Post entry

Opcon: drar nytta av hotet

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Opcons möjligheter överstiger riskerna. Företaget spjutspetsteknik bidrar till en stor marknadspotential. Det finns många anledningar till forsatt uppvärdering av företaget. Medlemmen Stefan L. rekommenderar köp.

****Läs också intervjun med Stefan L. i vårt forum****

Opcon: drar nytta av hotet Opcons marknader är unika. Det är få frågor som påverkat enskilda människor, företag, länders regeringar, EU och FN på det sätt som klimatproblematiken gjort. Även utan växthuseffekten så är energifrågan en av de viktigaste frågorna världen har ställts inför. Det går inte att prata om en "miljöhype" eller "miljöteknikfluga". Det är här nya marknader bildas och gamla förändras . Opcon drar nytta av hotet - och erbjuder samtidigt en dellösning.

Not. Denna analys bygger vidare på den tidigare analysen och kompletterar denna med fokus på möjligheter, risker och ny information. En grundläggande beskrivning av verksamheten och lite finansiella prognoser finner du i denna tidigare analys.

Megatrend Det är inte en trend. Det är en megatrend - över generationer. Det är möjligt att vi kan vända utvecklingen kring klimathotet, men under överskådlig tid - många årtionden - kommer vi behöva förändra våra processer och vi kommer att se nya produkter som löser våra behov. Detta påverkar allt. Hundra procent av vinsterna från Richard Bransons bolag Virgin Atlantic, Virgin trains och Virgin Galactic satsas på att hitta alternativa bränslen. Det spelar ingen roll om vi tycker om det eller om vi tycker det mest är retorik eller någon slags trädkrameri. Det är en realitet. Då Tony Blair presenterade brittiska regeringens klimatrapport tidigare i år sa han att det var den viktigaste rapporten denna regering har presenterat.

För två veckor sedan fick vi en bekräftelse på denna megatrend och Opcons position. FN avslutade då en stor klimatkonferens i Bangkok och när de tre viktigaste åtgärderna presenteras så hade två av dem samma namn som två av Opcons tre affärsområden:

- Renewable energy

- Energy efficiency

"The growth in greenhouse gas emissions can be curbed at reasonable cost, experts at a major UN climate change conference in Bangkok have agreed. (1) Boosting renewable energy, (2) reducing deforestation and (3) improving energy efficiency... "

Tittar man på situationen kan man påstå att det kan betraktas som tjänstefel för någon som har spillvärme att inte investera i t ex spillvärme OES - både av ekonomiska och moraliska skäl. I teorin behöver bara Opcons marknads- och försäljningsavdelningen göra möjligheterna kända. Detta kommer knappast bli någon större svårighet när nuvarande fullskaleinstallationer är klara och resultaten kan presenteras.

Potentiellt gigantiska marknader utvecklas i olika takt Vissa av Opcons affärsområden kan redan nu börja dra fördel av dessa framväxande jättemarknader. Andra affärsområden har en långsammare utveckling, men sammantaget ger detta en positiv och gynnsam tillväxt.

OES - spillvärme

Snabb tillväxt kan vi till exempel förvänta oss inom Opcon OES. Även om det sker stegvis kommer den positiva effekten på det relativt lilla bolaget Opcons verksamhet vara överväldigande. Om bara en bråkdel av de möjliga OES kunderna med outnyttjad spillvärme faktiskt beställer Opcons Powerbox så kommer denna efterfrågan snabbt fylla orderböckerna - och givetvis påverka tillväxt och aktiekurs. Affärsområdet Renewable Energy med OES har en nyckelroll i Opcons tillväxt och framgång.

Tändsystem inom biogas och naturgas

En annan marknad med stark tillväxt redan nu kan vi hitta inom affärsområdet Energy Efficiency och dotterbolaget SEM. Marknaden för biogasanläggningar och Opcons tändsystem är det produktområde som för närvarande växer snabbast. Med höga elpriser, påtagligt klimathot och extraintäkter i form av gröna el-certifikat så finns det ingen anledning att tro att marknaden ska minska i tillväxt. I Tyskland styr myndigheterna utvecklingen mot att 17% av elförsörjningen ska komma från biogas år 2025. Detta är givetvis en stor möjlighet. Opcon fick en genombrottsorder i januari och de rapporterade även i april att "orderläget och marknadstillväxten fortsätter vara starkt" för tändsystem för naturgasmotorer.

