Post entry

Obducat: i en framtidsbransch

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Obducat är för tillfället ett av de mest intressanta bolagen på NGM. Det som utmärker dem är att de ligger helt rätt i tiden i sin forskning med nanoteknik, skriver medlemen Sebastian Asklöw i sin tävlingsanalys och ger rekommendationen Köp.

Bolags- och verksamhetsbeskrivning

Obducat tillverkar och utvecklar bland annat processer för framställning och replikering av nanostrukturer. Nanoteknik är en mycket het framtidsbransch och det är därför som jag starkt rekommenderar ett köp i Obducat. Bolaget ligger långt fram i forskning och utveckling och de är ett av företagen som har en världs­ledande position inom utvecklingen av nanoteknik. Ännu har tekniken inte haft sitt stora genombrott men förmodligen kommer det inom en ganska snar framtid. Denna starkt positiva framtidstro grundar jag bland annat på att de första stegen mot övergången till HDTV har skett under den senaste tiden. Eftersom en bildruta av HD-kvalitet tar ungefär fem gånger mer plats än samma bildruta i DVD-kvalitet kommer inte filmerna längre att få plats på en vanlig DVD-skiva. Av denna anledning har man tagit fram nya media som ska ersätta den nuvarande DVD-skivan och denna teknik kallas för Blu-ray. Obducats produkter kan användas för att framställa både HD-teknik och Blu-ray och dessa tekniker kommer förmodligen att användas i mycket stor utsträckning i framtiden. Exempelvis av filmindustrin och vid spelkonsollstillverkning. Därför anser jag att Obducat kommer gå en positiv framtid till mötes.

Något annat som är av intresse för Obducats del är att det inom It- och teknikbranschen finns en ständig efterfrågan på produkter som ger ökad prestanda utan att behöva öka i storlek och pris. Det är här som nanotekniken kommer in i bilden eftersom det med hjälp av den går det att skapa alltmindre och mer avancerade elektronikkomponenter för utveckling av nya produkter. Obducats kunder befinner sig inom halvledar-, LCD- och minnesmedia­industrin.

NIL och EB framtidens bransch

De två affärsområden som Obducat själva anser sig vara ledande på är Nano Imprint Litografi (NIL) och Electron Beam (EB). NIL är en teknik där man kan reproducera strukturer som har storleken av endast några få nanometer. EB innebär att man på en kiselskiva bygger upp ett orginalmönster som används som stamp, och den kan i sin tur användas för massproduktion med NIL teknik. Att vara ledande på dessa båda marknader tror jag kan komma att spela stor roll i framtiden när tillverkningen med hjälp av nanoteknik tar fart. Om Obducat skulle få in en större order inom NIL-området skulle detta förmodligen innebära ett enormt genombrott för aktien. Detta på grund av att det skulle leda till både direkta intäkter och det kanske viktigaste, att marknaden skulle ha accepterat Obducats teknik vilket i sin tur skulle leda till betydligt större orderingångar på längre sikt.

Nyheter och resultat

Något annat som gör att jag rekommenderar ett köp i Obducat är att i slutet av januari tecknade företaget ett exklusivt distributionsavtal med Canon Marketing Japan som finns noterade på Tokyobörsen. En så stark och väletablerad aktör som Canon tror jag är den perfekta partnern för ett mindre företag som Obducat. Att få arbeta tillsammans med ett välkänt företag leder till att Obducat får högre status på marknaden. Detta är mycket viktigt för ett ännu ganska okänt företag som Obducat. I februari kom ytterligare en positiv nyhet och i ett pressmeddelande skriver företagets VD Patrik Lundström att ett patent för en uppfinning som berör Obducats teknik inom elektronstrålelitografi har beviljats. Det leder troligtvis till att Obducat kan plocka marknadsandelar inom hårddisksindustrin.

Något som man ska vara väl medveten om innan man går in i en aktie som Obducat är att de befinner sig i en bransch med mycket hög risk. För helåret 2006 redovisade Obducat ett resultat efter skatt på –41,6 miljoner kronor (-40,9), vilket motsvarar ett resultat per aktie på - 0,15 kronor. Detta trots att omsättningen steg till 36,8 miljoner kronor (29,3). Obducats har nyligen förstärkt sin kassa med 37,5 miljoner kronor efter konvertering av konvertibla förlagslån och nyteckning av aktier med stöd av optionsrätter. Att företaget får ett ökat riskkapital ger dem möjligheten att göra nya marknadssatsningar som förhoppningsvis ska leda fram till att bolaget börjar gå med vinst inom de närmaste åren. Om man ska försöka göra en förutsägelse av framtida resultat skulle jag tro att man kan räkna med att företaget börjar gå med vinst omkring år 2009.

Sammanfattade argument för köp

  1. Obducat har en världs­ledande position inom framtidsbranschen nanoteknik
  2. Nanotekniken står inför ett viktigt skede och ett genombrott väntas inom snar framtid
  3. Obducat har nyligen tecknat ett exklusivt distributionsavtal med Canon Marketing Japan
  4. Ett patent som berör elektronstrålelitografi har beviljats vilket leder till att obducat kan plocka marknadsandelar inom hårddisksindustrin.
  5. Kassan har förstärkt med 37,5 miljoner kronor vilket gör det möjligt för nya marknadssatsningar.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?