Linkmed: kraftigt övertecknad nyemission
2009-06-10 11:29, Edited at: 2011-03-11 05:46Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Ett köp av Linkmed är en unik möjlighet att ta position i lovande onoterade bolag inom bioteknik och hälsovård till en begränsad risk. Just nu är dessutom kursen pressad av en nyemission och den långsiktige rekommenderas att köpa Linkmed BTA till ett rabatterat pris (17,20). Det krävs inte många minuters studier för att se att Linkmeds börsvärde är förvånande lågt och att uppsidan är avsevärd. Enbart Linkmeds helägda bolag Olerup SSP skulle vid en marknadsnotering kunna värderas till dubbla koncernens börsvärde.
LINKMED (LMED)
Antal aktier: 16 061 921st (varav 7 300 873 nyemitterade)Börsvärde: 275 Mkr (kurs 17,2)
Kassa: Ca 130Mkr (Ungefär lika stor som Linkmeds skulder) http://www.linkmed.se/
Linkmed är ett investmentbolag, som företrädesvis har investerat i Hälsovårdsbolag i relativt tidigt skede. Linkmed är en aktiv ägare som tillför managementkompetens. Ledningen har lång erfarenhet av att driva bolag från idé till försäljning och har varit med i de flesta innehaven sedan start.
För tillfället är det fyra av de 12 ingående bolagen som har produkter i marknaden till försäljning, men redan i slutet av detta år räknar man med att det är åtta. Koncernen går med vinst tack vare förra årets köp av transplantationsbolaget Olerup SSP och de ingående bolagen påverkas inte av världskonjunkturen.
Linkmed är nu i slutfasen av en nyemission som utförs för att samordna de båda transplantationsbolagen Olerup SSP och AbSorber och skapa en försäljningsorganisation, men även för att skapa handlingsfrihet att om tillfälle erbjuds genomföra intressanta förvärv nu när värderingarna är låga. Den garanterade emissionen inbringar 91,3Mkr före emissionskostnader och får betraktas som offensiv.
Linkmeds nyemissionsprospekt
http://www.linkmed.se/images_sve/pdf/linkmed_prospekt.pdf
Webcast 090528
http://financialhearings.eframe.se/090528/linkmed/
* Bolaget börsnoterades i slutet av 2006 med 10 ingående bolag och hade då ett börsvärde på ca 600Mkr.
* Linkmed har hittills investerat ca 400Mkr i de ingående portföljbolagen (214,4Mkr + Olerup SSP) och en mycket konservativ värdering som Linkmed själva gjort påvisar ett börsvärde för koncernen exklusive Olerup SSP på 420Mkr.
* Då Linkmed före köpet av Olerup SSP inte gick med vinst har man ansamlade förlustavdrag. Exakta storleken på dessa är inte officiellt, men bolaget menar att man kan räkna med att man åtminstone inte behöva betala skatt närmaste året.
Linkmeds bolagsportfölj:
1. Olerup SSP – transplantation, 100%
2. AbSorber – transplantation, 42%
3. OncoLog Medical – radioterapi (40,4%)
4. Ortoviva – Ryggkirurgi (62%)
5. Likvor – Diagnostik av normaltryckshydrocephalus (49%)
6. Biovator – Alternativ till djurförsök (46%)
7. Bioresonator – Grön starr (49,2%)
8. PharmacoLog – Patientövervakningssystem (41,7%)
9. AnaMar - Läkemedel mot reumatiska sjukdomar (26,2%)
10. Imed – Antikroppsbaserade läkemedel (42,2%)
11. RecoPharma – Adjuvans och sockerbaserade läkemedel (49,5%)
12. Novahep – stamcellforskning leversjukdomar (49,5%)
Ingen exit (börsnotering eller industriellt uppköp) av portföljbolagen förväntas i år, men jag bedömer det som troligt att man gör ytterligare ett förvärv. Ortoviva, Biovator, OncoLog och Likvor står närmast exit.
1. OLERUP SSP AB
Olerup SSP är ett världsledande transplantationsbolag, som redan nu är Sveriges mest lönsamma svenska bioteknikbolag (utsågs pga detta till årets företag i Nacka). De säljer tester (reagenser för typning av HLA) för att kontrollera att mottagare av transplantat stämmer överrens med donatorerna för att undvika borstötning. HLA (Human Leucocyte Antigen) finns på kroppens alla vävnader och sitter på cellernas yta och visar för immunförsvaret vad cellen består av. På detta sätt kan immunförsvaret upptäcka främmande proteiner och bekämpa dem. Till följd av detta måste mottagaren och donatorn ha så lik HLA-uppsättning som möjligt. HLA-typning är standard vid benmärgstransplantationer och används även vid andra transplantationer.
