Opcon: mitt i en turn-around
2007-08-24 10:57, Edited at: 2011-03-11 05:29Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Q2 rapporten visar tydligt att Opcon är mitt i steget i sin turn-around. Ledningen lämnade prognosen att tillväxttaken går dubbelt så fort som prognostiserad samtidigt som kvartalets finansiella resultat var klart lägre än tidigare. Det blev dock ett hack i kursutvecklingen som många trodde – inklusive undertecknad.
Det var relativt lite ny information i rapporten vilket sannolikt påverkade tålamodet hos många. Högsta prioritet för Opcon har under Q2 varit att bygga upp leveranskapacitet inom de nya verksamhetsområdena såsom OES Powerbox och Biogas-system. Ett annat fokus har varit att bibehålla befintliga affärer och inte tappa befintliga intäktströmmar även om fokus i grunden är nya produkter - och i viss mån nya kundgrupper. Resultatet för Q2 var vad som tidigare kommunicerats: avsevärt lägre, men positivt.
- Omsättningen uppgick till 171,5 mkr (229,2 mkr), varav för Q2 78,5 mkr (115,4 mkr).
- Rörelseresultatet (EBIT) uppgick till 9,6 mkr (31,2 mkr), varav för Q2 1,5 mkr (15,4 mkr).
- Resultatet efter skatt uppgick till 5,7 mkr (21,3 mkr), varav för Q2 0,8 mkr (10,8 mkr).
Viktigaste i rapporten: dubbel prognostiserad tillväxttakt
Positiva nyheter är att Opcon lämnar prognos om snabbare tillväxt än beräknat. Tidigare har målet varit att nå 1 MDR i omsättning, men nu kommunicerar man att man kommer nå detta redan 2009. Detta innebär att man förväntar sig nå 1 MDR på 2 år jämfört med tidigare 4 år. Ett sådant uttalande väcker lite frågor kring vad som ligger bakom denna snabbare tillväxt. Ett uppenbart tillskott kommer från de nyligen förvärvade bolagen Svensk Rökgasenergi (SRE), REF Technology and MITEC. SRE räknar med att omsätta 80 MSEK redan i år och fick för 1,5 år sedan Dagens Industris pris som Årets Gasell. Då båda bolagen verkar komplettera varandra bra och detta är nog huvudanledningen till den nya prognostiserade tillväxttakten. Det finns dock även andra positiva signaler inom organisationen som gör att man redan nu vågar gå ut med ett sådant uttalande. Opcon skrev bland annat i sin rapport att de har diskussioner med kunder avseende affärer motsvarande 100 tals miljoner avseende Opcons Powerbox. Det var säkert dock många aktieägare som hade hoppats på att få höra om nya kundavtal inom OES under Q2.
Uttalandet om att nå 1 miljard i omsättning på halva tidigare utsatta tiden kan göra att fler aktörer kommer att börja följa Opcons utveckling närmare. Det är lätt att höja lite på ögonbrynen kring denna självsäkerhet. Ledningens engagemang förefaller vara lite för långsiktigt för att det ska handla om att kortsiktigt driva upp kursen. Det finns inga rationella anledningar till att misstro ledningen och storägarna - de är lite för erfarna och redan förmögna för att vilja driva några kortsiktiga kursstegringar. De har också gjort "förutsägbarhet" till en av hörnpelarna i Opcons utveckling. Spännande fortsättning följer.
Positiva och negativa nyheter
Positiva nyheter och bekräftelser på framsteg inom utvecklings- och försäljningsarbetet:
- Dubbel hastighet på tillväxten. Prognosen är att nå 1 MDR i omsättning 2009 jämfört med tidigare 2011.
- Nya kundgrupper har identifierats och rederinäringen lyfts fram som OES kunder tillsammans med tidigare nämnda process- och energiindustrier.
- Laminovas omsättning och resultat har ökat under Q2 och beräknas vara fortsätt starkt.
