Post entry

NSP: Årets Turnaround-kandidat

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Aktien har slutat falla och nu har man en ny strategi och en mycket duktig VD sedan ett år tillbaka. Nu ska vändningen komma i NSP. Nedan följer tio argument till varför du skall köpa aktier i NSP.

1. Nordic Service Partners Holding (NSP) på small Cap är nordens största franchisetagare till Burger King. Aktien har inte gjort någon glad än så länge men nu är en förändring på väg. Det är en klassisk turn-around kandidat och jag anser att det är ett av börsens bästa case.

2. Man har en ny VD sen början av 2009 och har utformat en ny strategi. Man har övergett satsningen på att driva flera olika varumärken och har erkänt att man tappade fokus och blev ineffektiva. Nu har man ändrat fokus – från tillväxt till lönsamhet och huvudfokus ligger på driften av lönsamma Burger King restauranger.

3. Större delen av restaurangerna är mycket lönsamma och har en bra kostnadskontroll men ett visst antal är inte lönsamma och drar ner helhetsresultatet. Det är dessa man nu håller på att lägga ner och man har redan kommit en bit på vägen under 2009.

4. Tidningen Börsveckan rekommenderade köp för i mitten av december, då stack aktien iväg till 17 kr. Men nu har kursen fallit tillbaka och stabiliserats runt 14.50 kr. Björn Davegårdh har ansetts som en av Sveriges bästa börsanalytiker. Han driver numera en fond som har gått samman med Gustavia. Båda har aktien i sin fond och äger nästan 5 % av NSP. En annan kändis som äger ca 1 % av bolaget är Ingvar Kamprad.

5. VD äger aktier för nästan 20 Mkr i NSP och ytterligare personer i styrelsen är storägare. Sammanlagt äger ledande personer ungefär en tredjedel av bolaget. Det visar att de har en stark tro på sin verksamhet.

6. Morgan Jallinder tillträdde som VD för NSP i början av 2009. Han har mellan 1993-2006 byggt upp och drivit Burger King restauranger i Danmark. Han var ägare och VD för NSPs Burger King restauranger i Danmark. ”Som BK-entreprenör har jag god kännedom om den operativa verksamheten och vad som krävs för att driva lönsamma restauranger. NSP har goda förutsättningar att genom sin storlek nå stordriftsfördelar och bli riktigt lönsamt. Men det kräver att vi får fokus på kärnverksamheten och drift.”

7. VD har ordet: Vi ser nu över affärsmodell, mål, strategier och framförallt lönsamhet. Innan vi är klara med det kommer vi att ha lyft på varje sten i bolaget. Det vi gör måste vara enkelt att förstå och kommunicera. Jag vill inte förekomma det arbete som redan inletts men min grundinställning är att varje enhet måste vara långsiktigt lönsam och kunna bära sin del av overheadkostnaderna. Den här typen av verksamhet har potential att generera en god vinst, vilket på sikt lämnar utrymme för en stabil utdelning till aktieägarna. Aktiemarknadens förtroende för bolagets förmåga är skadat och vi måste vara försiktiga med att, i skenet av nuvarande turbulens, måla upp en framtid som vi inte kan leverera. Mitt främsta fokus är därför att tillsammans med NSPs motiverade och kunniga personal leverera en intjäning som räcker för att skapa en uthållig vinst. Kapitalmarknadens förtroende kommer när vi visar hållbar vinstutveckling. Och då kan NSP-aktien bli en attraktiv placering som lämnar lönsam tillväxt med relativt låg risk i ett välskött food servicebolag.

8. Så här skrev Börsveckan i dec 2009 – kort utdrag från analysen:

”NSP har fått en kapitalinjektion på närmare 30 Mkr i nyemissionen under året. Niomånadersrapporten var ett styrkebesked. Vändningen under det tredje kvartalet var påtaglig. Omsättningen för den kvarvarande verksamheten steg med närmare 10 % till 175 Mkr och resultatet efter finansnetto landade på 4.7 Mkr. Rörelsemarginalen var 4.3 %, nära koncernmålet på 5 %. Renodlingen väntas ge ytterligare besparingseffekter. NSP bör redan under 2010 kunna tjäna runt 2 kr per aktie. Man har stora förlustavdrag som innebär att skattebelastningen blir mycket låg under flera år framöver. Bolagets långsiktiga tillväxtmöjligheter lockar, med dagens balansräkning kan man hantera ytterligare 10 Burger King och 4 stycken under 2010. Skulle expansionsplanen lyckas kan aktien stå inför en rejäl omvärdering och dagens lönsamhet räcker för att motivera nuvarande kurs.”

9. NSP:s problem har varit för höga kostnader och speciellt att ett fåtal restauranger varit olönsamma och dragit ner det totala resultatet. Försäljningen på ca 700 Mkr är hög, speciellt i förhållande till börsvärdet som är ca 150 Mkr. NSP ser goda möjligheter att nå ett positivt rörelseresultat för 2009. 2008 gjorde man en förlust på 25 Mkr. 2010-2011 kommer det stora genomslaget på alla de åtgärder man har gjort för att nå lönsamhet igen. Det man främst kan påverka är personalkostnader, administrationskostnader och att ligga på rätt omsättningsnivå per restaurang. Dessutom stänga ner restauranger där utsikterna är för dåliga för att nå lönsamhet på sikt. Lyckas man någorlunda med detta bör aktien kunna dubblas på 12-18 månader. 2008 hade NSP en administrationskostnad på 55 Mkr, den kommer enligt VD uppgå till ca 33-35 Mkr under 2010.

10. En rimlig värdering på ett bolag med relativt låg risk men med NSP.s dåliga historia bör vara runt P/E 10. Målet för NSP-koncernen är att växa 20 % per år de kommande fem åren . Vinsten 2010 bör kunna landa på cirka 2 kr(21 Mkr). 2011 bör vinsten ta ytterligare ett kliv uppåt runt 3,5 kr(37 Mkr) när alla besparingar börjar ta fart. Sedan kan vinsten fortsätta öka med 10-20 % årligen. När marknaden dessutom får större förtroende för bolagets möjligheter kan även värderingen öka på sikt. Mellan 13-15 ser jag som fullt tänkbart. P/S talet är anmärkningsvärt lågt, varje försäljningskrona värderas till 20 öre, därför är vinstpotentialen så stor, bara man ökar lönsamheten något. Vid en vinst på 2 kr per aktie i år värderas NSP exklusive den stora kassan till P/E 6 vid kursen 14,50 kr. På 2011 års vinst är P/E-talet 4. Min riktkurs under 2010 är därför 25 kr, en uppsida på 75 %. Bokslutet den 25.e februari kan vara startskottet.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?