Post entry

NAXS Nordic Access: är pengar på bordet

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det finns ingen gratis lunch, brukar det heta. Men för en gångs skull tror jag det är fel - investmentbolaget NAXS är pengar på bordet, gefundenes fressen och allt vad det heter.

1. En bra idé

NAXS - Nordic Access Buyout Fund - är en börsnoterad fond-i-fond som investerar i private equity / buyout-fonder. Den lanserades på börsen 2007 med ett investerat kapital om ca MSEK 600.

Konceptet är relativt vanligt internationellt - eftersom private equity-bolag inte är likvida, kan de inte handlas via vanliga fonder där uttag är tillåtna. Istället skapas ett fondbolag, som sätts på börsen, och andelsägarna kan istället handla aktierna i bolaget med varandra.

Satsningen på Private Equity är naturlig - det är ett av de bäst presterande tillgångsklasserna, med ca 15% snittavkastning 1996-2006 jämfört med ca 10% för aktier i Europa. Gruppen med börsnoterade fond-i-fonder av NAXS typ har också gått avsevärt bättre än börsen under samma period. Därtill kommer att nordiska fonder enligt bolagets statistik utpresterat sina europeiska och amerikanska kollegor, med en årlig snittavkastning på ca 20%.

Bolaget har en låg förvaltningskostnad - en VD på halvtid, en CFO på konsultbasis, och en utkontrakterad rådgivning mot en fast avgift om 1% per år på förvaltat kapital. Därtill kommer en rörlig del om 5% av totala avkastningen i fonden, om fonden når över 5% per år.

Sedan introduktionen har NAXS gjort fem investeringar, motsvarande ca 95% av sitt tillgängliga kapital:

Apax Europe VII (MEUR 15; 25%)

Large Cap, Pan-european-fokus från ett av världens största och mest välkända private equity-hus, Apax. Fonden är en av världens största, med ca 100 miljarder kr i kapital, när den stängde i år. Tidigare fonder från Apax som stängde 2001 och 2005 uppskattas av branschbedömare gett ca 40% avkastning per år.

Har investerat i bl.a. Plantasjen (Nordens största kedja för trädgårdsprodukter), Tnuva (Israels största producent av mjölkprodukter, Emap (brittisk mediagrupp främst inom tidningar) och D+S Europe (tyskt bolag inom kundtjänst och ehandel).

Intera Fund I (MEUR 7; 11%)

Small Cap, Finland.

Nystartad finsk fond på ca 1 miljard kr med nyckelpersoner från bl.a. Nordic Capital och Altor. Ska arbeta med bolag i storleksordningen 100-1000 miljoner kr i omsättning som "ännu inte nått sin fulla potential".

FSN Capital III (MEUR 10; 16%)

Mid Cap, Norway/Nordic. Tredje fonden från norska FSN Capital, som tidigare gjort ca 20 investeringar i 2 fonder. Tidigare investeringar bl.a. VIA Travel, Kongsberg Automotive och Nautilus.

Nordic Capital VII (MEUR 20; 33%)

Mid/Large Cap, Nordic. Den senaste fonden från ett av Nordens mest kända riskkapitalbolag. Nyligen utannonserade affären från var ett köp av färgbolaget CPS Color och ett bud på IT-konsulten TietoEnator.

Valedo Fund I (MEUR 6.3; 10%)

Small Cap, Sweden. Relativt nystartad fond med fokus på små (100-500 miljoner kr) bolag med etablerade affärsområden. Använder ett stort nätverk av industriella rådgivare som man förstärker styrelsen hos sina investeringar med. Har bl.a. investerat i badrumsmöbelföretaget Aspen och dokumentinbidningsföretaget Bindomatic.

2. Erfaren ledning

För att en fond-i-fond ska kunna fungera behövs erfarna och duktiga rådgivare. Det är naturligtvis svårt att avgöra prestanda i förskott, men NAXS har i alla fall en grupp mycket seniora ledningspersoner som också investerat i bolaget:

  • Jeff Bork (VD) : Styrelseledamot CMA Microdialysis, Toul Medical AB. Tidigare bl.a. VD Biotage, Allgon och Dynal Biotech.
  • Björn C Andersson (ordförande): Också styrelseordförande SPP, styrelsemedlem Carnegie, review committee på Nordic Capital. Tidigare bl.a. EVP Handelsbanken, styrelseledamot Priveq, SSE, VPC.
  • Robin Ahlström: Ordförande Ahlstrom Oy, industrial advisor Altor Equity Partners. Tidigare bl.a. MD Alfred Berg / ABN Amro Nordic.
  • Birgitta Johansson-Hedberg: Styrelseordförande Umeå Universitet, VINNOVA, styrelsemedlem Fortum, Sveaskog, FI, Mistra. Tidigare bl.a. VD Swedbank.
  • Clas Romander: Advokat Delphi & Co, styrelseledamot GIMAB, NGM

Rådgivarna, som sköter fondens investeringsprocess rent operativt, sitter som det nämndes i ett eget bolag och arbetar mot arvode. De har dock tillsammans investerat 8 miljoner kr själva i NAXS:

  • Amaury De Poret: Tidigare associate inom Private Equity och Mergers & Acquisitions vid flera advokatbyråer, bl.a. White & Case LLP.
  • Thomas Åkerman: Tidigare VD Novestra, Head of Corporate Finance Alfred Berg ABN Amro och Head of M&A, Enskilda.
  • Per Rinder: Chef fondinvesteringar, 6e AP-fonden

3. Profit

Så här långt har vi alltså en

  • Börsnoterad private equity fond-i-fond
  • Ett kapital om MSEK 600
  • Ett investeringsfokus kännetecknat av mycket god historisk avkastning
  • En portfölj av fem fonder, främst från mycket erfarna och väletablerade förvaltare
  • Erfarna rådgivare och ledning

Som sparprodukt är det här i sig en utmärkt investering för en mindre post - private equity har hög risk, men mycket god historisk avkastning . Fondens investeringar

drabbas inte heller av det dåliga marknadsklimatet, eftersom man investerar i fonder som stänger under 2008 , och alltså inte sitter med ev. felsatsningar från bostadsbubblor och liknande. Tvärtom, kan man som bl.a. Nordic Capitals bud på TietoEnator visar, ta chansen och norpa bolag till riktiga skampriser.

Men det stannar inte här, nu kommer det riktigt roliga. NAXS handlas på börsen till 27 kr, att jämföra med substansvärdet på 40 kr!

Det räcker alltså med att bolaget returnerar pengarna till aktieägarna om 5 år, för att man ska få ca 8% årlig avkastning på kapitalet .

Klarar man

den historiska prestationen om 20% årlig avkastning, kan andelsägarna om 5 år hämta ut ca 100 kr, motsvarande 3,7 ggr pengarna .

Det finns självklart risker inom private equity, liksom det finns i alla aktieinvesteringar. Men att få börja sin investering med 50% uppsida mot substansvärdet är en straffspark.

NAXS är värt sitt substansvärde, 40 kr, och bör återvända dit. Allt annat är en gratis lunch.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?