Bränsleceller

En mer långsam marknadsutveckling, men med stor potential, ser vi inom ett annat av Opcons verksamhetsområden - luftsystem för bränsleceller. Bränsleceller är tämligen komplext område där utvecklingspotentialen är enorm. Även om den stora tillväxten ligger många år fram i tiden ligger Opcon långt fram i utvecklingen. Opcon har faktiskt till dags dato levererat över 50% av alla luftmoduler till bränslecellsbilar och bussar som byggts globalt. Att storskaligt ersätta förbränningsmotorerna i fordon med bränslecellssystem är en vision som ligger långt fram i tiden. Tekniken utvecklas dock hela tiden och fokus ökar genom att klimathotet nu är en realitet.

Även en långsam utveckling av marknaden kommer rimligtvis få stor positiv påverkan på ett bolag som har en dominerande marknadsandel - även om konkurrensen ökar. Opcon fick i april en kinesisk order att leverera luftmoduler till bränslecellsfordon. Bolaget som gjorde beställningen ingår i den grupp som projekterar bygget av ca 1.000 bränslecellsbussar, taxibilar och andra bilar till världsutställningen i Shanghai 2010.

Leveranskapacitet - ett angenämt problem

Opcons leveranskapacitet när marknaden tar fart är en nyckelkomponent för framgång. Marknaden är gigantisk. Det finns tusentals värmekraftverk som Eskilstuna. Det finns t ex tusentals pappersmassafabriker globalt.

Det finns i nuläget inte särskilt mycket information kring hur ekonomin och marginalerna ser ut inom det nya affärsområdet OES. Opcon har dock nyligen startad prospektering avseende ett fullskaletest i samarbete med det kommunalägda Eskilstuna Energi & Miljö som kan ge oss lite ledtrådar. Det handlar om att provinstallera och testa ett av Opcons egenutvecklade ORC-aggregat för att utvinna el ur spillvärme vid kraftvärmeverket i Eskilstuna. Installationen i Eskilstuna är ett intressant projekt av främst två anledningar.

· För det första kommer marknaden få lite mer information kring leverans och implementationen av OES.

· När installationen varit i drift en tid kommer vi få förståelse för hur den långsiktiga ekonomin ser ut för både kunderna och Opcon.

Effektivitet vid leverans och implementation När det gäller leverans och implementiation kan vi redan nu konstatera att för Eskilstuna Energi & Miljö förefaller installationen vara väldigt enkel. Opcons anläggning gör verkligen skäl för produktnamnet "PowerBox" då tekniken är monterad i en container av standardformat. Denna placeras sedan där det är effektivast och enklast att ansluta anläggningen till de flöden med spillvärme som man vill utnyttja.

Att själva spillvärmeanläggningen är monterad i en standardcontainer vilket underlättar givetvis transporter och flexibel installation. Containern ställs sedan utanför själva värmeverkets väggar där det är mest lämpligt och sedan ansluter man helt enkelt ansluter de rör där Eskilstuna Energi & Miljö har spillvärme och ut från PowerBoxen kommer el. Denna leverans- och installationsteknik underlättar givetvis beslutsprocessen då man inte behöver gå in i själva värmeverket med nya utrymmeskrävande aggregat.

Effektivitet och långsiktig ekonomi

Eskilstuna Energi & Miljö är troligtvis ett ganska rimligt referensprojekt vad gäller storlek och verksamhet. Det borde få upp ögonen för andra kraftvärme-direktörer och kommunalpolitiker när faktiskt driftdata och ekonomi kan rapporteras.

