Morphic: förhoppning om förnybar energi
2008-09-17 14:33, Edited at: 2011-03-11 05:41Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Morphic är fortfarande ett förhoppningsbolag. Samtidigt så växer orderboken. Förnyelsebar energi har framtiden för sig, därför blir det ett köpråd.
Affärsidén är att utveckla och marknadsföra förnyelsebara energisystem för produktion av el och vätgas samt resurssnål produktionsteknik för effektiv komponenttillverkning.
Bolaget har utvecklats i industri- och verkstadstäta Karlskoga, kring millenieskiftet, och hade redan från början ett gynnsamt utgångsläge.
Koncernen har cirka 230 anställda och verksamheten bedrivs i sex länder – Sverige, Norge, Japan, Grekland, Italien och Schweiz. Morphic Technologies B-aktie är sedan mars 2008 noterad på OMX Nordiska Börs och antalet aktieägare uppgår till cirka 25 000.
Målsättningen är att bli världsledande inom miljövänliga energisystem. I bolaget förenas ledande kompetens inom bränsleceller, vind- och vattenkraft med unik produktionsteknik.
Om planen håller skall Morphic nå lönsamhet år 2012. Omsättningen beräknas då uppgå till 10 miljarder. Morhic poängterar att tillväxten förväntas gradvis ge skalfördelar.
Analytiker ifrågasätter relevansen och menar att det är för optimistiskt. För ett halvår sedan, i niomånadersrapporten, övergav bolaget det finansiella målet om en omsättning på 2 miljarder kronor, och ett positivt rörelseresultat, under 2008/09. Någon ny prognos har inte lämnats.
Morphic kan inte värderas som ett vanligt bolag, då det mesta ännu bygger på förhoppningar.
Marknadspotentialen för bränsleceller anses vara mycket stor då de har en överlägens energieffektivitet, lång livslängd och nästintill obefintlig miljöpåverkan. Bränsleceller har börjat användas i bilar och mp3-spelare. Bränsleceller är energiomvandlare som gör det möjligt att omvandla vätgas och andra energibärare till elektricitet och värme.
Marknaden för vindkraft anses även den ha stor potential då energimyndigheten i Sverige räknar med att vindkraften kommer att producera 30 TWh vindel i Sverige år 2020, år 2007 produceradesvenska vindkraftverk 1,435 TWh el vilket motsvarade 1% av Sveriges totala elproduktion.
Energisystem kan användas på marknader där det saknas infrastruktur för elproduktion och distribution och köpare utgörs av serviceanläggningar, tjänsteföretag, jordbruk, industrier och privatpersoner. Energisystem används för att omvandla, lagra och använda förnybar energi.
I rapporten den 17 September 2008, framgår att orderstocken är rekordartat stor 1 021,6 MSEK. Så sent som för några dagar sedan erhöll Morphic en betydelsefull testorder på veriferingsplattformar från en av världesns största biltillverkare i Japan. Det är ett viktigt steg på vägen mot massproduktion av födesplattor till bränsleceller. Morphic har redan sedan tidigare kontakt med bilkoncernen, men vill inte uppge vem det är. Det kommer att framgå så småningom. Tillverkaren har kommunicerat att de kommer att bygga ett tiotal exemplar av bilen under 2008, vilka ska leasas ut till kunder i Japan och USA. En annan etablerad fordonstillverkare harmeddelat att deras bränslecellsbilar ska lanseras direktmot konsumentmarknaden 2010–2012. Vid utgången av föregående kvartal hade Morphic en orderstock på 752 Mkr, som jämförelse.
Under rapportperioden har order på tio vindkraftverk inkommit. Ordervärde 360 miljoner kronor. Dessutom har ett samarbetsavtal med en tysk vidturbintillverkare upprättats. I dagsläget har Morphic Impact tecknat 169 samarbetsavtal.
