Opcon - utdragen turn-around
2007-11-01 00:31, Edited at: 2011-03-11 05:30Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Opcon är snart på väg ut ur en förlängd turn-around process. Förra året var ett rekordår och inledde omvändningen, men Opcon har även ändrat sin verksamhetsinriktning vilket gjort vändningen något mer otydlig och svårbedömd. Sommarens företagsförvärv och den senaste partneravtelet med Scania-Cummin ger dock en mycket positivare relation mellan möjlighet och risk till Opcons fördel.
Opcon har i stort sett följt börsen sedan mars i år. Det är mer eller mindre plus minus noll i kursutveckling, men tar man hänsyn till utspädningen från nyemissioner ser det lite positivare ut då antalet aktier ökat med 9,5%. Då man jämför Opcons Q2 och Q3 med de finansiella resultaten rekordåret 2006 så inser man att de flesta revisorer skulle avvakta köp. Det finansiella resultatet i kombination med det allmänna börsklimatet förklarar kräftgången de senaste månaderna. Mycket talar för att företaget Opcon kommer prestera mycket spännande nyheter de kommande 6 månaderna. Osäkerheten kring det allmänna börsläget kan vi tyvärr inte göra något åt.
Q3 rapporten ingen kioskvältare
Reaktionen på bokslutskommunikén för Q3 resultatet var tydlig. Det föreföll inte vara någon kioskvältare och alla som väntar på nyheter kring att Opcon nästa kvartal ska slå alla rekord blev besvikna över att man talar om att resultatet av de satsningarna kommer ses under Q1 och inte Q4 i år. Allmän oro och kursen föll ner från ca 70 SEK några dagar före rapporten till som lägst 62 SEK på rapportdagen. En inte helt oväntad reaktion. Det förefaller dock vara så att vissa läser hela Q3 rapporten - inte bara kommunikén - och då ser det inte alls lika illa ut. Visst, det verkar som det tagit lite längre att få de första avtalen klara. Det är uppenbart eftersom det inte kommit några nyheter, men samtidigt har ledningen någon månad tidigare kommunicerat att man kommer nå sitt omsättningemål på 1 MDR i årstakt redan 2009 istället för tidigare kommunicerade 2011. Det är främst förvärvet av SRE som bidragit till denna förändring i omsättningsökningen, men likväl så kvarstår då de tidigare tillväxtmålen.
Verksamhetsområdet Energy Efficiency - samarbete med Scania-Cummins
I förrgår (30 oktober 2007) publicerade Opcon en oväntad nyhet. Opcons dotterbolag SEM har valts ut som samarbetspartner för tillverkning och vidareutveckling av hjärtat i Scania-commins insprutningssystem XPI. Insprutningssystemet XPI (Extreme High Pressure Injection) är en vidareutveckling av det tidigare systemet HPI (High Pressure Injection). Det nya systemet skapar ett radikalt högre insprutningstryck vilket leder till mindre sotpartikelutsläpp och NOx utsläpp. Med det nya systemet kommer man klara de nya stränga emissionskraven i nya utsläppsstandarden "Euro 5" utan att efterbehandling krävs. Detta är en mycket stor fördel och beräknas vara mycket viktigt för marknaden eftersom den både uppfyller viktiga miljökrav samtidigt som den gynnar driftsekonomin.
Opcon skriver i sitt pressmeddelande att " Vi kommer nu investera ett antal tiotal miljoner i Åmål för att säkerställa den framtida produktionen till Scania-Cummins, som beräknas pågå 2009-2013 med möjlig fortsättning. De volymer vi räknar med är väsentligt större än de vi idag gör i Åmål." Opcon kommer även att anställa mellan 10-20 ytterligare personer för att klara utveckling och produktion. Produktionen är högt automatiserad och är en av anledningarna till att tillverkningen förläggs till Åmål och inte till exempelvis Kina. En annan anledning är att Opcons utvecklingsavdelning för denna teknik har sitt säte i Åmål - samt att Åmål har ett gynnsamt geografiskt läge i förhållande till för Scania viktiga orter. Samarbetet kan inte bara ses som en kommersiell framgång. Den bör även ses som ett erkännande av Opcons tekniska kunnande och leveransförmåga. Tekniken kring XPI är både genialisk och viktig. 2005 fick en av Scanias utvecklingschefer, Lars Tegnelius, Stora Teknikpriset för utvecklingen av HPI. Att nu Opcon har valts som samarbetspartner för vidareutvecklingen och leverantör av komponenter är lite av en milstolpe för Opcon.
