Post entry

Obducat: dikotomi, eller korrekt marknadsvärdering?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Obducats mångåriga kräftgång på börsen kan vara på väg att vända. Det ser ut som om bolaget nu är moget för ett bredare marknadsgenombrott, varför vi kan komma att få se ett intressant turnaround case under det närmaste året.

Obducat är en gammal småspararfavorit på NGM-listan, som gått en obruten kräftgång en längre tid på börsen - börskursen är idag på en ynka tiondel av vad den var för fyra år sedan. Man har mer än 15000 ägare i sin aktiebok, vilka i stället för att få den "rikliga belöning" som förre VDn utlovade för ett par år sedan fått se aktiekursen dala till ständigt nya bottnar. Samtidigt ser det ut som om bolaget nu ändå är moget för ett bredare marknadsgenombrott, varför vi kan komma att få se ett intressant turnaround case under det närmaste året.

Bolagets huvudprodukter är elektronstråleskrivare (EBR) för tillverkning av masterstämplar med nanoupplösning och NIL-maskiner (benämnda Sindre) för att kopiera stämplarnas mönster till önskad yta; samt att sälja förbrukningsmaterial för massproduktionen. De applikationsområden som Obducat fokuserar på är att använda Sindre för...

... mönstring av LED för att få dem att avge mer ljus;

... mönstring av hårddiskar för att ge dem högre kapacitet;

... OLED-displayer, samt

... solceller t ex baserade på kolnanorör.

Obducats teknik ligger i absolut framkant inom det teknikskifte som nanotekniken innebär för tillverkningsindustrin. Detta bekräftas inte minst av att bolaget är viktig partner i inte mindre än fyra större, fleråriga samarbetsprojekt i EUs regi, tillsammans med eliten av forskningsinstitutioner och ledande europeiska tillverkare. I den här analysen ska jag bara belysa det första produktområdet (LED), eftersom det är där vi kan vänta intressanta nyheter i närtid.

Högintensiva ljusdioder (HB-LED)

Obducats NIL används för att skapa ett särskilt mönster på ytan på lysdioderna (s.k. fotoniska (kvasi-)kristaller, Ph.(Q)C.). Mönstret gör att lysdioderna blir effektivare och ger ifrån sig mycket mer ljus med samma tillförsel av energi. Det komplexa ytmönstret gör att man ökar ljuseffektiviteten med hela 3-4 ggr jämfört med icke mönstrade LED.

HB-LED-komponenter som tillverkats med Obducats teknik finns i en rad olika kommersiella produkter såsom micro-, pico- och HD-projektorer, bakprojektions-TV, specialbelysning, etc., vilka alla finns ute i handeln. De produkter som har "Obducat inside" är än så länge mer av en lågvolym/exklusiv art och därmed har volymerna hittills varit relativt begränsade. Framöver kommer dock komponenterna att ingå i volymprodukter såsom LCD-skärmar (bakbelysning), picoprojektor för mobiltelefoner, samt den hägrande jättemarknaden för allmänbelysning.

HB-LED för allmänbelysning

Eftersom mer av energin lämnar lysdioden i form av ljus, alstras mindre värme inuti lysdioden, vilket är en stor fördel när LEDen ska sättas i t ex en lampa. Prestandan kan ökas så kraftigt, att vita HB-LED förutses komma att ersätta både den vanliga glödlampan och lågenergilampan. Man kan här peka på att giganter som GE och Philips i dagarna lanserar LED-lampor till massmarknaden som direkt ersättare av de vanliga 40- resp 60W glödlamporna. Än så länge är dessa ersättare dyra (3-400 kr), men priserna förutses rasa snabbt i takt med att produktionsvolymerna ökar och tillverkningstekniken förfinas. I kraft av sin långa livslängd och låga energiförbrukning är lamporna redan idag lönsamma i ett användarperspektiv.

HB-LED tillverkare hänvisade till Obducats Sindre för masstillverkning

Marknaden för HB-LED växer just nu mycket snabbt och är det klart lönsammaste segmentet för LED-tillverkare. En av de ledande tillverkarna är Unilite (Taiwan), som nyligen fusionerades med Epistar. De är den första kunden som tagit en Sindre i full drift. Maskinen fick sitt slutgiltiga godkännande i december och körs enligt Obducats VD för fullt. Man har också nyligen fått uppföljningsorder på förbrukningsmaterial till maskinen. Även amerikanska Luminus använder Obducats NIL i masstillverkning av sin Phlatlight, som används för projektorer mm.

