Post entry

LifeAssays: högintressant läge

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det blev inget kommersiellt genombrott i Maj som planerat, men positiva nyheter som bl.a. nyanställning för att öka produktionskapaciteten, beställningar av vialer till humanmarknaden, att Lifes veterinära distributör Medinor har börjat ”bearbetningen” av marknaden m.m. (se nedan) gör bolaget ändå högst intressant både på kort och längre sikt.

I min analys den 11/5, rekommenderade jag KÖP i LifeAssays och att tajmingen kanske inte kunde vara bättre då bolaget stod inför sitt kommersiella genombrott i Maj (i och med deras planerade Nordiska lansering tillsammans med Medinor).

Se:

http://www.redeye.se/medlemsanalys/28638

Den 19 Maj meddelade dock Life sedan att de i sista stund vart tvungna att justera produktionsplanen (se nedan). Jag vill med aktuell text följa upp min tidigare analys (av Life som bolag, marknaden, vilka möjligheter de står inför osv. ), med en del om varför lanseringen inte blev av som planerat, men också lyfta fram de positiva nyheter och signaler som kommit från Life sedan dess och peka på att en gjord investering (ev. pga. av min förra analys) och eventuell framtida investering i Life ändå ser ut att kunna bli en riktigt bra placering.

Det kommersiella genombrottet kom inte i Maj, men är på G

Life deklarerade alltså den 19 Maj i ett PM att produktionsplanen justerats till att, citat:

”Produktionsplanen har justerats innebärande att LifeAssays kommer att leverera 5 instrument i mitten av juni. I slutet av augusti ska ytterligare 30 instrument levereras. Totalt hittills har LifeAssays levererat 6 instrument till Medinor A/S. Medinor A/S avser att fortsätta bearbeta den svenska marknaden för att i slutet av augusti accelerera marknadsaktiviteterna.”

En parantes till Medinors ”bearbetning av marknaden” är att Medinor den 1/6 nu uppdaterade sin hemsida på förstasidan med, citat:

”NU KOMMER DEN… LifeAssays Canine CRP - det första snabbtestet i världen som mäter C-reaktivt protein hos hundar.”

Och att, citat:

”CRP ger bl.a. svar på

- detektion av inflammation/infektion

- graden av inflammation/infektion

- effekten av insatt behandling

- detektion av ev postoperativa inflammatoriska komplikationer”

Se http://www.medinor.se

Så Medinor har nu börjat ”bearbeta” den svenska marknaden…

Medinors Svenske VD Håkan Jansson, var på Lifes informationsträff den 2/4 också väldigt positiv och uppgav då att tycket hela tiden ökar från veterinärer/kliniker som vill ha instrument, varför produktionen om 30 instrument/månad enl. honom förmodligen ligger i underkant. Så att när Medinor nu på förstasidan går ut med att Lifes test snart kommer, är det möjligt att beställningar nu börja trilla in, vilket kan generera ordrar och positiva PM framöver för Life.

Ang varför produktionsplanen fick justeras, så har det via PM den 28/5 och på årsstämman den 29/5 framkommit att justeringen av produktionsplanen berodde på att två av de sex instrument som levererats hade visat sig ge otillräckligt tillförlitliga värden som önskvärt. Dessa två återkallades, undersöktes och det visade sig att en kontaktplatta/lödning inte hade den rätta kontakten på en av de större komponenterna. Enl. Life har justeringar efter detta gjorts och felen rättats till, men Life beslöt ändå, för att vara på den säkra sidan, att leverera fem ytterligare instrument före midsommar och få dessa testade innan man sedan levererar 30 instrument i augusti.

Kom justeringen som en överraskning även för Life? Svårt att svara något säkert på detta, men inte omöjligt, för jag har bara hört positiva signaler tidigare.

