Post entry

Opcon: Proof of Concept avklarat

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Att göra en försäljningsprognos på 2-5 år för Opcon är en smått omöjlig uppgift. Vi får indikationer om kunderna börjar få upp ögonen och marknader öppnas. Denna analys försöker sammanfatta läget och skissar på en möjlig utveckling.

”När jag ser att blomman börjar spira, när iden går från teori till verklighet till marknaden och när marknaden börjar upptäcka den. Det är en sak att tjäna pengar, men att man har rätt är oslagbart … Hela världen har börjat efterfråga våra tjänster och vi är cleantechs Microsoft” säger Opcons styrelseordförande Mats Gabrielsson i en intervju då han intervjuas med anledning av att han är en av investorerna i SVT:s program Draknästet. Uttalandet utstrålar själförtroende och är en illustration av att Opcon är på väg in i en ny fas – tillväxtfasen.

Även med en skeptisk hållning är det svårt att inte fundera lite på vilken utveckling som ligger bakom uttalandet. Gabrielsson är en aktiv styrelseordförande i Opcon och talar som huvudägare givetvis i egen sak. Givet att han har konkret erfarenhet från dryga 100-talet bolag som gett erfarenheter och referenspunkter anar man att Opcon kan vara något riktigt intressant.

Det finns många som är skeptiska till Cleantech. Det talas om ”Cleantech-bubba” och ”förhoppningsbolag”. På samma sätt som man måste skilja på olika bolag inom katergorin ”verkstadsindustri” är det inte så dumt att försöka vara aningen nyanserad när man pratar om ”cleantech”. Opcons verksamhet är dock både konkret och enkel i den bemärkelsen att det inte krävs någon allmän förändring av den industriella infrastrukturen eller en mängd tillstånd som t ex är fallet när vi pratar om bränsleceller för bilar eller inplacering av vindkraftverk. Opcons produkter integreras till största delen i befintliga industrianläggningar och när det gäller Powerboxen kan det vara så enkelt som att ställa en containerstor box utanför den befintliga anläggningen.

Opcons orderbok var vid årsskiftet 2008/2009 545 MSEK att jämföra med förra årets knappa 200 MSEK. Orderbokens nuvarande storlek, marknadspotentialen och goda förutsättningar för förbättrade marginaler gör att framtiden inte endast handlar om diffusa förhoppningar.

Opcon aktie har haft en bra start på 2009 med ca 150 % uppgång sedan årsskiftet (i skrivande stund 43 SEK). En orsak till den kraftiga uppgången är att aktien hade några tuffa avslutande månader då kursen trycktes ner av diverse försäljningar. En stor försäljning gjordes av Carnegies då deras fondinnehav på knappt 500 000 aktier i december såldes abrupt och aggressivt i på en marknad som normalt omsatte ca 20 000 Opcon-aktier. Givet dagens kurs på 46 SEK är kursutvecklingen senaste 12 månaderna är minus 24 % vilket inte är långt ifrån utvecklingen av OMXS30.

Den senaste två månaderna har omsättningen i Opcon ökat signifikant vilket stärker uppfattningen om att aktiemarknaden börjar uppmärksamma Opcon på ett positivt sätt. Antal aktieägare har även gått upp dryga 10 % på ett knappt år. Det finns idag 4 700 aktieägare.

Affärsområden

Opcons tre affärsområden är:

· Renewable Energy

· Energy Efficiency

· Mobility Products

Affärsområdet Renewable Energy har ökat sin omsättning med 80 % under året, men i absoluta siffror är det inga gigantiska tal eftersom verksamheten är på väg att byggas upp i många avseenden. Omsättningen inom affärsområdet för 2009 var 215 MSEK jämfört med 120 MSEK år 2008. Vad omsättningen kommer vara om några år är svårt att uppskatta, men det är ingen orimlighet att vi kommer se mer än 100 % omsättningsökning redan i år. Vi börjar ju trots allt på mycket låga nivåer. Enligt omsättningsmålet på 1 miljarder SEK i årstakt i slutet på 2009 är en fördubbling av omsättning i år ingen orimlighet. Opcon har förberett sig för en expansion och gjort en hel del investeringar och förvärv under året som ska stödja tillväxten. Exempel på sådant stöd är investeringen på 20 MSEK i en produktionslinje av centrala delar i Powerboxen samt förvärvet av Värmlands Montage Teknik som är underleverantörer till dotterbolaget SRE. Organisationen har även genomgått en omstrukturering som syftar till att stödja affärsområdets expansion.

