Post entry

New Wave: tåget tuffar igen

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Sammantaget så tror jag att New Wave befinner sig i ett vändningsläge och även om något kvartal fortsatt kommer in under konsensus så kommer antagligen aktiekursen att fortsätta uppåt på 1 års sikt och garanterat öka ordentligt på 2-3 års sikt. Köp borde läggas någonstans kring det tidigare motståndet på 25 kr som Torstens senaste insiderköp lyfta oss över.

Inledning New Wave aktien har gjort några kraftiga u-svängar senaste året. Från att ha handlats kring 80 kr 2006 och 2007 rasade aktien till som lägst 6 kr i mars i år. Sedan dess har som sagt kurskasten varit tvära och mycket av de rörelserna som skett kan man tillskriva Torsten själv då han ena gången haussat aktien med uttalanden om positiva kassaflöden för att nästa gång baissa aktien med kraftiga insiderförsäljningar. Efter halvårsrapporten har nu aktien klättrat kraftigt och jag antar att många har varit med någonstans på tåget och tjänat några kronor. Den rättmätiga frågan nu är om denna kurs eller till och med en högre kan motiveras av framtida förväntningar på förbättrade resultat. Det är främst detta som den här analysen är tänkt att utreda.

Övergripande om Bolaget Bolaget består av en mängd varumärken som NewWave, Craft, Clique, Jobman, Seger, Cutter & Buck, Orrefors, Kosta Boda och Pax som några exempel. Som relativt nybliven vet jag att i alla fall det sista nämnda märket är mycket populärt bland många småbarnsföräldrar. New Wave står ju inte för några glamourmärken direkt utan de flesta går att slänga på en logga på och skicka ut några tusen till ett företag/evenemang.

New Wave Group är en tillväxtkoncern som skapar, förvärvar och utvecklar varumärken och produkter inom profilbranschen samt sport- gåvo- och inredningssektorn. Bolaget är uppdelat på tre affärsområden enligt nedan.

Affärsområden

Affärsområde Profil V isionen för affärsområdet profil är:

”Visionen inom affärsområde Profil är att bli Europas ledande leverantör och i USA en av de ledande leverantörerna av profilprodukter genom att erbjuda ett brett sortiment, starka varumärken, hög kunskap och service samt ett överlägset helhetskoncept till återförsäljare.”

Affärsområde Sport & Fritid V isionen för affärsområdet Sport & Fritid är:

”Visionen inom affärsområde Sport & Fritid är att bygga upp de helägda varumärkena Craft och Seger till internationella varumärken inom funktionella sportkläder samt att utveckla Cutter & Buck till ett världsledande varumärke inom golfkonfektion. Visionen är även att utveckla Umbro, Exel och Easton på den svenska marknaden och Speedo på den svenska, norska och danska marknaden. Sammantaget vill vi bli den ledande sportgrossisten, både i Sverige och övriga europeiska länder och i USA. Visionen med Pax är att utveckla det till det ledande varumärket inom barnskor i norra Europa.”

Cutter & Back går fortsatt tungt samtidigt som det antagligen vänder upp när försäljningen i USA väntas vända till tillväxt innevarande kvartal. Jämfört med Q2 förra året så exkl. intäkterna för EM så var det ungefär samma. Vilket är en bra för framtida kvartal.

Affärsområde Gåvor & Heminredning V isionen för affärsområdet Gåvor & Heminredning är:

”Visionen inom affärsområde Gåvor & Heminredning är att etablera Orrefors och Kosta Boda till världsledande leverantörer inom glas och kristall. Vidare är visionen att genom innovativ och lekfull design utveckla Sagaform till en stor aktör på gåvosidan i norra Europa på både profil- och detaljhandelsmarknaden. Genom koncernens amerikanska närvaro vill koncernen växa till en betydande leverantör inom den nordamerikanska profilmarknaden.”

Skuldsättning

1996

1997

1998

1999

2000

2001

2002

2003

24,30%

50,10%

34,90%

34,90%

36,60%

38,70%

36,30%

37,90%

2004

2005

2006

2007

2008

2008Q2

2009 Q1

2009 Q2

40,70%

34,40%

38,30%

29,90%

34,10%

27,10%

33,40%

35,80%

Ovan är soliditeten för New Wave och som vi ser så har den legat ganska konstant någonstans över 30 %.

Samtidigt minskade nettoskuldsättningen från 200% Q2 2008 till 130% Q2 2009 vilket innebär en rejäl förbättring.

Samtidigt har New Wave kort bidningstid på sin lån vilket har gjort att Finansnettot förbättrats till -12,8 från -36,3 mkr ett år tillbaka.

Analys Den sista blow-off effekten verkar som för många andra cykliska bolag ha skett när det såg som allra mörkast ut. Kursbotten från i början av mars på 6 kr sammanfaller tiden innan med vinstvarningar samt att vd:en avgick pga. personliga skäl. Att sedan den mycket omdiskuterade f.d. Swedbank koncernchefen Jan Lidén skulle ersätta Torsten som ordförande hjälpte ju inte heller direkt.

Efter detta har även makroekonomiska indikatorer vänt upp och så även börsen. Men New Wave låg länge kvar i toppen från april ungefär på 19-20 kr för handlas däremellan och 10 kr drygt. Det är tydligt att analytikerna/bankerna/försäkringsbolag som följer aktien la alldeles för stor vikt vid skuldsättningen. Då marknaden även hade höga riskpremier runt årsskiftet slog säkert detta igenom extra mycket i ovanståendens kassaflödesberäkningar då diskonteringsräntan antagligen blev kraftig. Med facit hand kan vi i alla fall se att de på kort sikt var väldigt felaktigt och de har nu kraftigt höjt riktkurserna.

Skulle New Wave bara upprätthålla Q2:s resultat på 60,5 Mkr så skulle vi ha ett helårsresultat på 242 Mkr. Det ger oss ett p/e-tal i dagsläget på 1251/242= 5,2. Märkligt nog var SME prognosen för Q2 ett Res f skatt på 100 mkr ungefär och New Wave kom in på 80 mkr. Ett resultat under prognosen men ändå stack aktien ett tag iväg upp mot 30 krs gränsen. Något affärsområde kom in bättre än väntat och en långsiktig lösning med bankerna presenterades. Som jag visade ovan så är soliditeten nu uppe på sin högsta nivå sedan 2006 och tillsammans med det starka kassaflödet så är nu i princip alla farhågor om nyemissioner och omstruktureringar borta.

Sen kom igår även Svensk Handel Stil:s Blixtindex för augusti som visar att försäljningen av kläder minskade med 5,4 procent jämfört med samma månad förra året och att försäljningen i skobutikerna minskade med 7,6 procent. Detta är ju såklart inte speciellt positivt för New Wave men man har ju redan flaggat för ett lite svagare kvartal Q3. Samtidigt tror jag personligen att rädslan i alla fall i ekonomin för en double-dip är överdriven (om börsen gör det låter jag vara osagt) och även om någon månad framöver blir sämre så tror jag det kommer förbättrats ganska snart och Torsten har ju sagt att han räknar med tillväxt andra halvåret 2010.

Sammantaget så tror jag alltså att New Wave befinner sig i ett vändningsläge och även om något kvartal fortsatt kommer in under konsensus så kommer antagligen aktiekursen att fortsätta uppåt på 1 års sikt och garanterat öka ordentligt på 2-3 års sikt. Köp borde läggas någonstans kring det tidigare motståndet på 25 kr som Torstens senaste insiderköp lyfta oss över.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?