad Conan kommer dra in per år (efter film, kommer DVD- marknaden som är "billigare" i marknadsföring - alltså större intäkter till bolaget - (och eftersom biosalongen tar typ 50% på filmen), sedan kommer Pay per View grejor där man beställer film (stort i USA), hotell, flygbolag (Conan lär inte visas på film). Sedan kommer TV och sedan är det lite annat. En tecknad Conan vore kanon - där den får en PG-rating (Parental Guidance, 8 år eller äldre) vilket gör att den kan visas för en större marknad.

4 stycken filmer kanske kommer ge oss intäkter de närmaste 15 åren. Sedan kommer övriga karaktärer - en kvinnlig hjälte i Dark Agnes vore coolt som tjejspel men även film. Jag har skrivit tidigare att EA inte har en "karaktär" så kanske kommer de plocka in någon. Vi får se.

Detta är projekt vi kan vänta oss i framtiden: Solomon Kane, Conan - the Babarian, Vultures, Bran Mak Morn, Speed Demon, Solomon Kane nr 2 (med omförhandlad %), Dark Agnes, Conan 2, Conan 3, Vultures 2, Red Sonja, Bran Mak Morn 2. Dark Agnes 2, Dark Agnes 3. Conan 4. Bran Mak Morn 2. Solomon Kane 3.

Tv-serie på Chariots of the Gods vore kanon.

Så - summering - Frågan är nog hur länge vi står ut med en låg kurs. Jag räknar på bra med intäkter de närmsta 3 åren där det i slutet kommer en bra utdelning på 2 kronor per aktie. Jag räknar även med att EA eller Disney - eller varför inte ett filmbolag - köper upp Paradox och dess rättigheter.

Värdering av Paradox vid ett positiva Conan scenario, räknar jag med ett stort intresse runt Paradox olika karaktärer i allmänhet samt Conanfilmerna. I detta scenario tycker jag att aktien är värderas betydligt högre.

Läs vidare på hemsidan, mycket på gång detta år och många år framåt. Vid succé av den första Conan-filmen, kommer det fler delar.

http://www.paradox-entertainment.com/index.html

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?