Opcon bedömer att ett kraftvärmeverk motsvarande det i Eskilstuna kan utnyttja tre aggregat (PowerBox, 3.500 MWh per år). Totalt innebär detta en elproduktion om 10.500 MWh per år. Eskilstuna Energi & Miljö. Enligt Eskilstuna Energi & Miljös årsredovisning producerade de 116 GWh el 2005. Den uppskattade produktionen om 10.500 MWh från spillvärmen utgör då ett tillskott på 9% genom utnyttjande av gratis spillvärme. Det är betydande potential. Investeringsvärdet per enhet rör sig i intervallet 6-8 MSEK. Återbetalningstiden på investeringen beräknas ligga på 4 år.

Vilken långsiktig avkastning Eskilstuna får av investering avgörs till stor de av elpriset. EU:s nya miljömål om att sänka utsläppen av växthusgaser med 20 procent till år 2020 bedöms dock leda till kraftigt höjda elpriser i Sverige och Europa.

Risker

Opcon har fantastiska möjligheter, men det finns självklart även risker. För varje månad som gått har de dock minskat rejält.

Teknisk risk

Opcons centrala tekniker inom OES och t ex biogas kanske inte fungerar så effektivt som förväntats. Risken för detta har minskat rejält. Två fullskaliga projekt pågår och inget tyder på att tekniken inte fungerar. Opcon har säkert bedrivit stora tester internt. Principiellt är ju tekniken för OES enkel och bör ha kunnat testats ordentligt; värm vatten till olika gradtal mellan 50 C och 90 C och anslut detta flöde till aggregatet och se hur mycket el som produceras. En möjlig initial risk är givetvis att arbetet med intrimning av de första kundanläggningarna tar längre tid än beräknat. Risken att tekniken inte fungerar måste dock bedömas som mycket liten. Opcons VD har utryckt sig tydligt med ett kort svar: "Det fungerar."

Marknadsrisk

Marknadsrisken handlar om att inte tillräckligt många vill köpa Opcons produkter. Givet den megatrend vi tidigare talat om måste nog denna risk betraktas som hanterbar. Försäljning av större system, oavsett hur fantastiska de är, tar dock tid. Opcon är i dagsläget även ett relativt litet bolag med begränsade resurser för marknadsförning och försäljning. Fördelen med de flesta av Opcons marknader är dock att kunderna är relativt enkla att identifiera och nå. Det finns även ofta bra etablerade marknadskanaler i form av branchförbund, etc. Givet är att Opcon själva bygger upp sin verksamhet inom dessa markandssegment och skulle en trögare initial marknad kunna inverka positivt och ge tid att skapa en stabil och effektiv försäljnings- och implementeringsprocess.

Risk för konkurrens

Opcon kommer givetvis inte vara ensamma på sina marknader. Inom OES finns det redan liknande system - dock ej lika effektiva och kan ofta inte utnyttja spillvatten över 85 C. Opcons EOS PowerBox klarar av att tillverka el ned till 50 C. Marknaden är enorm och det kommer ta många årtionden innan den närmar sig något slags mättnad. Inom bränslecellsmarknaden har Opcon idag över 50% marknadsandel för luftmoduler. Rimligtvis kan marknadsandelen minska när marknaden växer, men marknaden kommer givetvis öka flerdubbelt. På en marknad med hypertillväxt kommer givetvis konkurrensen öka. Opcon sitter dock i en bra sits på de flesta av sina marknader och har möjlighet att bli en av de stora gorillorna.

Finansiell risk

Opcon hade sitt bästa år någonsin 2006. Bolaget har ett positivt kassaflöde och har inte kommunicerat att de tänker göra några nyemissioner. Uppenbarligen anser de att de klarar av att utveckla sina nya produkter och marknadssegment utan tillskott av nytt kapital. Opcon skrev i Q1 rapporten att orderläget inom flera av de centrala produktområdena är mycket god. Opcon har även börjat med avyttringen av ett av sina problembolag och helt flyttat tillverkningen inom tändsystem till Kina så kostnadsbilden ser avsevärt mycket bättre ut. Det känns inte orimligt att Opcon kommer göra någon offensiv emission för att finansiera en bredare internationell satsning, men detta är svårt att betrakta som en risk eftersom de knappast kommer göra detta förrän tekniken, implementering och försäljningsprocesserna är stabiliserade och tydliga på de nuvarande geografiska marknaderna.