På stämman den 27/2 hörde jag mig bl.a. för just hur instrumenten som sålts fungerat, både funktions/applikationsmässigt men också rent tekniskt och fick då till svar att det fungerat som tänkt och att de haft extra beredskap för om det skulle uppstå just tekniska problem, men att de två instrument som då var sålda och utplacerade fungerat väldigt bra.

Efter stämman så ringde jag även och pratade med djursjukhuset i Göteborg som har ett av instrumenten och fick då prata med ansvarig veterinär för evalueringen. Han kunde såklart inte gå in på detaljer för då kanske han skulle säga mer än han får lov till osv., men han kunde i alla fall bekräfta att instrumentet fungerade bra både på att följa akutfasproteinet CRP som tänkt och att instrumentet fungerat bra utan problem.

Den 2/4 så var jag på Lifes infoträff och på plats var då även Medinors Svenske VD Håkan Jansson, och han var då bara positiv och sa att instrumenten funktions/applikationsmässigt fungerat bra på att följa akutfasproteinet CRP som tänkt för att påvisa inflammation/infektion och att instrumenten fungerat bra tekniskt utan problem.

Så enligt vad jag fått höra både från Life, ansvarig veterinär på djursjukhus som testar ett instrument och Medinor, så har instrumenten fungerat väldigt bra och jag antar att utifrån detta så trodde sig Life/Medinor kunna dra igång lanseringen/serietillverkningen nu i Maj, men att alltså två av instrumenten ändå hade visat sig ge otillräckligt tillförlitliga värden och Life tog då det säkra före det osäkra (även om de justerat problemet) genom att tillverka och testa ytterligare 5 instrument under juni för att sedan gasa på i augusti.

Personligen blev jag efter ovan positiva rapporter såklart besviken över att lanseringen nu blev flyttad till efter semestern, mycket talade ju för att genombrottet skulle komma i Maj…men samtidigt så får man lite räkna med att detta kan hända i ett bolag som går från utveckling till produktion/försäljning i större skala. Nu berodde det inte heller på något större problem och Life har åtgärdat det, så det känns bra. Gäller som vanligt att se på helheten och jag tycker Life har väldigt stora möjligheter och är nära att slå igenom, så för min del så är jag övertygad om att detta kommer att bli mycket bra.

Nedan följer även ett antal positiva nyheter och indikationer som hänt sedan min analys den 11/5, lite för att lyfta fram och belysa det positiva läge Life befinner sig i även om produktionsplanen justerats fram till augusti (förutom 5 instrument i juni).

Positiv Nyhet 1:

I ett pressmeddelande den 19 Maj så meddelade Life förutom justeringen av produktionsplanen också att de med anledning av de positiva marknadssignaler som de erhållit från Medinor, nu hade beslutat om att nyanställa personal för att öka produktionskapaciteten. Personalförstärkningen innebär att antalet personer som arbetar med instrumentproduktionen ökar från en till två, dvs. en dubblering av kapaciteten.

Att Life nu nyanställer efter positiva signaler från sin distributör är klart positivt.

Life har tidigare gått ut med att en anställd som monterar instrument kan montera ca 30 instrument/månad, att de nu blir två stycken som utför detta kommer att innebära att ca 60 instrument/månad kan tillverkas. Nu innebär de positiva signalerna från Medinor och det faktum att Life anställt en till, inte att Life kommer att sälja 60 instrument/månad, men i alla fall att 30 instrument/månad som planerats för vid lanseringen förmodligen inte räcker (även vad Medinors VD var inne på) och att Life behövde öka tillverkningskapaciteten till ca 30-60 instrument/månad.

Vad innebär 30-60 instrument/månad på veterinärsidan (CRP för hund)?