Utan att gå in på tekniken, så är NIL nödvändig för att producera HB-LED med det höga ljusutbyte som t ex allmänbelysning kräver. Enligt Obducats VD har man 100% av marknaden för masstillverkning med Ph(Q)C-mönstring. De LED-tillverkare som vill tillverka högpresterande LED med Ph(Q)C har därmed i princip inget val: Både Luminus och Unilite/Luxtaltek satsar t ex helt på denna teknik och båda har köpt flera NIL-maskiner från Obducat.

Marknadsposition och -potential

Sammantaget ser det mycket ljust ut både vad gäller marknadspotential och möjligheter för bolaget att kunna ta en stor marknadsandel inom detta produktområde. Marknadspotentialen bedöms av Obducat till 50 Sindre-system under de närmsta åren vilket är

exklusive marknaden för allmänbelysning etc. En Sindre kostar ca 20 MSEK och genererar intäkter för förbrukningsmaterial på lika mycket till under varje 3-4 års period som maskinen är i drift.

I och med att Sindre nu används i massproduktion av HB-LEDs har Obducat äntligen utvecklats från FoU-bolag till tillverkningsföretag. Det är uppenbart att Obducats marknadsposition idag är starkt konsoliderad hos ledande HB-LED-tillverkare, och att dessa nu tar snabba kliv mot ökad försäljning. Inte minst hägrar den enorma marknaden för allmänbelysning, och vi kommer att få se allt fler LED-lampor ute i butikerna i takt med att tekniken förbättras och tillverkningen tar fart. Att Sindre bevisligen är igång och massproducerar för Unilite inom det nästan överheta HB-LED är därför ett verkligt ljustecken för Obducat. Inte minst som kunden redan har sagt sig ha för avsikt att köpa ytterligare 5-6 Sindrar och på allra senaste tiden via nya ägare och kapitaltillskott även skaffat fram finansieringen för detta. Unilite expanderar f.n. antalet produktionslinjer kraftigt och nyanställer personal i stor omfattning. Obducat är inte så långt från lönsamhet som den obrutna raden av förlustår låter påskina. Deras produkter har en bruttomarginal på c:a 50 %. Det räcker därmed att sälja ca 5 helautomatiska Sindre per år för att företaget skall ge vinst - dvs. lika många som kunden Unilite redan sagt sig komma att köpa.

Finansiell strategi

Finansiellt är företaget under april inne i en process att erbjuda konvertering av ett konvertibellån på 54 Mkr till aktier till kraftigt sockrade villkor (sex aktier per konvertibel i stället för en, som den ursprungligen var värd vid emissionen). Det är rimligt att anta att en stor andel av konvertibelägarna nappar på detta lockbete. Därmed kan bolaget bli av med en stor skuld, vilket också är syftet med erbjudandet. Negativt är att antalet aktier samtidigt kraftigt späs ut. Framöver har bolaget två st teckningsoptioner utestående, som kan säkra tillkommande finansieringsbehov under de närmaste tre åren - f.n. är dock likviditeten mycket god. Risken för ännu en reguljär nyemission torde därför vara liten under dessa år, förutsatt att konverteringserbjudandet blir framgångsrikt. Bolaget har även i senaste årsrapporten sagt, att man avser att framgent finansiera sig via banklån och cashflow från orders.

VD vill också tjäna pengar

Obducats nye VD Lars Tilly (tidigare forskningschef på Ericsson) svarade vid extrastämman den 7 april på frågan om han tänkte köpa aktier i bolaget: "Jag vet att bolaget går en mycket spännande framtid till mötes och jag vill vara med på den resan och tjäna lite pengar jag också."

Slutsats: Dikotomi mot sin upplösning

Min slutsats är att aktiemarknadens misstroende mot Obducat nu är så grundmurat, att marknaden kommit att negligera det faktum att bolaget faktiskt är på väg att erövra en position som nyckelleverantör inom det just nu kanske hetaste elektroniksegmentet: HB-LED för bl.a. belysningsändamål. I den mån detta lyckas så torde bolagets värdering på ca 150 Mkr stå inför en uppjustering.

I en kommande artikel avser jag att analysera Obducats position på HDD-sidan.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?