Post entry

LifeAssays: bolaget ligger helt rätt...

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag har under våren och sommaren rekommenderat köp i LifeAssays och det kommer jag att fortsätta med. För bolaget har enligt min mening en mycket intressant och lovande framtid. De har en konkurrenskraftig produkt med stor potential, de vänder sig till en stor växande global marknad och de står nu på tröskeln till sitt kommersiella genombrott. Aktuell analys är delvis en statusuppdatering och en del kommentarer från kontakter med LifeAssays och deras distributör Medinor, men fokus ligger dock på varför jag tycker LifeAssays ligger helt rätt tidsmässigt, applikationsmässigt och sektormässigt.

Kort om Life Väldigt kortfattat om LifeAssays, så är det ett Svenskt bolag som tillverkar Point Of Care (POC) instrument med tillhörande tester, dvs patientnära instrument/tester som erbjuder snabba analyser av protein, hormoner och bakterier i blod och urin. Bolaget har utvecklat instrument för både den veterinära och humana marknaden och har en produkt som ligger helt rätt med sin enkelhet, användarvänlighet och flexibilitet till ett billigare pris än konkurrenterna. För mer bakgrundinfo kring LifeAssays som bolag, deras produkter och marknadsmöjligheter hänvisar jag till mina tidigare analyser om LifeAssays på Redeye.

Varför ligger LifeAssays så rätt tids- och applikationsmässigt? LifeAssays första produkt på både den veterinära och humana marknaden är blodtest för mätning av akutfasproteinet CRP. Vid en inflammation eller infektion så stiger CRP-värdet i blodet och LifeAssays test mäter denna stegring enkelt, snabbt och kvantitativt. Att kunna följa denna stegring och dess utveckling är ett väldigt bra redskap vid diagnostisering och behandling av inflammation/infektionsorsakade sjukdoms- och skadetillstånd. Detta är som sagt väldigt värdefullt vid diagnostisering och behandling, men varför denna applikation ligger extra rätt tidsmässigt, är för att ett CRP-test kan påvisa och särskilja på om den infektion vi eller djuret drabbats av är orsakat av virus eller bakterier. Dvs. CRP-test är ett viktigt redskap för att se om det skall sättas in antibiotika mot infektionen eller inte.

I och med den hastiga frammarsen av multiresistenta bakterier så finns det färre och färre antibiotika kvar som fortfarande biter på en del bakterier och i fler och fler fall så har det gått så långt att det inte finns något antibiotika kvar alls som biter. Det står där med mer och mer klart att antibiotikaanvändandet måste prioriteras och minskas inom både den humana och veterinära vården. Och det är nu snarast… Enligt Svenska smittskyddsinstitutet så dödas redan idag lika många européer av overksam antibiotika som i trafiken. I Storbritannien är tex. över 50% av bakterietypen ”Staphylokockus Aureus” resistenta (MRSA), i Turkiet generellt och på vissa Grekiska intensivvårdsavdelningar är över 50% av bakterierna E.Coli och Klebsiella resistenta. Intensivvårds- och infektionsläkarna saknar där således bra vapen mot dessa smittor, vilket är väldigt vallvarligt.

Det kommer nu nästan dagligen nya larmrapporterna om multiresistenta bakterier och i flera länder har detta alltså växt till ett problem där operationer inte längre kan utföras pga. smittorisken och där människor nu dör i bakteriella infektioner som tidigare enkelt kunnat behandlas. Detta område kommer därför nu framöver att prioriteras politiskt. Göran Hägglund fick vid en EU-konferens om antibiotika den 17 september nu stor uppskattning för att han under det svenska ordförandeskapet sett till att problemen med läkemedelståliga och resistenta bakterier blivit en prioriterad fråga. Senast i december vill Göran nu att EU:s alla hälsoministrar skall ha en gemensam strategi för att få med läkemedelsindustrin på att ta fram nya antibiotika. Detta går dock inte över en natt, så även om det från politiskt håll nu kommer att stimulera och skapas bättre förutsättningar för läkemedelsbolag att ta fram ny antibiotika, så tar det 5-10 år innan vi ser nya antibiotika på marknaden. ”Under tiden måste vi vara mer restriktiva med de preparat som fortfarande fungerar. Läkarna måste ta sitt ansvar för att bara använda antibiotika vid rätt tillfällen och för rätt saker, säger Göran Hägglund.”(Citat ur SvD den 17 sept.).