En positiv nyhet som framkom på stämman nu den 29/5 var att Medinor efter introduktionen nu höjer priset från 50:-/test till 63,50:-/test och att de slutat med det första ”erbjudandepaketet”, där djursjukhusen fick det första testkitet gratis, för att så att säga komma igång, det anses nu inte behövas längre. Ordinarie pris per test kommer framöver alltså att vara 63,50:-/test (vilket enl. min mening ändå är ganska blygsamt i sammanhanget.) Detta har inte utkommunicerats tidigare och var en positiv nyhet från stämman som kommer att öka vinstmarginalerna och lönsamheten.

Lite siffror från Life och Medinor:

Försäljningspris, per analys/CRP-test: 63,50:-/test

Förbrukningsartiklar/instrument: Medinor räknar med en genomsnittsförbrukning på ca 1000 test/instrument och år.(borde vara betydligt mer på de stora djursjukhusen, men mindre såklart på mindre kliniker och enskilda veterinärer etc.)

Baserat på ovan info från Life och Medinor, så innebär en försäljning om 30-60 instrument/månad på årsbasis ett uppskattat försäljningsvärde hos kund på:

- ca 23-46 MSEK/år i försäljning av förbrukningsartiklar

Hur mycket kommer detta att innebära i vinst för LifeAssays? Ang. kostnader och vinster per såld reagens, så är ju detta svårt att säga något bestämt om då det inte finns tillräckligt mycket officiella siffror på kostnader/vinster att gå på ännu. För att med större säkerhet kunna uttala sig om detta måste man vänta på att försäljningen börjar synas i kvartalsrapporterna osv., alternativt att Life går ut med mer information kring detta, men om man ändå vill försöka sig på lite ”gissningar” och det vill man ju :) så följer här min personliga ”gissning” i frågan.

Jag tror att det finns förutsättningar för bra marginaler på förbrukningsartikeln, dels då tillverkningsprocessen ser ut att bestå av få steg med en enkel produktionslinje, är halvautomatiserad, består av relativt billiga delkomponenter och sedan har LifeAssays i rapporter uttryckligen sagt att prissättningen på den veterinära applikationen är mycket attraktiv och att en låg anskaffningskostnad per förbrukningsartikel kan uppnås på den veterinära applikationen.

Enligt uppgift på infomötet den 2/4-09 så är distributionskostnaden som Medinor tar ca 50%. En kommentar till detta är att 50% är en stor del (lägger dock ingen bedömning i om detta är marknadsmässigt mycket eller ej), men Life får också väldigt mycket för denna del och jag skulle säga att referenser, erfarenheter, kunnande och framför allt försäljning via distributörens etablerade kanaler på marknaden är ett mer eller mindre måste för Life initialt. Vad tillverkningskostnaden per test är vet jag inte, men om man tittar på att Life för sina förbrukningsartiklar (enl. uppgift från Lifes rapporter) kommer att ta mellan 20-60:-/test beroende på applikation, så innebär det att Life gör en vinst vid ett försäljningspris om 20:-/ test och om nu den veterinära applikationen säljs för 63,50:-/test, så bör det innebära en vinst på minst 22:- till ca 30:- per test. Enligt Lifes VD, Dario, på årsstämman nu den 29/5 så är kostnaden för förbrukningsartikeln (själva provvialen) 50öre och sedan tillkommer en liten, liten mängd kemiskt reagens och emballage. Fyllnaden av reagens i vialerna är automatiserad med en robot, så vinsten kan mycket väl vara 30:- per test (mer troligt i den änden av intervallet än det undre skulle jag säga).

Utifrån detta gör jag uppskattningen att 30-60 sålda instrument/månad på årsbasis ger Life: - 8-11 MSEK/år i vinst på förbrukningsartiklarna vid 30 instrument/månad och en vinst mellan 22-30:-/test

- 16-22 MSEK/år i vinst på förbrukningsartiklarna vid 60 instrument/månad och en vinst mellan 22-30:-/test