Powerboxen är unik , men bygger på en generell fysisk princip. Systemet och de ingående delarna är unika och det finns med patent skyddar centrala delar systemet. Opcon har dock som princip att inte redovisa vilka patentskyddade delar som ingår eftersom detta skulle ge onödigt mycket information till konkurrenter. Opcon uppger att man inte ser något konkurrerande system med liknande prestanda. Det finns visserligen laboratorie- och utvecklingsprojekt som kan uppvisa liknande prestanda, men det är en helt annan sak att producera fullskaliga anläggningar som stabilt levererar el och kan erbjuda en attraktiv ekonomisk kalkyl.

Inget ont om vindkraft , men vid en jämförelse med vindkraft blir Powerboxens fördelar tydliga. En genomsnittlig Powerbox producerar lika mycket el som ett vindkraftverk av största använda modell. Kostnaden per producerad kWh ligger dessutom på hälften av kostnaden för vindkraft. Ett 1 MW vindkraftverk kan varje år producera ca 2 500 MWh vilket kan jämföras med en genomsnittlig Powerbox som levererar 3 400 MWh per år. Det finns enskilda industrier som har ca 1TWh outnyttjad spillvärme i form av varmt vatten. Istället för att denna industri har en kostnad för att kyla detta vatten kan de med hjälp av ett 30-tal Powerboxar leverera runt 100 GWh el om året. (Not. Det ej är tillåtet att släppa ut varmvatten från industrier)

Opcon stora expansion kommer till stora delar bygga på att man har partners som på licens tillverkar Powerboxen, men de unika viktiga delarna som gör att man uppnår den helt avgörande verkningsgraden och driftsäkerheten kommer produceras av Opcon själva. Dels för att skydda teknologin, men även för att själva tillverkningsprocessen av dessa komponenter är mycket krävande och har en betydande inverkan på prestandan. De långsiktigt enskilt två största marknaderna för Renwable energi kommer vara USA och Kina. Givet den smått häpnadsväckande potentialen på dessa marknader gör Opcon rätt i att skynda långsamt och försäkra sig om att man får den bästa partnern för att öppna och utveckla marknaden. Ett avklarat Proof of Concept för Powerboxen, ett uppgraderat system inom SRE, ett antal samarbetsavtal och bevisad leveranskapacitet skapar troligtvis en allt bättre grund för att vara en intressant samarbetspartner för lokal stor aktör. Utifrån Opcons perspektiv kommer det vara av största betydelse vem man kommer samarbete med och hur detta samarbete kommer utformas. Problematiken ser olika ut för USA och Kina. I USA är det viktigt att skaffa en finansiellt stark och organisatoriskt stabil organisation som med kraft kan hantera alla affärer vi kan förvänta oss från denna marknad. Som exempel kan nämnas att energimängden i spillvärme på USA-marknaden är större än alla andra förnyelsebara energikällor tillsammans. Att hitta rätt partner och rätt avtal på denna marknad kommer vara mycket viktigt. I Kina är det oerhört viktigt att kunna säkerställa sin produktion och systemens integritet. Opcon har dock planerat för detta och säkerställt produktionen av Powerboxens hjärta; rotorer producerade med extremt hög precision. Opcon har investerat 20 MSEK i anläggningar i Sverige som redan nu kan producera 2 000 rotorer per år, vilket innebär en kapacitet på 1 000 st Powerboxar om man väljer att just använda rotorerna för Powerboxen. Produktion och montering av hela systemen kan sedan ske på ett antal olika platser med partners. Det ligger i strategin att lägga ut de mer generella delarna på partners eller via outsourcing som projektleds av Opcon.