SEM - Scania Cummins volymer okända
Marknaden har ännu inte reagerat särskilt mycket på denna, för Opcon, stora nyhet. En av anledningarna är att Opcon nämnt något om framtida försäljningsvolymer. Tyvärr kan vi dock inte förvänta oss några konkreta prognoser i framtiden, då fordonsbranschen generellt sällan ger någon leverantör tillåtelse att uttala sig om framtida volymer. Detta är en del av överenskommelsen med Scania-Cummins. Läser vi dock mellan raderna och räknar baklänges kan vi konstatera att det handlar om betydande tillskott till Opcons tidigare tillväxtprognoser.
Två omständligheter talar för att det kommer handla om stora volymer och bra marginaler: (1) Opcon investerar tiotals miljoner i produktionsanläggningar i Åmål. (2) Opcon har vid flera tillfällen bekräftat att "inga nya projekt får startas utan att de stödjer koncernmålet på 10 procent i EBIT-marginal".
Givet de investeringar Opcon nu gör i Åmål kan vi anta ytterligare drygt 100 miljoner i omsättning varje år under minst 2009-2013. Opcon är helt förbjudna att säga något om priser och volymer vilket gör att vi senare får titta på Scania-Cummins prognoser för att uppskatta vad denna affär kommer ge Opcon.
Volymförsäljningen gentemot Scania-Cummin tar dock inte fart förrän 2009, men detta kommer komplettera Opcons tidigare omsättningsmål på ett mycket passade sätt.
SEM - tydliggör bredd
För att avsluta avsnittet om SEM:s nya samarbete bör man notera att den stärker Opcons position som ett högteknologisk cleantech-bolag. Viktigt att notera är också att Opcon gör bedömningen att satsningarna inom SEM inte kommer påverka den mycket viktiga satsningen på Opcon Powerbox. Den breddning och stabilitet som affären bidrar med minskar risken på ett hälsosamt sätt. Den minskar dock inte möjligheterna eftersom den sker i ett separat dotterbolag.
Verksamhetsområdet Opcon Renewable Energy - OES
Genombrottet för OES och Opcon Powerbox har blivit något fördröjt. De som följer Opcons rapportering hade antagligen förväntat sig en nyhet kring nya affärer för Opcons Powerbox vid det här laget. Denna dröjer dock fortfarande ett par månader. Opcon skrev i senaste rapporten 19 oktober att de räknar med nya avslut i Q4 eller i början av Q1 2008. Detta bekräftades även nu två veckor efter rapporten vilket inte kan tolkas annorlunda än att diskussionerna fortsätter positivt.
Diskussioner förs med flera olika storföretag inom både processindustri och rederinäringen.
Opcon Powerbox - allmänt
Opcon Powerbox är namnet på Opcons stora affärsmässiga möjlighet. Opcon Powerbox är ett system som kan producera el från spillvärme med mycket låg temperatur - redan från 55 grader Celsius. Opcon har skapat en basenhet som i sitt standardutförande ger en utlevererad snitteffekt på ca 400 kW vid 8 500 timmar motsvarar detta 3 400 MWh el per år och enhet. I mer praktiska ordalag skulle detta lösa elförsöjningen för 700 hushåll och spara mer än 3100 ton CO2. Den uppskattade produktionskostnad för el är ca 20 öre kWh.
Kommersiellt kan detta system bli en lysande affär för Opcon då fördelen för många kunder kommer vara uppenbar. Kostnaden för en Powerbox är ca 7 MSEK. Tittat man på de vindkraftverk som kan leverera motsvarande effekt så kostar de ofta drygt 30 MSEK. Ekonomin för producenten ser extra bra ut om man kan försörja Powerboxen med spillvärme från förnyelsebara energislag. Produktionskostnaden för elen på ca 20 öre kWh raderas då helt ut av extraintäkter i form av gröna el-certifikat vilket leder till att produktionskostnaden blir närmare noll öre.
Opcon Powerbox referensanläggning
Nu i november kommer Opcons viktiga referensanläggning hos Eskilstuna Energi & Miljö (EEM) tas i bruk. EEM behöver inte betala för installation och drift utan det handlar om en referensanläggning. De säger sig själva också vara mycket intresserade av att se om tekniken fungerar som det är tänkt.
Totalt har EEM 15-20 MW spillvärme från rökgaskylare som skulle kunna försörja 3 Opcon Powerbox aggregat. I dagsläget används dock spillvärmen till värmeförsörjning av Eskilstunas fjärrvärmesystem vilket för just Eskilstuna skulle innebära att man skulle behöva börja använda fossil olja för leverans av fjärrvärme om spillvärmen användes helt till att producera el. Driftschefen vid EEM bekräftar att installationen är mycket enkel. Det handlar om insvetsning av 4 st ventiler med rör som tar cirka 1 vecka. Därefter ska det skapas en anslutning av producerad el så man kan mata in elen på nätet. Installation och intrimning bedöms som standardförfarande och ej något konstigt.