2008 hade Life ett rörelseresultat på -7,54MSEK (utan försäljning), vilket gör att med bara denna veterinära initiala småskaliga försäljning om mellan 30-60 instrument/månad i Sverige och Norge, så ser Life ut att i storleksordningen kunna vara självförsörjande inom 6-12 månader från försäljningsstart och därefter vinstdrivande. Självklart ökar omkostnader vid tillverkningen, personalkostnader ökar nu i och med nyanställning osv. och det är stora osäkerheter i antaganden om tex. årsförbrukningen av test från Medniors sida osv, men för att i alla fall få en bild. Min bedömning är att Life har en låg driftskostnad som gör att de snabbt kommer att kunna bli vinstdrivande. Om det sedan tar 6 eller 12 månader från produktionsstart, ja? Det ser i alla fall väldigt bra ut i mina ögon.

På årsstämman nu den 29/5 så pratade Dario också snarare mer om 300 instrument/månad framöver än om 30. Nu är det ett tag innan Life når dit i praktiken, men lägger man ihop den veterinära delen (där Medinor nu är mycket positiva och det är bara Norden (Sverige och Norge till att börja med), fler marknader kommer att följa) och sedan tillkommer den humana marknaden, ja då är det inte omöjligt att det snarare finns ett behov om 300 instrument/månad än 30 framöver. Lifes uttalade plan är nu i alla fall att gå från hålmonterade kretskort (bäst under utveckling när justeringar behöver göras) till ytmonterade och sedan lägga ut kretskortstillverkningen på underleverantör för att på så vis öka kapaciteten till ett hundratal instrument/månad. Vet dock inte hur långt de har kommit eller någon tidsplan för detta.

Positiv nyhet 2:

Enligt PM den 28 Maj så har Life nu beställt ett formsprutningsverktyg för deras humana vial och i en första omgång nu beställt 10.000 vialer som skall levereras i Juli. I och med att ett formsprutningsverktyg är förenat med en större engångskostnad så har Life tidigare deklarerat att det är viktigt att de vet att vialerna från denna kommer att fungera bra innan de väl beställer verktyget. Så man kan nog anta att det sista problemet med vialen på humansidan nu är löst (även att de beställt en ”större” kvantitet om 10.000 vialer tyder på detta).

Detta är mycket positivt, för om det sista problemet med humansidan nu är löst (vialen), så kommer Life snart även att ha humana produkter klara för produktion. Detta ser i alla fall jag som en mycket positiv nyhet att gå ut med när Life testat och bekräftat att vialerna fungerar som tänkt, att de efter detta alltså har en färdig produkt även för humansidan med stor potential framöver. Bara Lifes Svenska distributör ANL Produkter AB, tror på en försäljning om ca 40-50MSEK/år enbart i Sverige. Går såklart inte över en dag detta, men stor potential i alla fall och om Lifes Svenska distributör tror sig kunna ta marknadsandelar på en marknad som är så väl etablerad vad gäller test för CRP, så bådar det väldigt gott för etablering även på Lifes, i dagsläget, 6 andra marknader. (För lite mer kring detta läs min analys från den 11/5)

Positiv nyhet 3:

Enl. samma PM den 28 Maj som ovan, så har Life erhållit positiv återkoppling från Medinor med anledning av en studie av deras veterinära system som utförs på Veterinärhögskolan i Köpenhamn.

Citat:

"En första pilotstudie av LifeAssays Canine CRP system utförd på Veterinärhögskolan i Köpenhamn har givit bra resultat. Nu kommer vi fortsätta med att låta Veterinärhögskolan göra en större valideringsstudie med de nya reagensrören. Resultatet av denna studien beräknas vara klart efter sommaren. ", säger Gunilla Gustafsson, Produktchef för veterinärdiagnostik på Medinor.”

Tycker det är mycket bra och positivt att veterinärhögskolan i Köpenhamn gör en studie på Lifes veterinära produkt. En vetenskaplig studie och vad jag förmodar efterföljande publikation är mycket bra att ha med sig och kan komma att innebära att Life får den internationella uppmärksamhet som de faktiskt är värda. För deras CRP-test för hund är en världsnyhet som kommer att innebära bättre, snabbare, billigare och enklare diagnostisering av hundar precis som för oss människor. En publikation på studien kan komma att innebära ett stort intresse internationellt och ett publikt genombrott på veterinärsidan.

