Post entry

Maxpeak: Indiskt tillväxtbolag

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

\- Konkurshotat bolag gör helomvändning. - Namnbyte från Linear till Maxpeak - Maxpeak, snabbväxare i Indien, och visar vinst.

Kan ett bolag som utvecklar ridprodukter för medvetna ryttare vara något? Jasså inte.

Om vi lägger till att marknaden ännu inte tycks vara mogen för produkterna, och att utvecklingskostnaderna för bolagets ridsadel skenat iväg, kan det då smaka? Nähej, inte det.

Som grädde på moset, bolaget har stått på randen till konkurs pga ovanstående, är det då läge för en investering? Nej, hm förstod väl det..

Men stopp läs vidare...!

Linear börshistoria har varit en katastrof. Bolaget har brottats med problem konstant från start och med facit i hand noterades bolaget, och utvecklades bolaget, med på tok för små marginaler. Linear var extremt nära konkurs, det handlade om dagar. I sista stund lyckades man dock hitta en lösning där ridsadelsverksamheten såldes tillbaka till grundaren och kombinerat med en mindre nyemission lyckades bolaget hålla huvudet över vattenytan.

I och med att bolaget lyckades överleva uppstod en klassisk situation med en del intressanta värden i bolaget. Stora förlustavdrag (underskott cirka 17 miljoner kr), plats på Aktietorget och ett hyggligt stort antal aktieägare. Arbetet med att hitta en ny vinstbringande verksamhet sattes igång och redan i ett tidigt skede etablerades kontakt med svensk-brittisk-indiska bolaget Maxpeak som tillverkar och säljer digitala signalmätare. Ett letter of intend tecknades, därefter har det varit en lång process fram till 15 maj i år då slutliga förvärvsavtalet tecknades.

Nu väntar bolagsstämma 23 juni där förvärvet ska klubbas igenom och därefter väntar namnbyte och sedvanliga ändringar i bolagsordningen i samband med förvärvet och verksamhetsbytet.

Maxpeak är juridiskt sett ett brittiskt bolag med ett indiskt dotterbolag. Bolaget är dock grundat och drivs av en svensk, Patrik Lagerstedt, men mångårig kompetens och erfarenhet inom branschen av digitala signalmätare och i närliggande TV-tekniska produkter.

Maxpeak framstår som en liten läckerbit som utan tvekan kommer väcka ett intresse bland investerarna när man ser vad man får istället för kraschade Linear. Förvisso har Linear/Maxpeak ännu inte visat upp böckerna utan Maxpeak har hela tiden beskrivits som ett "snabbväxande bolag som går med vinst och snabbt utvecklas i Indien". Någonstans kring drygt 10 miljoner kr ligger årsomsättningen på. Alltså lite lösa boliner, men å andra sidan är det många bolag på smålistorna där man som investerare famlar i mörkret.

Omsättningen för Maxpeak stiger snabbt och bolaget har en mkt ambitiös målsättning om att bli en stor spelare på marknaden. Och faktum är att bolaget har en ganska stor trovärdighet i och med att man redan är igång och kör på högsta fart, och dessutom i ett av världens mest spännande länder! Maxpeaks grundare har även pekat ut övriga stora tillväxtmarknader som högpotentiella marknader och det är lätt att se en enorm potential för bolaget. Och uppenbarligen inte orealistika möjligheter eftersom bolaget mycket mer än väl är på banan redan idag. Det handlar inte om "kanske" utan det händer just nu.

Affären med Maxpeak innebär förstås en stor utspädning av aktier och cirka 170 miljoner aktier kommer finnas efter affären. Det motsvarar ett börsvärde 44 miljoner kr med kursen 0,26. Det låter definitivt inte dyrt för ett bolag av Maxpeaks kaliber.

Aktiespararna älskar tillväxtsbolag där det går att drömma och spekulera. Det kan man verkligen göra i Maxpeaks fall. Och ännu trevligare att bolaget verkligen igång och är etablerat i ett av världens mest glödheta tillväxtländer.

Undertecknad tror att bolaget kommer gasa så det heter duga närmaste året. Och när Linears namn försvinner bort från börslistan och ersätts med Maxpeak kommer bolaget, och aktien, uppmärksammas rejält av investerarna och mycket väl ha möjlighet att bli en riktig småspararfavorit. Ett nytt fräscht bolag, som växer, går med vinst, och utvecklas snabbt på indiska marknaden. Såna finns det inte många av på Aktietorget! (eller övriga smålistor)

Riktkurs: Inom kort har Linear utlovat kompletterande uppgifter om förvärvet. Tillkommer inga nya ej kända detaljer tror undertecknad att Linear/Maxpeak definitivt har potential att bli en kursdubblare under sommaren.

Risker: Den försiktige läser förstås igenom all information och väntar på att de sista pusselbitarna är på plats under sommaren (nu närmast stämma 23 juni då affären till att börja med ska klubbas igenom). Kanske väntar på att första delårsrapporterna från Maxpeak börjar trilla in. Men gissningsvis kan det då redan vara för sent att hoppa på tåget, och den förmoda initiala uppvärderingen av bolaget.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?