Post entry

Medivir: mot kommersiella genombrott

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Den välfyllda kassan och breda forskningsportföljen förstärker bilden av Medivir som ett attraktivt värderat bioteknikbolag där vi kan förvänta oss ett starkt nyhetsflöde under det kommande året. Det skriver fondförvaltaren Per Lönn på fonden Awake Equity i sin tävlingsanalys och ger rekommendationen Köp.

Analys av bioteknikbolag är något som inte låter sig göras utan en något annorlunda angreppsvinkel än en traditionell bolagsanalys. Främsta skälet till detta är att bolagens framtid, och därmed också dess värdering, ofta är av binär karaktär med stora värden som avgörs av utfallen i den långa rad av kliniska prövningar som föregår en eventuell marknadslansering av ett nytt läkemedel. En misslyckad studie får ofta katastrofala konsekvenser för aktiekursen och för det berörda bolaget, något man måste vara medveten om som investerare i bioteknikbolag. Med denna förmanande inledning följer här en genomgång av ett av Stockholmsbörsens mest forskningsintensiva bolag inom den berörda sektorn och som enligt vår mening står inför ett kommersiellt genombrott de närmsta åren.

Bred projektportfölj

Medivir är med sin breda projektportfölj inom proteasforskning troligen Stockholmsbörsens mest intressanta bioteknikbolag. Bolaget har sex pågående projekt i klinisk fas och ytterligare ett stort antal prekliniska substanser i sin forskningsportfölj. Medivirs övergripande strategiska mål är att på sikt utvecklas till ett forskningsbaserat läkemedelsbolag med såväl egen forskning som försäljning. I samtliga partneravtal man ingått under senare tid har man därför försäkrat sig om de framtida försäljningsrättigheterna för den nordiska marknaden och i vissa fall även rätten till befintliga produkter ur det inlicensierande bolagets portfölj. Under 2006 ingicks betydande partneravtal avseende de inte längre prioriterade substanserna som överförts till Medivir HIV Franchise AB. Såväl storleken på dessa avtal som det faktum att man lyckades utlicensiera samtliga projekt var överraskande och ett bevis på kvaliteten i Medivirs forskning. Lägg därtill en välfylld kassa på 400 miljoner kronor efter den nyligen avslutade nyemissionen.

Längst har substansen ME-609, även kallad Lipsovir , kommit med mer än 60 % av de 1 300 patienterna behandlade i den pågående fas III-studien mot indikationen labial herpes, läppherpes. Lipsovir har potential att bli marknadens första preparat som inte bara behandlar herpes utan också förhindrar ett utbrott av detsamma. I en nyligen utförd attitydundersökning i Storbritannien och USA uppger 70 % av de tillfrågade att de definitivt eller troligtvis skulle köpa ett preparat motsvarande Lipsovir om det fanns tillgängligt på marknaden vilket är mycket höga tal för ett ännu inte lanserat läkemedel. Parallellt med huvudstudien pågår två mindre fas III-studier för att även kunna behandla barn och immundefekta patienter. Samtliga dessa studier beräknas avrapporteras under hösten 2007 vilket sannolikt kommer att leda till en betydande omvärdering av bolaget med stora möjligheter såväl som risker. Ur ett investerarperspektiv har Lipsovir fördelen att det består av en kombination av två substanser, Hydrokortison och Acyclovir, som var och en redan idag är godkända för behandling av läppherpes. Risken för oväntade biverkningar är således starkt begränsad.

Medivirs avsikt är att efter ett förväntat positivt utfall i den pågående fas III studien under andra halvåret 2007 eller början av 2008 sluta ett eller flera partneravtal för marknadsföring av Lipsovir. Sådana avtal bör inbringa såväl milestonebetalningar men framförallt betydande royaltyflöden med start under 2008/09. Marknaden globalt uppskattar vi till 600 mUSD med en årlig tillväxt om 5 %. Detta är troligtvis i underkant med tanke på att enbart den amerikanska marknaden uppgår till ca 400 mUSD med en tillväxt om 17 % årligen men motiveras av en konstant prispress.

HCV PI för behandling av Hepatit C startade i början av 2007 fas Ia studier i läkemedelsjätten Johnson&Johnsons regi. Den potentiella marknaden för HCV PI är i mångmiljardklassen med uppemot 200 miljoner infekterade individer globalt. Det kvarvarande totala avtalsvärdet för projektet är drygt 400 mSEK och innefattar såväl kontantbetalningar som rättigheter till en produkt ur J&Js befintliga marknadsportfölj för försäljning i Norden.

Cathepsin K (MIV-701) mot benskörhet har nyligen påbörjat fas Ia-studier och Medivir kommer mot slutet av 2007 efter avslutad fas Ib att söka partners för preparatets fortsatta utveckling. Även här adresseras en mångmiljardmarknad med 100+ miljoner drabbade individer.

Medivir erhöll nyligen 0,5 mUSD samt aktier motsvarande 2 % av ägandet i Epiphany Biosciences som delbetalning för preparatet MIV-606 mot bältros. Epiphany har för avsikt att inleda en fas IIb studie under tredje kvartalet i år för att senare söka eventuella partners inför en framtida fas III studie.

Utöver dessa har Medivir fem stycken HIV-projekt samt ett projekt mot KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, i klinisk och preklinisk fas. Samtliga är utlicensierade till samarbetspartners med betydande framtida milestonebetalningar.

Medivir har under åren byggt upp en mycket god relation till J&J och ett flertal av de ingångna partneravtalen, däribland HCV PI och MIV-210, har slutits med Tibotec, ett dotterbolag till J&J. J&J är i sin tur världens ledande läkemedelsbolag inom egenvårdsprodukter, ett område som definitivt innefattar Lipsovir. En möjlig slutsats är således att J&J blir Medivirs partner för Lipsovir alternativt lägger ett bud på bolaget för att slippa betala höga milestones och lämna ifrån sig ett preparat relaterat till HCV PI projektet. Dagens rabatterade värdering gör en sådan affär attraktiv.

Värdering Den största potentiella värdeskaparen i Medivir är naturligtvis Lipsovir. Vi uppskattar sannolikheten för att nå marknaden till 60 % och att man uppnår peak-sales om 2 mdr kr 2016. Med tanke på att preparatet tagits hela vägen från upptäckt till marknadslansering bör royaltynivån nå minst 20 %. Diskonterat med en ränta om 10 % kommer vi fram till ett nuvärde av Lipsovir på 92 kr/aktie. Möjligheten till ytterligare behandlingsområden såsom genital herpes får betraktas som en option för framtida bruk. HCV PI värderar vi till 190 mkr eller 9 kr/aktie och Cathepsin K (MIV-710) till 100 mkr motsvarande 5 kr/aktie. De utlicensierade preparaten i Medivir HIV Franchise AB åsätter vi ett ansamlat värde om 12 kr/aktie. Kassan uppgår till 20 kr/aktie vilket ger ett totalt värde på aktien om 138 kr. Resultaten för 2007 och 2008 kommer att vara negativa och i storleksordningen 10 kr per aktie och år. Dock anser vi att såväl milestonebetalningar från ingångna avtal som intäkter från nya avtal avseende Lipsovir och Cathepsin K kommer att vara tillräckligt för att ta Medivir till lönsamhet under 2009. Den välfyllda kassan och breda forskningsportföljen förstärker bilden av Medivir som ett attraktivt värderat bioteknikbolag där vi kan förvänta oss ett starkt nyhetsflöde under det kommande året.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?