Enligt Dario på årsstämman, så har det instrument som levererats till Veterinärhögskolan i Köpenhamn också fungerat perfekt och de är enligt Dario helt ”lyriska” över instrumentet. Mycket kul och positivt att höra.

Positiv nyhet 4:

På årsstämman nu den 29/5 valdes Bo Unéus in i LifeAssays styrelse. Första gången jag fick kännedom om Bo Unéus var vid extrastämman den 27/2, att Life under en kortare tid (som jag förstod det) då hade anlitat Bo på konsultbasis som affärsrådgivare. Bo har varit i ledande position i flera bolag och VD för bolag i bl.a. Tyskland. När jag ”Googlade” Bo Unéus, så fick jag fram att han också har jobbat med att underlätta och knyta affärskontakter mellan Sverige och Tyskland, och var då stationerad i Berlin. Så att Bo nu kliver in i styrelsen för Life tror jag kan bidra med fina marknadserfarenheter och kontakter både nationellt och internationellt, mycket viktigt. Det framkom också på informationsträffen den 2/4 att Life vid ett flertal tillfällen varit nere i Tyskland och att det är Lifes ambition och strategi att starta upp försäljning i egen regi i just Tyskland, så Bo Unéus kontakter och erfarenheter kommer här att vara mycket viktiga. Sedan är det också positivt att Bo Unéus vill kliva in i Life, vilket tyder på att han tror och ser möjligheter med Life.

På stämman nu den 29/5 så framkom det även att Bo Unéus hade varit nere i Tyskland och lobbat för den veterinära delen och hans uppfattning var att CRP för hund mottogs väldigt positivt. Det kom också en klar och tydlig fråga från Tyskarna till honom, ”NÄR KOMMER CRP FÖR HÄST ???”

Tycker det som sagt är positivt att Life nu får in marknadserfarenheter i styrelsen och att Bo reser runt och lobbar för Life, mycket viktigt. Ang. CRP för häst, så framkom det på infomötet den 2/4 att Life har planer/möjligheter att även ta fram ett CRP-test för häst och något sådant test finns inte heller på marknaden (i likhet med hund). Det framkom också att prissättningen på denna applikation skulle kunna sättas flera gånger högre än för hund (som ändå är ca dubbelt så hög som för människa) och om man inom tex. uppfödning och hästtävlingar som trav och galopp skulle kunna kolla med ett enkelt blodtest om hästen har en infektion eller inte, så skulle detta vara väldigt värdefullt. Hur långt Life har kommit i detta vet jag inte, men det är helt klart ett område där Life ytterligare kan komma att expandera sin marknadspotential framöver. Medinors Svenske VD, Håkan Jansson, som också var på plats på informationsträffen den 2/4, ställde sig då mycket positiv till framtagandet av CRP-test även för häst och efterföljande försäljning av det i Medinors regi. Så jag skulle säga att detta är något vi kan räkna med kommer framöver och det kommer att vara en mycket positiv nyhet.

Summering

Visst var det en besvikelse att det kommersiella genombrottet inte kom nu i Maj, så är det, men det finns en känd orsak, Life har justerat det och detta är det något som man som sagt lite får räkna med kan hända i ett bolag som Life i det skede de är i. De som nu köpt pga. att genombrottet stod för dörren skulle jag säga ändå gjort helt rätt, för jag är övertygad om att detta kommer att bli riktigt, riktigt bra. Lite därför jag skriver denna analys.