Allmän börsrisk

En generell risk är givetvis ett sämre börsklimat och avmattning av högkonjunkturen. Givet den megatrend och tillväxt som Opcons marknader kännetecknas av kan Opcons marknader bedömas ha god tillväxt även vid en allmän avmattning. Med ett positivt kassaflöde och en allt större verksamhet bör åtminstone inte Opcon drabbas hårdare av en nedgång och ha större relativ risk än ett genomsnittligt bolag.

Opconaktien - tre månader

Opcons Q1 rapport upplevdes av aktiemarknaden som svag och kursen föll tillbaka från toppnoteringen 74.50 till ca 62 kr på tre dagar. Denna reaktion var en bekräftelse på att marknaden fortfarande främst värderar Opcon utifrån dagens finansiella siffror och inte utifrån sin potential som ett bolag med unik spjutspetteknik och marknadspotential inom miljö- och energiteknik.

Nästa finansiella rapport från Opcon presenteras den 23 augusti. Opcon har kommunicerat att förändringsarbetet har prioritet framför kortsiktigt resultat. Det finansiella resultatet från första halvåret kan därför knappast förväntas vara i nivå med förgående rekordår vilket Opcon också redan kommunicerat. Mot detta står att vi kan förvänta oss att Opcon kommer presentera ett antal nyheter fram till rapporten vilket bidrar till en positiv uppvärdering.

I delårsrapporten från 19 april står att OES står inför ett "Storskaligt genombrott under 2007." I rapporten skriver de även att " OES kommer att sluta fler leveranskontrakt under kvartal två och tre där kunder redan är identierade och där kommersiella diskussioner pågår inom processindustri, rederinäring och kraftgenerering." Varje nyhet från Opcon har tagits emot med en kursuppgång på 10% för att sedan falla tillbaka något efter en intensiv initial handel. Intresset för aktien breddas kontinuerligt så styrkan vid sådana nyheter kommer sannolikt kvarstå. Vi kan även förvänta oss positiva nyheter från biogasområdet som i rapporten angavs ha den starkaste orderingången. Opcon rapporterar även att dotterbolaget SRM (affärsområdet Renewable Energy) har haft god orderingång under kvartal 1 och slutförhandlar för närvarande ett antal större projekt. Eftersläpningar i utleveranstakt i pågående projekt har dock påverkat kvartal etts lönsamhet genom förskjutningar mot efterföljande kvartal."

Sammantaget borde nyheter om nya affärer och en parallell och naturlig omvärdering från verkstadsföretag till spjutspetsbolag inom cleantech-området ge kursen en bra skjuts uppåt. Kursen nådde 74 kr på två nyheter och nya bekräftelser kan ge skjuts upp mot 80-90 kr inför rapporten i slutet av augusti.

Opconaktien - 12 månader

Att göra en bedömning vilken kurs vi har om 12 månader är en intressant uppgift. Ledningen utrycker sig självsäkert samtidigt vilket ska sättas i relation till de tre styrkriterier som styrelsen lagt fast: (1) förutsägbarhet (2) lönsamhet och (3) tillväxt. Resultet för första halvåret beräknas ligga under de långsiktiga målen då fokus är att skapa en plattform för fortsatt tillväxt - ej kortsiktig vinst. Detta reagerade marknaden negativt på och har även gjort att riktkurserna justerats något. Om Opcon fortsätter utveckla sina affärer och sin verksamhet i den takt de nu gör kan marknaden i slutet mot året tydligare se vilken potential bolaget har. Vad detta innebär för kursen är svårt att bedöma, men 140-160 kr är ingen orimlighet. Överträffar de marknadens förväntningar kan vi nog se ännu högre kurser. På ytterligare sikt finns ännu större potential.

En annan fördel med Opcon är att varje gång du läser om klimathotet förstår du att Opcon är rätt investering.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?