Pilotanläggningen i Eskilstuna som varit centrum för den viktiga Powerboxens Proof of Concept-fas flyttas nu. Gissningsvis ska den sättas i produktion där kommersiellt avtal finns. Enligt uppgifter från Eskilstuna Energi och Miljö har den fullskaliga pilotanläggningen i Eskilstuna faktiskt levererat mer el än vad Opcon hade som grundläggande förväntningar. Orsaken till att pilotanläggningen flyttas är att Eskilstuna Energi inte har tillgång till tillräckligt mycket kylvatten under sommaren och de har inte tillstånd att värma vatten i den näraliggande ån. Utnyttjandetiden är också kort då man redan är kopplade till fjärvärmenätet. Eskilstuna Energi själva anger att payoff-tiden för Eskilstuna Energi skulle varit 3 år om den kunde köras året runt. De har också varit mycket nöjda med driftstabiliteten och de bedömer inte att det långsiktiga underhållet skulle vara särskilt krävande. Det är främst köldmediesidan som behöver underhållas på liknande sätt som en kylmaskin vilket inte är särskilt omfattande.

När det gäller konkreta affärer har Opcon fått order på Powerboxen från Oxelösunds Energi samt samarbetspartnern i Australien. Det finns även relativt nya samarbetsavtal med Japan och Polen avseende Powerboxen som vi kan anta öppnar nya konkreta affärer. Ett samarbete med CoGen i Australien har redan resulterat i en första order för en gruva utan anslutning till stamnätet. CoGens prognos är att under en femårsperiod leverera 250 Powerboxar endast inom detta sak ”off grid” segment. Utifrån uppskattningar av bränslekostnader, avgifter och kostnaden för installation och drift av Powerboxen bör payoff-tiden inom detta segment (off grid) vara mycket kort. Beräkningar ger att det går att räkna hem investeringen inom 12 månader. Efter den 1 juli 2010 kan det bli ännu bättre då dessa bolag måste betala 25 AUS/ton CO2 (150 SEK/ton).

Den marina marknaden är ett är också ett spännande affärsområde som kan växa över tid. 90 % av allt gods transporteras på sjön. Viktiga drivkrafter för effektivisering inom sjöfarten är att ett dyrare lågsvavligt bränsle skall användas från 2013. Den extra kostnaden förväntas även öka med tiden genom CO2-beskattning. Opcon har ett samarbetsavtal med Wallenius Marine för att konkret analysera hur Powerboxen kan installeras och fungera inom deras fartygsflotta. I början av året har konkreta mätningar gjorts på ett av deras största fartyg. Wallenius Marine har en hel del biltransportfartyg vilka i finanskrisens spår har mindre efterfrågan, men projekten löper enligt uppgift på bra och det kanske till och med är bra att det finns mer tid för att göra förbättringar. Det är dock ingen orimlighet att det kan dröja in på 2010 innan vi ser riktiga orders på marina applikationer beställda och installerade. Givet att vi talar om rejäla bränslebesparingar mellan 5-10 procent så kan det bli en viktig marknad. Det är ett konkret intressant projekt, men knappast något som genererar någon omsättning och vinst att tala om under närmaste året.

SRE (Svensk Rökgasenergi) som återfinns inom affärsområdet Renewable Energy har nått flera framgångar på den ryska marknaden för ett kompressorsystem som är konstruerat för att passa i olika processer i olje- och gasindustrin i syfte att tillvarata gas som tidigare har facklats upp. Vi talar om stora mängder gas. Enligt den amerikanska meteorologiska myndigheten (NOAA) facklar världens oljeproducenter upp motsvarande 170 miljarder normalkubikmeter gas varje år till ett ekonomiskt värde av 40 miljarder USD. SRE:s senaste produktutvecklingar är något försenade, men Hasselström talar om ”extremt god efterfrågan”. Just nu är Schweiz den enskilt största marknaden vilket indirekt indikerar hur stor marknaden är.

SRE:s kunder har fram till idag i första hand varit fjärvärmeverk och sågverk, men försäljningen omfattar nu även pappersmassafabriker och liknande anläggningar. En ny intressant applikation för SRE:s kunder är en ”powerbox light” där en ångdriven variant av Powerboxen integreras i SRE:s system.

Elpriserna i Sverige har gått ner väsentligt med anledning av lågkonjunkturen. Sverige är dock ett undantag när det gäller elpriserna som är avsevärt mycket högre utanför Sverige. Detta är inget nytt och den stora expansionen inom Renewable Energy kommer ske på exportmarknaden. Samarbetet i Australien ger en fingervisning av hur samarbetet struktureras.