Opcon Powerbox - olika förutsättningar
Eskilstuna Energi & Miljö leverarar idag en del av sin spillvärme till fjärrvärmenäten vilket gör den ekonomiska kalkylen lite mer komplicerad för dem. I andra fall kan den ekonomiska kalkylen se helt annorlunda ut. Tar vi t ex en industri som måste kyla ner sitt varma spillvatten utifrån myndighetskrav så har de idag en kostnad som de skulle kunna bli av med. Då ser kalkylen helt annorlunda ut. I sammanhanget ska även nämnas att de "55 grader" som Opcon nämner som lägsta punkten för spillvärme baseras på när det är kommersiellt intressant för en "normalkund". Opcons Powebox kan leverera el från spillvärme under 55 grader, men det skulle i dagsläget inte vara kommersiellt lönsamt - undantaget från denna standardkalkyl är t ex de industrier som i dag har en kostnad.
Opcon Powerbox - nya tillämpningar
Inledningsvis var det uppenbart att Opcons Powerbox har en stor marknad i processindustrin. Under utvecklingsarbetet har flera nya möjligheter visat sig.
Rederinäringen ser också ut att vara ett intressant marknadssegment. Det finns 55 000 handelsfartyg som teoretiskt skulle kunna sänka sin förbrukning av olja med 10 procent. I en del fall så finns det praktiska fysiska hinder som platsbrist, etc. som förhindrar installation, men marknaden är även bortsett från dessa mycket spännande. Opcon har diskussioner med flera rederier och Opcons uppskattningar av bränslebesparingar på ca 10 procent kan bekräftas vilket givetvis skapar förväntningar. Idag kostar varje kWh ca 1 kr för rederinäringen, så kan man utnyttja befintlig flöde av kylvatten och sänka oljeförbrukningen så framstår detta som ett förhållandevis enkelt beslut. Vi glömmer ofta att rederinäringen bidrar till mer utsläpp än flygnäringen så givetvis kommer trycket på energieffektiviseringar på rederinäringen även komma från både politiker och kunder.
Ett annat intressant användningsområde för Opcons Powerbox är att använda energin till att direkt driva andra maskiner - utan att gå vägen via el. Detta har både fördelen att man slipper elskatt samt att man undviker effektivetsförluster i själva överförningen.
SRE - ett mycket lyckat förvärv
Förvärvet av Svensk Rökgasenergi (SRE) har visat sig vara mycket lyckat. Resultatet och omsättningen i Q3 rapporten räddades av SRE. Framtiden för SRE ser, enligt Opcon själva, mycket bra ut. De har utvecklat ett nytt torksystem som de redan har ordrar på fem enheter för - utan att den första enheten ens har levererats. Försäljningen av det nya torksystemet har enligt uppgifter nästan gått lite för lätt och föranlett interna diskussioner om man kanske säljer systemet för billigt.
SRE:s framgångar utomlands är också en viktig komponent för hela koncernen. Opcon Powerbox torde ha sin viktigaste marknad utomlands där t ex processindustrin inte levererar fjärrvärme och elpriset är högre.
Större nya ägare ökar i Opcon
Ändringarna på tio-i-topp bland Opcon-ägarna indikerar fler större institutioner som ägare. Ca 50% av aktierna innehas i dagsläget av tio. Det totala antalet aktieägare har minskat med 380 st (en minskning med 7.5% från sista augusti). Som exempel på förändringar kan vi t ex notera att Catella Kapitalförvaltning har under senaste två månaderna ökat sitt innehav med 20% med 113.500 aktier och har fjärde största ägare med 689 300 aktier.
SEB Fondinvest har även de ökat under senaste tiden.
Handeln i Opcon är förhållandevis liten vilket gör att det är svårt för de större köparna att köpa större mängder utan att kursen drivs uppåt. I synnerhet då Opconägare i allmänhet rimligtvis håller hårdare i sin aktier nu när det verkar lossna för verksamheten. Kräftgången de senaste månaden har säkert gjort att många otåliga redan lämnat aktien.
Kommande nyheter viktiga
Det är nu november och vi är i Q4. Givet att Opcon bekräftat att de ser sannolikt att det kommer nyheter under Q4 eller Q1 2007 så kan vi förvänta oss nyheter ganska snart. Kursnedgången till 62-64 SEK efter Q3 rapporten bör vara lägsta punkten för Opcon-aktien.
Ledningen har kommunicerat att det finansiella resultatet ser bättre ut för Q4 samt att de räknar med fler nyheter om affärer. Detta bör rimligtvis ge marknaden en bekräftelse om att Opcon verkligen är i slutskedet av sin turn-around och att vi kommer få se både tillväxt och bättre marginaler. Det är svårt att se annat än positivt på detta - och resan upp till tidigare All-Time-High på 78 SEK kan gå ganska snabbt (förutsatt att vi inte ser ett allmänt sämre börsläge).