Tack vare en nyemission har kassan stärkts och likvida medel uppgick vid periodens slut till 173,4 MSEK (146,1). Ytterligere en emission är aviserad. Den är riktad. Vid utgången av januari 2008 hade bolaget knappt 200 Mkr i kassan, som en jämförelse.
Morphic har redan genomfört många nyemissioner och har en hög värdering, trots att företaget har en liten försäljning. Det är precis så som IT företagen bar sig åt innan bubblan sprack.
Förlusten per aktie, från maj till juli, ligger på 21 öre.
Merparten av nettomsättningen avser segmentet vindkraft som dock fortfarande är olönsamt. Den är i stort sett oförändrad, 66,3MSEK (63,7). Rörelseresultatet försämrades och uppgick till –36,9MSEK (–21,7). Orsaken uppges i huvudsak bero på tidpunkten för färdigställande och leverans av pågående vindprojekt enligt projektplaner och avtal.
Inom Morhic wind fortsätter utvecklingsarbetet av vindturbinder. Ett egenutvecklat vindkraftverk kommer att testas på Öland redan under hösten.
Morphic Systems order från Grekland på ett energisystem för omvandling av biogas från avloppsvatten till el och värme stod klar i juni. Systemet, som producerar 20 kW elektrisk energi och 20 kWvärmeenergi, utvärderas nu av beställaren Patras Municipal Corporation for Water Supply and Waste Water Management. I systemet ingår, förutom Helbios patenterade reformer, ett reningsfilter för biogasen, en 20 kWbränslecell, samt spänningsomvandlare för att anpassa bränslecellens utspänning till elnätet.Efter utvärderingsperiodenfinns intresse för ytterligare systemför betydligt större effekter, eftersom nuvarande pilotanläggning endast utnyttjar en liten del av den utvunna biogasen.
Morphics energisystembränslcellsbaserade energisystem som möjliggör omvandling, lagring och användning av förnybar energi. De kan snart komma att ersätta diseldrivna generatorer, även om den initiala investeringskonstnaden är högre än för en dieseldriven generator, blir systemet relativt snabbt konkurrenskraftigt eftersom inget bränsle behöver tillföras. Som ett exempel kan nämnas att en enda operatör skall installera 9 000 telekombasstationer i Indien under 2009.Hälften av dessa bedöms installeras i områden utan el där bara dieselgeneratorer kan användas.
Fartygspropulsion, går bra i nuvarande sjöfartskonjunktur och visar på vinst: Rörelseresultat 4,6 (–1,7). De senaste årens stora efterfrågan på nya fartyg, till stor del driven av skärpta myndighetskrav och en kraftigt ökad efterfrågan från Kina, har medfört ett uppsving.
Försök till värdering av Morphic
Nedanstående är en omarbetning av en nyligen gjord analys på Morphic.
Antag att omsättningen kommer att uppgå till 400 MSEK under helåret 2008 vilket är lite högre än den omsättning om 357 MSEK som presterades under det brutna räkenskapsår som avslutades den 30 april. Räkenskapsåret kommer att läggas om till kalenderår under år 2008. Morphics aggressiva strategi om en omsättning på 10 miljarder kronor år 2012 innebär en årlig omsättningstillväxt om cirka 124% utifrån 400 MSEK fram till år 2012. Omsättningstillväxten efter år 2012 väntas minska till 20% under åren 2013 och 2014 för att därefter uppgå till 10% under åren 2015 till 2017.
Bruttomarginalen i Morphic har under de senaste två åren legat på cirka 30%. För räkenskapsåret 07/08 var bruttomarginalen 29,14% och räkenskapsåret 06/07 var bruttomarginalen 32,09%. ABB som är ett annat industriföretag hade under åren 2007 och 2006 också en bruttomarginal på cirka 30%. En bruttomarginal om 30% är utifrån detta inom räckhåll för Morphic.