USA och Kina är två viktiga marknader som bearbetas. Det är även två mycket svåra marknader. Enligt amerikanska Department of Energy och deras Annual Energy Survey, överstiger tillgänglig industriell spillvärme i USA alla andra förnyelsebara energikällor sammantaget. Det finns med andra ord en gigantisk potential som med rätt strategi och styrning kan ge en smått fantastisk tillväxt. Det skulle räcka med att få en bråkdel av marknaden. Opcon har ett mycket intressant läge med världsunik teknologi med överlägsen prestanda klar för leverans. Kina är en annan gigantisk marknad. Det är dessutom troligtvis även så att många industrianläggningar i Kina saknar anslutningar till el-stamnätet på samma sätt som gruvor i Australien vilket gör elen extra dyr och lokal el-produktion med ”gratis” spillvärme mycket lönsam Den potentiella marknaden är både konkret och omfattande. Givet att kostnaden för att producera el i en Powerbox är endast ca 20 öre inklusive finansiering kan man se många marknader.

En annan viktig marknad är Ryssland . Opcons dotterbolag SRM fick en uppföljningsorder på ett pilotprojekt om 30 MSEK vilket ger ca 60 MSEK i faktureringen endast för dessa testanläggningar. Projektet handlar om att utnyttja gas med höga svavelhalter som normalt facklas bort. SRM:s kompressorsystem är konstruerat för att passa i olika processer i olje- och gasindustrin och gör det möjligt att tillvarata gas som tidigare har facklats upp. I processen kan även samtidigt som den möjliggör urskiljning av svavelväte för produktion av vätgas och omhändertagande av svavel. Idag facklas gas utan att energivärdet tas till vara och med stora skador för miljön i form av utsläpp av bl.a. växthusgaser. Effekten blir även att Ryssland får hjälp med att uppfylla Kyoto-fördraget. Opcon nämner att även uppföljningsordern på sannolikt kommer att följas av fler order och då med ännu större ordervärden. Det handlar om mer än 100 miljoner kronor per anläggning när oljebolagen väljer att börja investera i anläggningarna på allvar. Duman förbereder ett lagförslag med förbud mot fackling som kan få laga kraft redan 2010 vilket komplettera och skynda på den ekonomiska kalkyleringen. Att det handlar om stora pengar kan illustreras med att om man omvandlade ett års fackling av rysk naturgas till el skulle det motsvara USA:s elförbrukning under 3 månader.

Att göra en försäljningsprognos på 2-5 år för affärsområdet Renewable Energy är en nästan omöjlig uppgift. Givet de smått fantastiska marknader Opcon börjar öppna upp ser det ut som om de bara behöver lyckas halvbra för att ändå generera ordentliga omsättningsökningar. Med rätt partners och leveransstruktur i USA och Kina kan försäljningen växa till flera multiplar av vad som ligger i prognosen. Investeringarna i leveranskapacitet och organisation har lagt grunden för en leveranskapacitet som stödjer en tillväxt bortom Opcons egna prognoser. Redan idag kan Opcons anläggning i Nacka utanför Stockholm tillverka 2000 rotorer per år för Powerboxen

Det finns ett antal utmaningar och omständigheter som påverkar Opcon även om det onekligen ser ljust ut för Renewable Energys produkter då det nu är klart att de fungerar tekniskt och ger mycket positiva ekonomiska utfall för kunderna. Dels handlar det om att hitta rätt underleverantörer som har förutsättningar för att leverera utifrån flera olika perspektiv. En annan avgörande parameter är att det finns kapital tillgängligt – antingen har kunden egen finansiering eller så kan bolag som Boxpower skapa förutsättningar via olika typer av samarbeten. Avslutningsvis måste man lyfta fram vikten av en effektiv projektledning och styrning av samarbetspartners. Det kommer på sikt handla om mängder av projekt som måste koordineras. Utmaningarna är dock inte på något sätt oöverkomliga utan kräver bara fokus och en hel del hårt arbete. Eftersom de stora marknaderna ligger utanför Sverige kan nämnas att Opcon faktiskt inte är någon nybörjare på exportområdet. Opcons ledning har stor erfarenhet av internationella affärer och en stor del av Opcons produktion går redan på export. Exempelvis går 55 procent av SRE produktion på export.

