Post entry

Odd Molly: klart undervärderad

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Odd Molly kommer att visa en vinst för 2008 på ca 8 kr per aktie och VD signalerar att det går bra med införsäljningen för vår/sommar 2009. Även med en försiktig värdering av företaget är uppsidan stor.

Om företaget

Odd Molly producerar väldesignade kläder i det övre prissegmentet för kvinnor. Kläderna säljs till återförsäljare som inte är direkt knutna till Odd Molly.

Prognosticerad vinst 2008

Vinsten för första halvåret blev 4 kr. Försäljningen för andra halvåret kommer bli aningen högre, ordersiffrorna är kända, men hur blir kostnadsläget? Förra året var kostnaderna rejält högre på hösten, men då skedde också en explosiv ökning av försäljningen.

Jag tror att Odd Molly kommer att ha aningen högre personalkostnader under andra halvåret eftersom de nyanställer i viss mån. Under Q2 ökade antalet anställda med två personer.

Marginalen för försäljningen har de senaste halvåren varit ganska likvärdiga mellan vår och höst och det finns ingen anledning att tro att det blir annorlunda nu.

7,80 kr i vinst 2008 känns som en relativt försiktig uppskattning.

Lån och kassa

Odd Molly har inga långfristiga skulder och kassan uppgick till 57 Mkr. Det motvarar 9,91 kr per aktie.

Om man räknar kassan som att den skulle bli utdelad till aktieägarna (och utdelningen beskattas i.e. aktierna ligger i en vanlig aktiedepå) är det värt 6,9 kr per aktie.

Insideraffärer

I stort sett alla insiders har köpt aktier nyligen (mestadels i juni då kursen låg runt 55-60 kr). Den enda som sålt är Per Holknekt. Kanske sålde han delvis till andra insynspersoner i bolaget.

Nästa händelse av intresse

Den nionde oktober presenteras preliminärt ordervärde för vår/sommar 2009. I Q2-rapporten skrevs att "Med god rapporterad genomförsäljning av vår- och sommarkollektionerna 2008 är tillförsikten stor inför den kommande orderläggningen av vår/sommar 2009, trots mörkare moln på den internationella konjunkturens himmel".

I På DiTV visades en intervju med VD Christina Tillman där hon sa att det såg bra ut med införsäljningen vår/sommar 2009 och sättet hon sa det på gav mig intrycket att det gick riktigt bra t.o.m..

I ett pressmeddelande skrev Odd Molly "Tongångarna är glada i leden, men det är alldeles för tidigt att säga någonting i siffror". Varför ska man vara glad om inte försäljningen ökar?

Jag skulle bli mycket förvånad om vår/sommarkollektionen går sämre än förra året. Jag skulle förvånas om tillväxten understiger 10%. Min gissning är att den hamnar runt 15-20% högre än förra året. Den kan också hamna mycket högre än så, nu rör vi oss i gissningarnas territorium.

VD sa även i TV att om man har produkter som kunderna vill ha, då säljer dem även om konkurrensen är hård och konjunkturen sviktar.

Tillväxtmöjligheter

Odd Molly har lyckats att etablera sin försäljning i ett flertal länder. Norden är stört, Sverige 35%, Danmark 11% och Norge 11%. Norden står alltså för 57%.

Det som är intressant är att Odd Molly faktiskt har en betydande försäljning på stora marknader så som USA (9%), Tyskland (7%), Storbritannien (6%) och Italien (5%). Det innebär att Odd Molly har goda möjligheter att växa vidare även om norden skulle avstanna.

Kul grej

Odd Molly har under våren inlett utvecklingen av en glasögonkollektion. Om detta är bra eller om det bara tar upp energi från företaget i onödan vet jag inte.

Risker

En djup lågkonjunktur kan påverka företaget negativt. Förlust av nyckelpersoner så som duktiga designers är en annan risk, liksom att en kollektion skulle slå fel. Om dollarkursen går upp är det negativt för Odd Molly eftersom inköpen till stor del sker i dollar.

Värdering

Det är det ett klurigt läge i konjunkturen och ovissheten är stor.

Ett på/e på 12 för Odd Molly känns dock inte högt givet de tillväxtmöjligheter som finns. 12 gånger årsvinsten på 7,8 kr/aktie blir 93,6. Sedan tillkommer kassan (minus 30% skatt) på 6,9 kr/aktie. Riktkursen sätts alltså till 100,5 kr , och den känns försiktigt tilltagen.

Trigger kommer den nionde oktober med ordersiffror för vår/sommarkollektion så chansen för uppvärdering den närmaste tiden är stor.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?