Olerup SSP har även utvecklat ett test som visar om patienten har en genvariant i HLA-systemet som ger större risk att få allvarliga biverkningar av HIV-läkemedlet Abacavir. Marknadsförs och säljs av Qiagen. FDA uppmanade i juli förra året alla läkare att testa för denna genvariant före behandling. Troligtvis kommer fler tester för sådana här farmakogenetiska markörer lanseras inom kort.
För att sätta Olerup i perspektiv till andra bolag är det intressant att studera engelska Tepnel, som San-Diegobaserade Gen-probe i början förvärvade för 136MUSD. Även Tepnel är aktiva inom transplantationsdiagnostik och genetisk testning. I samband med uppköpet nämndes att världsmarknaden för HLA-tester uppskattades till 260MUSD 2008 och beräknas växa ”at a low double-digit rate.”
Vid förvärvet i juli 2008 erlades 122Mkr och ytterligare maximalt 70Mkr betalas närmaste året (första tilläggsköpeskilling på max 35Mkr nu i sommar). Säljaren fick även en konvertibel om 31Mkr som löses ut när Linkmeds kurs är 45kr. Grundaren Docent Olle Olerup kommer vara kvar som VD i verksamheten åtminstone ytterligare ett år, men förutsättningarna är goda att han stannar kvar längre än så.
Affären måste anses som mycket fördelaktig för Linkmed, dels för att det finns synergier mellan Olerup och LinkMeds portföljbolag AbSorber med dess produkt XM-ONE, men även att prislappen var förvånande låg. Den största anledningen till detta var troligtvis att Olle Olerup var angelägen om att bolaget skulle stanna i Sverige, jämte att Linkmed ansågs som en bra köpare.
Försäljningen av Olerups reagenser sker via den starka försäljningspartnern Qiagen.
Olerups högkvalitativa kit och reagenser säljs på en relativt begränsad marknad med lojala kunder och kopior är därför inget man behöver vara särdeles nervös för.
Omsättning (Mkr)
2006 - 64,5
2007 - 69
2008 - 70,3
Q1 2009 - 23
Resultat (EBIT)
2006 – 38,8Mkr
2007 - 35,9Mkr
2008 – 45 Mkr
Q1 2009 - 13Mkr
Tillväxttakten förväntas öka, då de 090303 erhöll det FDA-godkännande som krävs för att kunna marknadsföra och sälja i USA. I april fick de klartecken även i Kanada. Marknaden för bolagets tester växer med ca 12 procent årligen, men det är rimligt att anta en fortsatt tillväxttakt på 5-10% årligen.
I förlängningen har antytts att Olerup kommer slås samman med AbSorber och marknadsnoteras. Detta kan bli aktuellt först när AbSorber mognat och börjar generera vinst, alltså tidigast i slutet av 2010. Det bedöms som osannolikt att en sådan notering skulle ske till ett börsvärde under 500Mkr.
2. ABSORBER
AbSorber är verksamt inom transplantationsområdet och har två produkter:
I. XM-ONE
Det diagnostiska kitet XM-ONE lanserades 2006 i Europa och godkändes av FDA i USA Augusti 2008. XM-ONE är ett s.k. korstest som identifierar antikroppar som riskerar göra att transplantatet stöts bort. Patentet räcker till år 2026.
Den kliniska nyttan av XM-ONE bekräftades i tidsskriften ”Transplantation” i februari.
Man har bearbetat ett trettiotal amerikanska transplantationskliniker och flera av dessa (20-25% av marknaden) beräknas göra beställningar.
Tre centra i USA (bla UCLA som årligen gör mer än 300 njurtransplantationer) gjorde i mars-april beställningar i mindre skala. Försäljningen beräknas tillta under året och göra bolaget lönsamt nästa år.
II. AB0-kolonn
Möjliggör transplantation mellan olika blodgrupper. Patentet räcker till år 2027. Kliniska försök påbörjas 2010 och om de löper på som planerat hoppas man på CE-märkning och lansering i Europa i slutet av 2010.
Tester har visat att Absorbers produkt effektivare binder antikroppar än Glycorex motsvarighet, vilket innebär färre reningar av patienternas blod (vilket blir både billigare och mer tidseffektivt för användarna). Glycorex ansökan om FDA-godkännande har legat för granskning ända sedan början av 2003. För marknaden är det okänt vad problemen består i. Att AbSorber fick godkänt för XM-ONE bör kunna ge dem en fördel i ansökningsprocessen. Även Veckans Affärer har konkluderat att godkännandet förra året banar väg för FDA-godkännande även för deras AB0-kolonn. Man får anse det som troligt att Glycorex inom ett år slutligen får ett godkännande och det bereder isåfall väg för ett godkännande för Absorbers AB0-kolonn.