Rörelseresultatet inom affärsområdet har under 2009 belastats av höga kostnader för organisationsuppbyggnad där flera nyrekryteringar gjorts och en ny organisation nu satts i sjön för att bättre ta till vara tillväxtmöjligheter och synergier inom sälj, administration, inköp och produktion.

Underlag till riktkursen från affärsområdet Renewable Energy baseras på historisk och uppskattad omsättning och marginal enligt följande:

2007: 123 MSEK (utfall)

2008: 215 SMEK (utfall)

2009: 675 MSEK (prognos; inklusive Saxlund, se not 1 nedan)

2010: 1050 MSEK (prognos)

EBIT-marginalen inom området för 2009 – 2010 uppskattas till 11 respektive 13 procent i genomsnitt, exklusive Saxlund som åsätts 5 % för år 2009.

Not 1. Saxlund omsatte senaste räkenskapsåret 284 MSEK. Beräkningarna antar att 75 % av aktierna förvärvas vilket innebär att Saxlunds omsättning konsolideras i sin helhet, men med avdrag för minoritetsandelar i resultaträkningen. I beräkningar har schablonmässigt antagits att omsättningen sjunker med 10 % pga konjunkturen och integrationsarbete.

Affärsområdet Energy Efficiency överraskade mycket positivt i slutet av 2007 med att bli en strategisk samarbetspartner för det avgörande insprutningssystemet XPI i Scania Cummins nya motorer. Närmare 60 MSEK har investerats i en automatiserad produktionslinje i Åmål som tas i bruk nu till sommaren för att nu full produktionstakt i början av 2010. Framgången i projektet blev tydligt då Opcon tillkännagav att Scania Cummins fördubblat ordervolymen då Opcon även kommer bli leverantör till Cummins motorer. Kontraktsperioden är 2009-2014 och omfattar garantiåtaganden från Scania Cummins sida. Som alltid inom fordonsindustrin så är det inte mycket som offentliggörs kring volymer och åtaganden, men projektet ryms inom ramen för Opcons generella avkastningskrav på 10 % och gissningsvis finns det ytterligare marginaler.

Omsättningen för affärsområdet Energy Efficiency sjönk från 230 MSEK till 206 MSEK. Minskningen motsvarar till stor del det avslutade ersättningsprogrammet för Saabs tändkassetter. Denna minskning har sedan länge varit känd och organisationen har anpassats till den nya situationen. Orderstocken har dock växt väsentligt under året, främst med anledning av Scania Cummins. Utöver XPI har Opcon fått nya affärer som kommer generera tillväxt från andra halvåret och 2010 ser ut att bli ett bra år med ökad produktion i Kina-fabriken.

Lönsamheten inom Energy Efficiency har av olika anledningar varit dålig under 2009. Flytten av viss verksamhet från Åmål till Kina har kostat en hel del. Relativt stora satsningar på nya produkter har även skett under året. Neddragningen inom Saabs ersättningsprogram har visserligen varit planerad och kontrollerad, men kan givetvis antas minskat lönsamheten.

Underlag för riktkursen från affärsområdet Energy Efficiency baseras på historisk och uppskattad omsättning och marginal enligt följande:

2007: 230 MSEK (utfall)

2008: 206 SMEK (utfall)

2009: 240 MSEK (prognos)

2010: 320 MSEK (prognos)

EBIT-marginalen inom området för 2009 – 2010 uppskattas till 5 respektive 11 procent.

Affärsområdet Mobility Products har under året ökat sin omsättning med 50 %. Detta har främst skett inom området Health Care där Opcon utvecklar och levererar ett flertal applikationer. Leveranserna till fordonsindustrin generellt har givetvis fallit rejält – och beräknas fortsätta ligga på en mycket låg nivå under 2009. Kunderna inom det mycket större området Health Care ser dock ingen avmattning och kompenserar mer nedgången inom de - för Mobility Products – mindre kunderna inom fordonsindustrin. Förvärvet av danska bolaget Balle A/S ökar fokus på de europeiska marknaderna. Enligt uppgifter i årsredovisningen föll omsättningen kraftigt i början av Q4, men har sedan återgått till normala nivåer i början av 2009. Balle A/S hade t ex rekordförsäljning i mars månad.

Mobility Products omsättning redovisas som en del av Energy Efficiency.