- REAC utvecklas nu positivt och har starkare order och leveransläge än tidigare. Resultaten från förvärven Svensk Rökgasutveckling och REF ingår inte i siffrorna och från Svensk Rökgasutveckling borde bidraget (om det redovisades) vara en extra 20 MSEK i omsättning (eftersom SRE prognos är 80 SMEK 2007) och ett EBIT bidrag på minst 10 procent dvs en extra dryga 2 MSEK.
Det var en del negativa nyheter i rapporten. Dessa hänför sig dock mest till den äldre verksamheten:
- Leveranser av ersättningskassetter till Saab har nu upphört. Andra leveranser gentemot Saab beräknas också minska och verksamheten har redan nu börjat anpassas till denna prognos.
- SEM hade lägre orderingång under kvartalet.
- Kinaverksamheten berörs negativt av höjda materialkostnader och en negativ valutautveckling (RMB och USD).
- Lysholm har drabbats av fortsatta förseningar pga leverantörer som ej uppfyllt kvalitetskraven.
Handel på rapportdagen
Handeln efter rapporten var till en början mycket avvaktande, men köpare som direkt i callen lade sig på 59 och sedan under en timmes tid drog sig tillbaka ned mot 57 kr - och ett internt avslut på 55 kr. Det är uppenbart att det finns en betydande osäkerhet och otålighet hos en del aktieägare. Kursen hämtade sig och nådde upp över 60 kr på eftermiddagen, men stängde sedan på 59.
Som motvikt mot den mer otåliga - och kanske vinsthemtagande aktieägare - finns det även numera en grupp mer långsiktiga institutionella ägare som gjort bedömningen att Opcon aktien för en månad sedan var köpvärd på dryga 70 kr.
Utspädning och dagens börsvärde
Kursen har sjunkit ordentligt sedan den allmänna börsoron inleddes. Opcons kurs har gått ner avsevärt mycket mer än index. Man bör dock även notera att antalet aktier har ökat med 9,5% (14.897.845 aktier till 16.325.619). Kursen har fallit 25% från högsta avslut (79 kr) jämfört med börsvärdet som gått ner 18% sedan toppnoteringen. Från dagens nivå finns det många som tycker det är intressant att gå in i Opcon om fokus är 6 månader eller mer.
Positivt antagande: Opcon uppfyller sina prognoser 2009
Uppfyller Opcons sina tillväxt- och lönsamhetsprognos ser aktien mycket intressant ut på medellång och lång sikt. Prognosen är att öka omsättningen från 416 MSEK 2006 till 1 MDR 2009 vilket innebär en årlig tillväxt på 35 procent. Uppfyller de även sitt mål angående EBIT marginal på minst 10 procent så ligger vinsten på minst 100 MSEK. Vinsten efter skatt ser lovande ut de kommande åren eftersom Opcon kan utnyttja ett hyfsat skattemässigt underskott.
Omsättning på 1 MDR, EBIT-marginal på 12 procent och utnyttjande av en tredjedel av det skattemässiga underskottet ger en vinst på ca 95 MSEK. Vad P/E talet kommer är rimligtvis mest beroende av den aktuella tillväxttakten, men låt oss antaga P/E 20, 25 och 30. Kursen skulle vid dessa alternativ hamna på 125, 157 respektive 188 SEK inom två år. Att jämföra med dagens 59 kr. Detta är trots allt låga P/E tal för Clean Tech bolag som vanligtvis har P/E tal som vittnar om helt andra förväntningar. Om det är rätt eller fel får marknaden och framtiden avgöra. Avvägningen mellan risk och reward känns mer tilltalande efter meddelandet om den högre tillväxttakten. Kan Opcon fortsätta lämna prognoser som stödjer antagandet att de rör sig mot målet så kan marknaden snabbt komma att uppvärdera bolaget.
Opcons styrelse och ledning har ett stort arbete framför sig. Fram till att nya nyheter publiceras kan det dock vara lite motigt för kursen.