Note: stabil uppgång att vänta
2007-10-03 11:18, Edited at: 2011-03-11 05:29Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Note har nu uppvisat åtta kvartal i rad med goda volymer och stabil resultatutveckling vilket är en styrka. Kontraktstillverkning är givetvis en starkt konkurrensutsatt bransch med stort behov av en stark konjunktur men tack vare NOTEs satsningar på forskning samt bolagets "Nearsourcingmodell" kommer sannolikt bolaget att klara sig bra även när konjunkturen ger vika.
Det har varit rätt intressant att följa NOTE under den senaste tiden, dels för att bolaget lyckats genomföra en turnaround men även för att året började med rejäl turbulens då VDn först sparkades för att sedan anställas på nytt sedan flera institutioner under kuppartade förhållanden avsatt hela styrelsen. Trots turbulensen lyckades bolaget fortsätta den positiva trenden med stadigt förbättrat rörelseresultat och efter den senaste rapporten var aktien uppe och nosade på 120 kronorsstrecket. Men eftersom bolaget uppfattas som de lite tråkigare på börsen sjönk aktien därefter tillbaka på sedvanligt maner. Då den positiva trenden förväntas bestå kan således aktien vara av spekulativt intresse på både kort och lång sikt. Till en början bör aktien åter närma sig 120 kronors nivån innan rapporten presenteras. Därefter finns det flera signaler som pekar på att aktien successivt kommer att fortsätta att förstärkas vilket gör NOTE klart köpvärt.
Kort om bolaget
Note är en av Nordens ledande leverantörer inom kontraktstillverkning av elektronikbaserade produkter (EMS). Förutom kretskortstillverkning fokuserar bolaget även på en växande andel utvecklings-, service,- och eftermarknadstjänster inom EMS. Tack vare affärsmodellen "Nearsourcing" kombineras avancerade EMS-tjänster i kundens geografiska närhet med en effektiv volymproduktion vid NOTEs internationella enheter. Bolagets verksamhet finns i Sverige, Norge, Finland, England, Estland, Litauen, Polen samt Kina. Verksamheten är uppdelad i fyra kundområden; Industrial, Telecom, Vehicle/Maritime och Medical Technology/Safety & Security. NOTE kan även erbjuda marknadsnära produktion via ems-Alliance som är ett internationellt nätverk av elektroniktillverkare bestående av partners i Brasilien, Kina, Indien och USA.
Marknad
Inom elektronikindustrin spås tillväxten av outsourcing fortsätta. Utvecklingen på EMS-marknaden går mot att kunderna utöver tillverkning alltmer efterfrågar tjänster som produktionsanpassningar, mönsterkortsdesign, aktivt stöd vid komponentval samt snabb prototyptillverkning. En ökande del av kunderna efterfrågar även tillverkning av kompletta produkter, såkallade box-build. Branschbedömaren iSuppli bedömer att efterfrågan på ems-tjänster i Europa ökar med ca 9 procent per år under de närmaste åren.
Skruvar upp målsättningen
I samband med den senaste rapporten tillkännagav NOTE att man nu skruvar upp ambitionen. Bolaget skall nu växa även genom förvärv samt öka rörelsemarginalen till 8 procent. Då rörelsemarginalen var 6,5 procent för det senaste kvartalet har NOTE således lite arbete kvar att göra innan resultatet kommer, men det finns redan nu mycket som pekar på att NOTE kommer att lyckas.
Den största konkurrensfördelen för NOTE är deras förmåga till att korta "time to market", alltså att lyckas få en produkt snabbt ut på marknaden. Tack vare konceptet "Nearsourcing" erbjuder NOTEs tjänster från tidig prototypstillverkning nära kunden till volymproduktion vid NOTEs internationella enheter. Detta ger kunden bättre kontroll över processen och en bättre totalekonomi. NOTE har nyttjat konceptet framgångsrikt vilket under det senaste halvåret resulterat i flera betydelsefulla avtal för bolaget bl.a. med den norska militärelektronikjätten Kongsberg Defence & Aerospace. KDA har godkänt NOTE som leverantör av såväl produktions-, som utvecklingstjänster och NOTE blir bolagets andra leverantör. KDA köper in sina produkter eftersom de inte har någon egen tillverkning och med tanke på att bolaget omsätter 3 miljarder NOK per år bör avtalet ses som synnerligen betydande för NOTEs framtida tillväxt. NOTE har även fördjupat samarbetet med flera lovande tillväxtbolag bl.a. SWE-DISH Satellite Systems, Sensistor Technologies och Schneider Electric.