Summering

Risken i Opcon har sjunkit rejält under det senaste halvåret då både Renewable Energy och Energy Efficiency har visat sig ha produkter som fungerar och säljer även i denna finansiellt svåra tid. Ett försök att sammanfatta riskerna kan se ut som följer:

Konkurrens/marknadsrisker: På sikt kan man räkna med konkurrerande lösningar på olika marknader. Under närmaste åren kan dock Opcons ta viktiga marknadsandelar. Powerboxen har idag en unik prestanda som faktiskt skapat en egen marknad för Opcon inom spillvärme med relativt låg temperatur. Även om Opcons Powerbox får konkurrens i framtiden inom sitt segment kommer det rimligtvis ta tid för konkurrenter att skapa ett fungerande och stabilt system. När så sker har Opcon troligtvis en ”Powerbox 2.0” som har ännu bättre prestanda. SRE har mycket god försäljning och förefaller vara marknadsledande inom sitt segment. Det förefallet till och med som om SRE kan höja sina priser ett snäpp utan att riskera försäljning. XPI-projektet löper på till minst 2014 och kommer ge Energy Efficiency en bra plattform.

Finansiella risker : Opcon har under 2008 gjort stora investeringar i produktionskapacitet (t ex XPI, Powebox-rotorer, organisatoriskt och marknadsmässigt), men har ändå lyckats klara det kassaflödet bra. Opcon gjorde en nyemission på 70 MSEK som delvis använts till förvärv och investeringar i produktionslinjer. Styrelsen planerar inte för några ytterligare nyemissioner, men har fått ägarnas godkännande att via riktade nyemissioner finansiera ytterligare förvärv. En indirekt finansiell risk är att vissa av Opcons underleverantörer under 2008 fått betydande problem i och med att vissa av deras kunder mer eller mindre har försvunnit. Opcons samarbetspartners i form av t ex australiensiska CoGen och det egna Boxpower (som ska knoppas av under året) kommer vara beroende av tillgång på kapital. Får de betydande svårigheter med finansiering kommer detta givetvis bromsa utvecklingen.

Leveranskapacitet : Opcons prognostiserade tillväxt i procent är betydande. Eftersom Opcon börjar från en relativt låg nivå är det absoluta talen dock inte avskräckande höga. Tillväxten kommer också ske i samarbete med lokala partners och deras leveranskapacitet kommer givetvis vara en av de viktigaste punkterna vid Opcons egen utvärdering av dem. Givet de investeringar i teknisk produktionsförmåga inom nyckelområden, kompletterande förvärv och organisationsstrukturer ser det ut som att leveranskapaciteten faktiskt finns där. Det kan dock ta lite tid innan projekten faktiskt löper så smidigt som man skulle önska. Just förmågan att driva effektiva implementeringsprojekt var dock en av de saker VD Hasselström lyfte fram på årsstämman så det är något som ledningen har fokus på.

Aktiemarknaden : Vad som händer med den allmänna konjunkturen och aktiemarknaden är som vi alla vet ett komplicerat ämne. Opcon-aktier kommer givetvis påverkas av den allmänna utvecklingen, men givet att bolaget kommer ur sin utdragna turn-around och potentialen börjar bli tydlig med fler och fler nyheter så kan aktien leva sitt eget liv och stå emot en allmän nedgång. Likviditetsrisken i aktien är betydande, men under våren har den förbättrats markant. Antalet aktieägare har ökat med ca 10 % senaste halvåret.

Prognoser på kvartalsnivå är svårt att göra i dessa tider. Det är ännu svårare att göra prognoser på denna detaljnivå för just Opcon eftersom verksamheten är i ett utvecklingsskede och bolaget påverkas av en cyklisk försäljning med tonvikt på andra halvåret.

Riktkursen för Opcon är inte helt lätt att sätta. Det är inte lätt att hitta bolag som är – eller varit - i samma situation som Opcon och som kan användas som referens. Opcon har en ganska unik situation med unika produkter, marknadsmässig bredd, tillväxtpotential och bolagsmässig mognad. Ett bolag på NYSE som har viss överlappande funktion jämfört med Powerboxen är Ormat Technologies. De har en annan inriktning och prestanda (Ormats anläggningar behöver +80 C jämfört med Powerboxens +55 C), men är det bolag som har produkter närmast Opcons Powerbox. Ormats P/E är 27, men de har samtidigt en väsentligt mycket lägre tillväxttakt.

