Post entry

Nordic Mines - listbyte kan lyfta aktien 50 procent

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Nordic Mines blir allt mer intressant på en marknad med stigande guldpris. Senaste månaden har guldpriset åter börjat stiga och närmar sig nu återigen 1.000 dollar per uns. Nu byter Nordic Mines lista till OMX Small Cap och därmed kan institutioner investera i företaget. Kassaflödesanalyser värderar företaget till 30 kronor per aktie och aktien kan därför stiga med 50 procent.

Guld för sex miljarder kronor Nordic Mines har sin fyndighet i Laiva i Norra Finland. Här har företaget följande tillgåpnggar:

  • 200.000 uns guld känd mineraltillgång
  • 570.000 uns indikerad mineraltillgång
  • 300.000 ton antagen mineraltillgång

Med dagens guldpris på 975 dollar per uns motsvarar det guld för en miljard dollar, eller sex miljarder kronor. Dessutom planerar företaget att borra vidare för att hitta mer guld.

Mer intressant är att företaget förbereder start av produktion från sent 2009, även om produktionen lär komma igång först 2010. Nordic Mines får sin kvarnkrets levererad i november 2009 och beräknas nå full produktion under 2010. Företaget kommer då att bli en mycket konkurrenskraftig spelare på marknaden, med de höga guldhalter på över 2 gram guld per ton malm som finns i Laiva.

En stor fördel är att Laiva i Finland är en bra plats att producera guld. Här har företaget säker tillgång till energi och arbetskraft till stabila kostnader och därtill en politiskt stabil omgivning som gör att projektet inte bör störas av oväntad kostnadsinflation eller andra inslag som kan förstöra kalkylerna.

Gynnsamma utsikter för guldpriset För guldpriset ser det gynnsamt ut. Efterfrågan på guld är god internationellt och lär inte minska i takt med att inflationen blir ett allt större problem i den globala ekonomin.

Även om uppgången för såväl oljepriset som matpriserna och andra inflationsdrivande faktorer temporärt kan stanna upp, så ser den långsiktiga trenden ut att ge fortsatt brist. Det gör att fler kan vara intressanta av att ha en del guld i sin portfölj som inflationsskydd och det borgar för ett stabilt högt guldpris under överskådlig framtid.

Störningar i utbudet kan samtidigt pressa guldpriserna uppåt. På utbudssidan lider storproducenten Sydafrika av att guldgruvorna är djupa, vilket ger höga brytkostnader. Dessutom är den politiska situationen mycket osäker. Många vita har flytt landet och med dem viktig kompetens. Om den negativa utvecklingen fortsätter lär det med säkerhet skulle störa guldproduktionen.

På andra håll, till exempel i Ryssland där produktionen annars ökar, är kostnadsinflation ett stort problem. Så kan det även bli för storproducenten Kina. Nordic Mines är i förhållande till dessa bättre positionerade när det gäller produktionsfaktorer och det ökar sannolikheten att lönsamhetskalkylerna kommer att hålla långsiktigt.

Låg finansiell risk i bolaget Nyligen gjorde Nordic Mines en företrädesemission på 100 miljoner kronor som blev fulltecknad. Sedan tidigare har man en nästan lika stor nettokassa, sedan nyemissionen i samband med introduktionen för några år sedan (gjordes på nivån 25 kronor). Därför har bolaget finansiering för att kunna starta brytning av guldfyndigheten i Laiva.

Enligt Redeye har projektet tack vare de höga guldhalterna en återbetalningstid som ligger på endast ett år (!) och därför kan man säga att projektet idag har väldigt låg finansiell risk. Därför borde aktien påverkas mindre av den finansiella turbulens som nu råder.

Se analysgaranti från Redeye:

http://www.redeye.se/analys/nordic-mines/22268 (från maj 2008)

http://www.redeye.se/analys/nordic-mines/21721 (från april 2008)

Nordic Mines flyttar till OMX Small Cap Fram till nu har Nordic Mines-aktien varit noterad på First North. Därmed har det varit få stora placerare, som institutioner, som kunnat placera i aktien.

Men nu när aktien flyttar till OMX Small Cap (från 18 juli) kommer dessa att kunna köpa in sig. Rimligtvis bör det finnas ett sådant intresse att sprida riskerna i sin portfölj och få en exponering mot guldpriset.

Viljan att köpa in sig lär inte minska av att fyndigheten i Laiva enligt företagets egen utsaga spås bli Nordens största guldgruva och att den finansiella risken i projektet är låg.

Aktien kan stiga med 25 - 50 procent under sensommaren och hösten Kassaflödesanalyser från Redeye visar att analyshuset räknar med att värde på cirka 30 kronor per aktie i Nordic Mines, med ganska höga diskonteringsräntor. Men guldpriset har stigit sedan dess och det gör att även det motiverade värdet på företaget borde kunna stiga något över 30 kronor.

Se analys från Redeye:

http://www.redeye.se/analys/nordic-mines/23111 (från juni 2008)

Aktien har åkt ner från stabila nivåer mellan 30 - 35 kronor under våren till dagens nivåer kring 20 kronor. Det kan till en del skyllas på företrädesemissionen på 1:2 till nivån 20 kronor, som ger en utspädning som sänker kursen från intervallet 30 - 35 kronor till intervallet 27 - 30 kronor per aktie.

Men resten av fallet på 30 procent kan alltså skyllas på börsfallet och att bolaget överhuvudtaget gjort en emission (som ju alltid verkar kurspressande).

Nu när emissionen är klar, guldpriset stiger och aktien byter lista till OMX Small Cap känns det som att intresset för aktien borde kunna öka under hösten. Sannolikheten är stor att vi snart återigen ser kurser över 25 kronor, i så fall en uppgång med 25 procent från dagens nivå kring 20 kronor.

Med tanke på att den långsiktiga trenden för guldpriset är stigande kanske vi även kan få se kurser uppåt 30 kronor under hösten, i så fall en uppgång med 50 procent från dagens nivå. Detta när de stora aktörerna får upp ögonen för den ekonomiskt intressanta kombinationen av högt guldpris och vad som om några år kan vara Nordens största producerande guldgruva i stabila Finland.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?