Investeringar
För att ytterligare öka marknadsandelar och knyta till sig kunder lämpade för bolagets "Nearsourcingkoncept" görs nu även betydande investeringar, bl.a. har nyligen en ny modern fabrik invigts i Norrtälje där NOTE nu erbjuder tjänster i hela värdekedjan från utveckling till "box-build" produktion av kompletta produkter. Ytterligare är NOTEs mikroelektronikcenter i Kista snart igång vilket via ett tätt samarbete med KTH innebär högklassig forskning och utveckling inom mikroelektronik vilket nyligen resulterat i att NOTE nu är med och driver två Vinnova-projekt. Men det är inte bara i Sverige som det görs investeringar. Nyligen meddelade NOTE även att de etablerar ett strategiskt samarbete med filippinska Ionics och förvärvar 50 procent av Ionics EMS-fabrik i Kina. Tillverkningskapaciteten i fabriken ligger på ca 500 Mkr per år och kommer från och med nästa år att påverka såväl omsättning som resultat positivt då bolaget kan erbjuda utökad kostnadseffektiv volymproduktion för befintliga kunder samt även attrahera nya.
Slutsats
Det råder inte någon tvekan om att den nya styrelsen med den erfarne Bruce Grant i spetsen nu ökat tempot i NOTE. Tillsammans med VDn Arne Forslunds näsa för kostnadskontroll ser det ut som att NOTE går en ljus framtid till mötes. Kontraktstillverkning är givetvis en starkt konkurrensutsatt bransch med stort behov av en stark konjunktur men tack vare NOTEs satsningar på forskning samt bolagets "Nearsourcingmodell" kommer sannolikt bolaget att klara sig bra även när konjunkturen ger vika. Bolagets kundportfölj är även hyfsat diversifierad vilket begränsar risken ifall någon större kund skulle avsluta samarbetet. Ytterligare har bolaget nu uppvisat åtta kvartal i rad med goda volymer och stabil resultatutveckling vilket är en styrka.
Under första halvåret ökade NOTEs försäljning med 8 procent till 895,2 Mkr (831,6). Rörelseresultatet ökade med 29 procent till 55,3 Mkr (43,0) och rörelsemarginalen förbättrades till 6,2 procent (5,2). Resultatet per aktien uppgick till 3,99 kr/aktie (2,90). Under hösten kommer NOTE att inleda betydande serieleveranser med ursprung från avtal som slöts i slutet av fjolåret. Detta tillsammans med ett fördjupat samarbetet med såväl flera nya som gamla kunder samt utökade orders från Ericsson beräknas försäljningen för andra halvåret hamna på 1 025 Mkr. Tack vare ytterligare effektiviseringsåtgärder bl.a. uppbyggandet av en central inköpsenhet beräknas rörelsemarginalen ytterligare förstärkas till 7 procent. Omsättningen för innevarande år beräknas således till 1 920,2 Mkr och rörelseresultatet till 127 Mkr.
För nästa år beräknas omsättningen öka med 20 procent, vilket knappast är för optimistiskt beräknat. Grunden till detta byggs på att NOTE främst lyckas få ett positivt utfall från samarbetet med Kongsberg, fabriken i Kina, ytterligare effektiviseringar samt bolagets ökade fokus på förvärv. Försäljningen för 2008 beräknas till 2 304 Mkr. Lyckas bolaget därtill få upp rörelsemarginalen till 8 procent ökar rörelseresultatet till ca 184 Mkr. För innevarande år samt nästa år handlas NOTE således med ett p/e-tal på 12 respektive 8, vilket är för billigt. Med tanke på bolagets förutsättningar borde ett p/e-tal på 15 vara berättigat för i år vilket ger en riktkurs på 134 kr. Sannolikheten till en hyfsad avkastning på såväl kort som lång sikt är god och en stabil uppgång är sannolikt att vänta framöver.