Som underlag för den prognostiserade omsättningen för respektive affärsområde kan man dels utgå från Opcons omsättningsmål om 1 miljard SEK i årstakt 2009, vilket ger en förväntat omsättning på drygt 1 miljard SEK år 2010. Utifrån ovanstående affärsområden blir de historiska siffrorna och prognosen följande:

2007: 364 MSEK (utfall)

2008: 420 SMEK (utfall)

2009: 870 MSEK (prognos)

2010: 1350 MSEK (prognos)

Med utgångspunkt från ovanstående resonemang kring verksamheten, prognostiserad omsättning, uppskattad EBIT-marginal för de olika dotterbolagen, uppskattade avskrivningar och antagande kring P/E-tal landar riktkursen vid ett Base Case på 60 SEK för 2009. Ett Bull Case indikerar dryga 85 SEK.

Beräkningar inkluderar effekt av finansiella poster, schablonmässig skatt och utspädning från teckningsoptioner och nyemissioner för att finansiera förvärv. (Omsättning och vinst, minus minoritetsandelar, från nya förvärvet Saxlund har inkluderats med antagande att förvärvet genomfördes via emission med schablonmässigt antagande om 10 % utspädning.)

MSEK 2009 2010 2011 2012 2013 Vinst Bear Case: 37 83 147 180 223

Vinst Base case: 47 102 182 225 280

Vinst Bull Case: 56 123 220 270 335

P/E 2009 2010 2011 2012 2013 P/E Bear Case: 28 30 33 33 30

P/E Base Case: 30 33 35 35 33

P/E Bull Case: 35 35 35 33 30

Kurs (vid årets slut) 2009 2010 2011 2012 2013

Pris/aktie Bear Case: 44 106 207 255 288

Pris/aktie Base Case: 60 146 275 339 398

Pris/aktie Bull Case: 85 186 311 348 432

Investeringar handlar till stora delar om en relation mellan ”risk” och ”avkastning”. Det går att diskutera ovanstående siffror hur länge som helst. P/E-talen är förhållandevis höga, men kan motiveras av den höga långsiktiga försäljningstillväxten som kommer sträcka sig längre än de år som beskrivs ovan. Skillnaden mellan Base, Bull och Bear Case är i exemplet +/- 20 % i nettovinst samt förändringar i P/E-tal som redovisas. Den viktiga poängen är att Opcon tagit sig ut sin Proof of Concept-fas och avsett vilka P/E tal och omsättningssiffror vi tror på är sannolikheten stor att avkastningen kommer bli bra – kanske till och med exceptionellt bra. Det finns troligtvis också ett ”Mega Bull Case” som skulle kunna utvecklas om 2-3 år där samarbetspartners runt om i världen får riktigt bra genomslag på sin marknadsföring.

Risken förefaller, efter att Powerboxen visat sig kunna leverera bra resultat, vara mycket hanterbar för att inte säga försumbar. Enbart tekniken och rättigheterna till Powerboxen bör betinga ett mycket stor värde och är troligtvis ett potentiellt uppköpsobjekt för någon större aktör som kan accelerera tillväxten. Givet den potential som Opcon beskriver i sin årsredovisning och de investeringar som gjorts är Opcon rustade för att ha en mycket god tillväxt som självständigt bolag. Om efterfrågan växer till nivåer som motsvarar potentialen är det dock möjligt att uppdraget blir för stort även för Opcon.

Trots nuvarande lågkonjunktur växer befolkningen i världen. Jorden för en allt större medelklass i BRIC- och utvecklingsländer som efterfrågan energi och varor. Även om det finns en del olja kvar under många år så blir det allt dyrare att utvinna den och just nu investeras mycket för att få upp olja ur nya mer otillgängliga och kostsamma källor. En väsentlig del av statliga investeringsbidrag i t ex USA kommer gå till nya energilösningar. I hela denna utveckling ligger Opcon väl positionerat och det ska bli spännande att se detta bolag utvecklas – exakt hur bra det blir är som tidigare nämnts svårt att bedöma.

//

PS. Ursäkta att det blev en lång text. Har du läst så här långt kan jag även rekommendera dig att läsa Opcons Årsredovisning för 2008. Den innehåller mycket intressant och ger ytterligare bakgrund.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?