Övriga externa kostnader och personalkostnaderna i Morphic uppgick till cirka 27% (54,76% tillsammans) var av nettoomsättningen under räkenskapsåret 07/08 och avskrivningarna motsvarade cirka 8% av nettoomsättningen. Morphics ahar en aggressiv strategi och därmed är det rimligt ungefär dessa nivåer kommer att bestå under helåret 2008. De kommer sedan att successivt minska till en normal nivå för branschen vid år 2015. Bolaget kan antas visa vinst först år 2013. År 2014 kommer övriga externa kostnader motsvara 7%, personalkostnaderna 14% och avskrivningarna 2,5% av nettoomsättningen. Detta kommer att ge en rörelsemarginal år 2014 om 8% när övriga intäkter lagts till och minoritetens andel dragits ifrån.
Elektronikgruppens förhållande mellan kostnader och nettoomsättning under år 2007 var 9% för externa kostnader, 16% för personalkostnader och 2,4% för avskrivningar. Under år 2006 var motsvarande siffror 7,8% för externa kostnader, 14,8% för personalkostnader och 2,4% för avskrivningar. Elektronikgruppen sysslar dock med legotillverkning och är bland annat underleverantör till Ericsson vilket pressar deras marginaler.
Större likheter kan finnas med ABB som under år 2007 hade rörelsekostnader exklusive inköp om 17% av nettoomsättningen och under år 2006 var motsvarande förhållande 18,6%. Rörelsemarginalen i ABB uppgick till 13,8% under år 2007 och till 11% under år 2006.
De finansiella intäkterna och kostnader väntas förhålla sig till nettoomsättningen med 2% för finansiella intäkter och med 1% för finansiella kostnader. Finansieringsbehovet väntas främst ske med hjälp av medel från aktieägarna och de finansiella intäkterna och kostnaderna väntas främst bero på försenade betalningar från kunder och försenade betalningar till leverantörer.
Antalet aktier väntas öka med ytterligare 164 miljoner till cirka 328 miljoner aktier under prognosperioden. Vid utgången av räkenskapsåret 07/08 uppgick antalet aktier till cirka 164 miljoner i Morphic. Dessa nyemissioner krävs för att täcka det resultatmässiga underskott om 1502 MSEK som uppstår från år 2009 fram till och med år 2012. Med en genomsnittlig teckningskurs om 13 SEK skulle dessa nyemissioner inbringa cirka 2132 MSEK. Morphic har dessutom ett personaloptionsprogram om cirka 3,5 miljoner aktier vid full teckning till kursen 15,10 SEK som går ut i oktober år 2009.
Efter prognosperiodens slut antas en real geometrisk vinsttillväxt i oändligheten om 4% per år, vilket är rimligt för ett tillväxtföretag i och med att Ericsson under perioden mellan 1961 och 2006 haft en real geometrisk omsättningstillväxt om 6,29% per år.
Avkastningskravet som är nominellt under den tioåriga prognosperioden baseras på en riskfri ränta om 4,4 % vilket utgör räntenivån i juli år 2008, ett betavärde om 2 och en riskpremie för aktiemarknaden om 4%. Det reala avkastningskravet som används vid beräkning av residualvärdet baseras på en realränta om 2% och i övrigt samma förutsättningar som för det nominella avkastningskravet.
Riktkurser , utifrån teknisk bedömning
2008-12-31: 11,50 SEK
2009-12-31: 13,50 SEK
Nyckeltal
Kurs vid analystillfället, 2008-08-17 ca 8 SEK
Eget kapital per aktie, 07/08: 3,71 SEK
Vinst per aktie, 2014: 2,85 SEK
P/E-tal vid kurs 8 SEK år 2014: 2,8
Slutsats : Morphic är köpvärd på nuvarande kursnivåer. Orderboken indikerar ett stort intresse för Morphics produkter. Räkna med uppmärksamhet i samband med att biltillverkarna börjar testköra. Samtidigt så skall man vara inställd på att det blir en lång väntan innan Morphic slutligen visar verkliga vinster. Det är fortfarande ett förhoppningsbolag, och bör därmed betraktas som ett sådant ur risksynpunkt.
-