3.ONCOlog Medical
http://www.oncologmedical.com/
Medicintekniskt bolag inom radioterapi (strålning av cancer) som räknar med positivt kassaflöde 2010.
PATLOG
Fick i januari 2009 klartecken från FDA att sälja sitt patienthanteringssystem PatLog i USA och första installationen i Tyskland bör vara klart inom någon vecka. Patlog är utvecklat för att öka patientgenomströmningen och patientsäkerheten på strålterapikliniker, framför allt vid protonterapianläggningar. Har avtal med belgiska bolaget IBA som är ledande inom protonterapi och man kan förvänta sig fler orders under 2009.
AIRPLATE
Erhöll i februari 2009 en strategisk order på fyra bords-toppar AirPlate (tidigare kallade TopLog) från Akademiska sjukhuset i Uppsala. Dessa har använts med mycket goda resultat och visat sig minska risken för hudskador. Med dessa resultat i ryggen kommer nu bolaget påbörja sökandet efter partners för klinisk utveckling, samt distributörer. Listpriset för AirPlate är 250 000kr exkl moms. Ytterligare en order är på gång.
”Att hitta en bordtopp för strålbehandling helt homogen och med en attenuering lägre än 2% i hela behandlingsområdet trodde vi var ett önsketänkande. Det är därför mycket tillfredställande att ONCOlogs bordtopp AirPlate har en attenuering lägre än 1.7%. Våra patienter kommer nu att kunna behandlas med större säkerhet där strålskador i huden kan undvikas eller kraftigt minskas" säger Ulf Isaksson, Sjukhusfysiker vid Onkologiska kliniken, Akademiska Sjukhuset.
När ONCOlog relativt nyligen fick nya ägare värderades bolaget vid transaktionen till ca 90Mkr, vilket bör anses vara en stor rabatt. Redeye gjorde i början av 2008 en jämförelse med C-RAD och fick då fram ett motiverat börsvärde på 150-200Mkr vid en börsnotering.
Genomförde mars 2008 en nyemission om totalt 25Mkr.
4. ORTOVIVA
Utvecklar instrumentarier för ryggkirurgi. Bolaget bildades 2006 av Linkmed och en grupp experter inom ryggradskirurgi och biomaterial. Båda produkterna har nyligen CE-märkts och det är rimligt att försäljningen börjar så smått framåt hösten.
I. Distraktor
Ortovivas Distraktor är ett smidigt hjälpmedel för att sätta in diskproteser och testades i december vid Sveriges största ryggklinik Stockholm Spine Center och ytterligare tester genomförs i EU under året.
http://www.ortoviva.com/media/Distraktor.wmv
II. Mixer
Mixern för bencement är särskilt framtaget för att passa ryggkirurgi.
Det är mycket vanligt att äldre, bensköra patienter skadar kotorna så att de trycks samman (kotkompression). Om man i ett tidigt skede "blåser upp" dem med bencement kan dessa patienter snabbt bli smärtfria och får dessutom inte en krokig rygg.
http://www.ortoviva.com/media/Mixer.wmv
I nuläget opereras inte så många i Sverige med diskproteser eller får cement insprutad i kotor som komprimerats, men det är en växande marknad och särskilt bencement till kotkompressioner är något som kommer bli allt vanligare.
Linkmed planerar finna en industriell tagare till systemen, men pga finanskrisen avvaktar man och ser till att optimera bolaget inför försäljning med ytterligare kliniska studier.
Linkmed investerade ytterligare 2 Mkr i bolaget under första kvartalet, vilket skedde till det implicita börsvärdet 15,7Mkr.
5. LIKVOR
Utvecklar ett system för mätning av trycket i hjärnan. Detta ska framförallt underlätta diagnostiken av NPH, ”Normaltryckshydrocephalus” (hydrocephalus = vattenskalle), vilket innebär ett ökat tryck i hjärnan och inte sällan sammanblandas med demens. Ca 10% av alla som diagnosticeras med demens tros ha NPH. Skillnaden är att en relativt enkel operation kan göra 70-80% friska. En miljardmarknad med stort behov.
Instrumentet används för närvarande i en fristående klinisk multicenterstudie som genomförs på sex universitetssjukhus i Norden. Marknadsföring och försäljning har påbörjats i liten skala och instrumentet förväntas CE-märkas första halvåret 2009.
6. BIOVATOR
Utvecklar tester för att ersätta kosmetikaindustrins djurförsök.
