Post entry

New Science: ett nytt Meda efter strategibyte?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

New Science (NEWS) noterat på First North går med snabba steg från förhoppningsbolag till ett tillväxtföretag med vinstgivande rörelseföretag efter att Sverker Littorin övertog VD-skapet 2006. Men än har inte marknaden upptäckt detta och värderingen är låg

Läs intervju med Sigge Petersson

New Science (NEWS) noterat på First North går med snabba steg från förhoppningsbolag till ett tillväxtföretag med vinstgivande rörelseföretag efter att Sverker Littorin övertog VD-skapet 2006. Men än har inte marknaden upptäckt detta och värderingen är låg.

NEWS kom till börsen 2004 som en riskkapitalaktör inom tidiga skeden av Life Science. Bolaget bestod då av sju minoritetsinnehav med ägarandel mellan 2 - 45 %:

Biosynth 28% - Hudcancerforskning

Crystal Research 29% - Kristallisering av proteiner

Cytogenomics 2 % - Cancerdiagnostik

Indep. Pharmaceutica 8 % - Vaccin mot nikotinberoende

Karocell 28 % - Cell och vävnadsbank

Nanosep 45 % - Molekylseparation

Niconovum 10 % - Nya nikotinersättningsprodukter

Ny målsättning

NEWS nya målsättning är att gå från att vara ett noterat riskkapitalbolag till ett investmentbolag som är ägare till kassaflödespositva rörelsedrivna företag kompletterat med innehav i tidiga forsknings och utvecklingsbolag. Vid en dragning på Småbolagsdagen sa VD att det går att köpa mindre bolag billigt då de inte har några naturliga tagare då de är för små för börsen och riskkapital- bolagen vilket känns igen från ACAP-invest. Man genomför nu ett strategibyte och köper in vinstgivande rörelseföretag och slimmar forskningsportföljen. Man ska arbeta aktivt med innehaven i forskningsportföljen mot kommersialiserings- fas, exit eller ev. i några fall avveckling och räknar med en exit redan i år.

NEWS har nu köpt in fem vinstgivande rörelseföretag:

Tre mindre bolag inom medecinteknik: IM-Medico, Quickels och DunMedic som alla tre sysslar med akutsjukvård och bolagen har slagits ihop. Verksamheten består av saker som mobil sjukvårdsutrustning, egenutvecklad EKG-utrustning och olika agenturprodukter. Omsättning för de här bolagen är nu bara drygt 25 miljoner tillsammans och här finns mycket att göra säger VD. Strategin är att man ska växa både organiskt och genom förvärv.

Unimedic var ett större förvärv i oktober 2006 och är en kontraktstillverkare av flytande läkemedel med kunder som Pfizer, Merck, Kabi, ACO och Meda. Unimedic grundades 1992 och omsatte 2005 90 miljoner. VD säger att flytande läkemedel är svårt att transportera och det behövs alltid lokala spelare och Unimedic är Nordens största fristående inom flytande läkemedel. Även Unimedic går att vidarutveckla, det kan t.ex vara egna produkter, inlicencering och joint venture. Meda började på ett liknande sätt enligt VD.

Nyligen blev köpet av GEWA klart, ett av de ledande företagen i Europa inom elektroniska hjälpmedel för funktionshindrade. Deras produkter är huvudsakligen styr, kontroll och supportsystem såsom olika manöverkontroller, dator- anpassningar, kommunikationshjälpmedel, texttelefoner, bladvändare mm. Ett fint bolag inom ett tillväxtområde enligt VD. GEWA omsätter nu 45 miljoner med en vinst på drygt 5 miljoner före skatt och köptes för 36 miljoner.

Värderingen

VD sa vid småbolagsdagen att forskningsportföljen bara är bokförd till 26.3 miljoner och antagligen är enbart det 10 % iga innehavet i Niconovum värt det beloppet vid en exit. Innan det senaste köpet av GEWA var antalet aktier knappt 105 miljoner. GEWA-köpet betalas bl.a. med knappt 3 miljoner aktier och en konvertibel som motsvarar ca 6 miljoner aktier vilket totalt gör 114 miljoner aktier. Med en kurs på 1.85 ger det ett börsvärde på ca 210 miljoner. Man har för avsikt att ge ut ett mindre optionsprogram för ledande befattningshavare.

NEWS har ett brutet räkenskapsår som löper maj-april. Enligt senaste kvartals- rapporten t.om. Januari så gjorde man en vinst på 2,83 miljoner före skatt plus att man vara tvungen att betala Unimedics faktiska skatteskuld på 0,75 miljoner totalt ca 3,6 miljoner. Det nya bolaget GEWA:s vinst är drygt 1,3 miljoner på kvartalsbasis och totalt blir då NEWS nuvarande vinstförmåga i befintlig struktur ca 5 miljoner eller 20 miljoner på årsbasis. Med schablonskatt motsvarar det då ca 13 öre per aktie vilket gör att aktien nu handlas på p/e 14 och då får man alltså minoritetsinnehaven i forskningsföretagen på köpet!

Om vi försöker oss på en prognos för bokslutsåret 07/08 och räknar med att man i befintlig struktur efter diverse åtgärder ökar vinsten med 30 % till 26 miljoner så blir det efter schablonskatt 16,5 öre per aktie och ett p/e på ca 11 och fortfarande är innehaven i forskningsföretagen på köpet!

Slutsats

Verksamheten inte är konjunkturkänslig och det är även intressant att man har en del förlustavdrag (Räknar med schablonskatt för lättare jämförelse). Jag bedömer att NEWS i dagsläget borde kunna värderas till minst 3 kr per aktie. VD nämnde på småbolagsdagen att Meda börjat på ett liknande sätt och även om man inte vågar tro att detta blir ett nytt Meda så känns det som att det här kan vara embryot till något riktigt bra. VD verkar duktig och vi är säkert över femman inom ett par år. Starkt köp.

Mer info: http://www.newscience.se/

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?