Ska man då springa och köpa aktier i Life nu? Kursen har gått upp en del sedan jag skrev förra analysen den 11/5 och köpreken är kanske inte lika akut nu när det kommersiella genombrottet nu förmodligen inte kommer att ske innan semestern, samtidigt finns det en hel del positivt som kan komma. Så om kursen nu kommer att stå i 40, 60 eller 80 öre den närmsta tiden, ja det är väldigt svårbedömt med liten omsättning osv.. Kan komma att dra vid någon positiv nyhet, kan sjunka lite om inget kommer den närmsta tiden. Så är det ju alltid, så upp till var och en att bedöma, men jag vill i alla fall upplysa om vad som håller på att ske i bolaget och jag tror att aktien framåt kommer att uppvärderas rejält. Så på längre sikt är det enl. mig absolut en intressant placering och så långt är det ju inte heller till lanseringen i augusti. Själv har jag varit, och kommer att vara med betydligt längre…

Vilka positiva nyheter kan då komma den närmsta tiden innan augusti?

Tittar man på planerade triggers, så är det Lifes målsättning att ha den humana applikationen produktionsklar i juni och nyhet om detta är ju såklart positivt. Life skall även leverera ytterligare 5 instrument innan midsommar på veterinärssidan, detta är kanske ingen jättenyhet när den kommer, men ändå positivt och de kan i samband med detta även passa på att gå ut med något annat framsteg.

Medinor har som sagt börjat ”bearbeta” marknaden, tex. genom att uppdatera hemsidan med att Lifes test nu snart kommer ( http://www.medinor.se ). Trycket ökar ju enligt Medinors VD hela tiden från kliniker/veterinärer som vill ha instrument, så det är mycket möjligt att de nu kan komma att lägga en order om en första leverans från Life och ett PM med detta och vad denna order kan komma att innebära i omsättning osv. skulle ju förmodligen tas emot positivt av marknaden. Detta är något som jag absolut ser som möjligt i närtid.

Positivt vore det ju också om ytterligare avtal skrivs på veterinärsidan (ja även humansidan såklart), där Life är ensamma i världen om deras produkt och hittills bara skrivit avtal om den Nordiska marknaden (Medinor). Inte alls omöjligt, men frågan är också hur aktiva Life är i det nu när de ändå kommer att ha fullt upp med att växa till sig för den Nordiska marknaden och det verkar även vara Lifes uttalade strategi att etablera sig på de större marknaderna med försäljning där i egen regi. Dock absolut inte omöjligt att avtal om några fler marknader kan komma i närtid, för intresset finns ju i alla fall enligt Life.

Life kan även komma att gå ut med att de nu tagit fram och testat CRP för häst, vilket skulle vara en mycket positiv nyhet som skulle öka marknadspotentialen enormt. Hur troligt är det att det kommer något om detta och hur långt kan Life tänka sig ha kommit? Ja, fokus måste ju nu såklart läggas på att få fram och etablera CRP för hund först, men samtidigt är det lite olika delar i bolaget och jag tror att Life redan tittar på detta, men sedan är frågan hur långt de kommit. Är även ganska lätt, skulle jag tro, att i Lund (där Life är lokaliserade) få in kompetenta universitetsstudenter på examensjobb för att under handledning titta på detta. Life är hemliga om detta och anger inga tidsplaner, men småler på frågan…Så att det kommer att komma ser jag som givet, sedan är frågan bara när.

Vi får se hur den närmsta tiden utvecklar sig, men själv tycker jag det framåt ser väldigt intressant och spännande ut. Sedan får man dock inte glömma att utvecklingen inte är spikrak utan framsteg följs av bakåttamp, så är det och så kommer mest troligt även Lifes fortsatta utveckling att se ut. Gäller dock att se på helheten och min bedömning är att Life kommer att uppvärderas rejält framöver, sedan är frågan bara när och hur stora steg som tas framåt resp. bakåt och det är alltid svårt att sia om…

Tack för ordet.

/1avD200

PS. Tar gärna emot både positiva och negativa synpunkter och kommentarer ang. min analys.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?