I mars i år infördes förbud mot djurförsök för utvecklandet av kosmetika. EU-dispens för att genomföra djurförsök för att påvisa allergiska reaktioner gäller dock eftersom det inte finns några alternativ. Biovator räknar med att ha ett kommersiellt tillgängligt test i slutet av året och blir då först på marknaden.
7. BIORESONATOR
Utvecklar två instrument för ögontrycksmätning (för att diagnosticera grön starr, glaukom). Produktlansering närsomhelst.
Bioresonator söker partners för marknadsföring och försäljning. Både amerikanska bolag och andra har visat intresse att marknadsföra produkten.
Studier pågår för att utröna om Bioresonators sensorteknik kan användas även inom andra områden.
8. PHARMACOLOG
Bildades 2007 och har som mål att utveckla ett säkert kontrollsystem (DrugLog) för läkemedel innan de injiceras i patienter.
Första prototypen redan testad kliniskt, men kommer under 2009 testas på fler kliniker för utvärdering.
Feldosering av läkemedel utgör ett stor kliniskt problem och har hög
prioritet inom sjukvården, speciellt inom kemoterapi och anestesi där
feldosering medför stor risk för patientens tillstånd.
LÄKEMEDEL
9. ANAMAR MEDICAL
AnaMar är ett bioteknikbolag som utvecklar produkter för prognos, diagnos, behandling och uppföljning av ledgångsreumatism och artros (ledsvikt). Linkmeds äldsta portföljbolag.
Biomarkörer:
Har två biomarkörer i marknaden (COMP-ELISA för människa respektive djur) för att mäta brosk-omsättning och ytterligare två under utveckling.
Fyra läkemedelsprojekt:
* AMAP102 (MCR): Mot reumatism. Blockerar IL-6 och TNF-alfa. Fick 090427 tillstånd att starta upp Fas I och påbörjades kort därefter. Ges i tablettform. Studieresultat förväntas Q4 2009 och därefter söka sluta samarbetsavtal.
* AM260TASS: Mot reumatoid artrit. Läkemedelskandidat i år och Fas I 2010.
* SCI: Mot ryggmärgsskada. Bör kunna få orphan drug-status. Avyttring planerad.
* ColMod: Mot kroniska sår. Arbetar för att möjliggöra utlicensiering.
Genomförde nyemission Q4 2008 som tillförde bolaget 75Mkr.
10. IMED
Bioteknikbolag med fokus på antikroppsbaserade läkemedel (HIV och GVHD).
Utvecklar antikropp som blockerar celldöd vid ”graft versus host-reaktion” (GVHD) som kan uppstå vid transplantationer. Tox-studier pågår och preliminära resultat är lovande.
Kliniska studier 2010, men behöver antagligen dessförinnan mer kapital (gjorde senast nyemission om 13 Mkr Q4 2008). Efter Fas I kommer man söka utlicensiera projektet, men redan nu letar Linkmed efter medfinansiärer eller partner inom biotekniksfären. Nyemissionen Linkmed just genomgått möjliggör att man kan skjuta till ytterligare kapital om man anser det tillräckligt attraktivt.
11. RECOPHARMA
Utvecklar adjuvans för förstärkning av redan existerande vaccin, samt utvecklar sockerbaserade läkemedel mot bakterier och virus (bl a vinterkräksjukan och ögoninfektioner).
Under 2009 planerar Recopharma slutföra de prekliniska studierna av adjuvanset och inleda samarbete med vaccintillverkare.
12. NOVAHEP
Stamcellsforskning för leversjukdomar. Förra året lyckades man ta fram odödliga cell-linjer. Under 2009 ska cell-linjer för läkemedelstester och konstgjorda levrar tas fram.
Flera möjliga samarbetspartners har identifierats tillsammans med vilka utvecklingen
av cellinjerna till olika tester och terapeutiska tillämpningar kan ske.
För storskalig odling och produktion avser NovaHep att samarbeta med LinkMeds
portföljbolag Recopharma.
TRIGGERLISTA
Q3
* CE-märkning av Likvors system första halvåret
* Lansering av Bioresonators system för ögontrycksmätning närsomhelst
* Installationen av PatLog i Tyskland färdig
* Ytterligare en order för Airplate
* Ytterligare beställningar av Absorbers XM-ONE
* Resultat av kliniska testerna av Pharmacologs DrugLog
Q4
* Försäljning av Ortovivas två produkter
* Ytterligare orders av PatLog.
* Fas I-resultat för AMAP102 mot reumatism
* Lansering av Biovators test för att ersätta djurförsök i kosmetikaindustrin i slutet av året.
* Läkemedelskandidat AM260TASS
* Prekliniska tester av Recopharmas adjuvans avslutade och samarbete med vaccintillverkare.
* Förvärv av nytt portföljbolag?