På CNN nu den 1 oktober så hade de ett reportage om antibiotikaresistens i flera utvecklingsländer, liksom i Frankrike, Spanien och Rumänien. Där läkare och apotekare bidrar till antibiotikaresistensen genom feldiagnostisering av virusinfektioner som bakteriella infektioner och där med skriver ut antibiotika när det är verkningslöst. I flera Europeiska länder som tex. Belgien och Grekland, så behövs det dessutom inte recept för att köpa antibiotika.

CRP-test har visat sig vara en bra hjälp för att skilja mellan bakteriella och virala infektioner (virus). Användande av CRP-test vid diagnostisering minskar där med antibiotikaanvändandet och i slutändan uppkomsten av resistenta bakterier. Än så länge är dock utbredningen av CRP-test inte så stor. I Skandinavien tas det mer eller mindre rutinmässigt vid långvarig feber, bihåleproblem, hosta osv., medan det i länder som Storbritannien, Nederländerna och USA nästan inte tas alls. Nivåerna av antibiotikaresistens har också rent statistiskt visat sig vara högre i länder där CRP test inte används flitigt. I tex. Sverige används CRP mer eller mindre rutinmässigt (ca 10 miljoner tester år 2005) och i Sverige ligger MRSA nivån på 2-3 %. Även i övriga länder i Skandinavien är det som sagt populärt med CRP-test och även där ligger MRSA nivån runt låga 2-3%. Att jämföra med länder som Turkiet och Storbritannien där MRSA nivån ligger runt 50%. MRSA ( Meticillinresistent Staphylococcus aureus) , ofta benämnd sjukhussjukan, är idag det största hygieniska problemet på sjukhus världen över, då det är väldigt svårt att få bort när det väl kommit till ett sjukhus. Så det är på sina håll väldigt dystra siffror, men positivt att Life ligger rätt i detta…för forskning visar också att desto fler antibiotikabehandlingar man genomgått, desto större är risken att smittas och bli bärare av tex. MRSA.

Medvetenhet om antibiotikaresistensens utbredning och eventuellt hårdare regler nu generellt inom EU, kommer att öppna upp nya marknader för Lifes produkt, som enkelt och relativt billigt kan användas lokalt av läkare för att lättare göra bedömningen om det är befogat med antibiotika eller inte.

Lifes produkt ligger därför helt rätt för att minska användandet av antibiotika och där med helt rätt tids- och applikationsmässigt.

Hs-CRP (och även Albumin och Cystatin C) Fokus i denna analys är på hur rätt Life ligger tids- och applikationsmässigt vad gäller att minska antibiotikaanvändandet med deras CRP-test. Samtidigt med CRP-testet på humansidan, så lanserar dock Life även ett test för hs-CRP (högkänsligt CRP).

Och även introduktionen av hs-CRP ligger faktiskt väldigt rätt i tiden. För hs-CRP kan i och med resultat från bl.a. den omfattande JUPITER-studien (Publicerades 2008-11-09 i ”New England Journal of Medicine”) vara på väg att bli en rutinanalys för dess indikation på hjärt- och kärlsjukdomar. Studien slogs upp väldigt stort runt om i världen när den publicerades och var ett av de absolut hetaste diskussionsämnena på den stora hjärtkongressen i Orlando/USA i slutet av mars. Svenska experter (liksom övriga runt om i världen) diskuterar nu huruvida man skall ändra rutinerna/riktlinjerna vad gäller användandet av hs-CRP. För som det är dag kontrollerar läkare standardmässigt halterna av kolesterol vid ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom, men högkänsligt CRP-test, som nu alltså har visat sig vara en minst lika viktig markör vid prediktering av ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom som kolesterol, ingår inte i rutinerna. Redan efter JUPITER-studien så har läkare framför allt i USA börjat använda sig mer rutinmässigt av hs-CRP vid bedömning av risk för hjärt- och kärlsjukdom. Om sedan hs-CRP blir allmänt accepterad som en rutinanalys likt kolesterol, ja då kommer marknaden för hs-CRP att ökas enormt, för hjärt- och kärlsjukdom är västvärldens vanligaste folksjukdom och största dödsorsak.

Ang. hs-CRP, så kan berätta att jag nu den13 okt. var på vårdcentralen med min dotter som hade ögoninfektion och jag passade då på att även fråga läkaren (en allmänläkare) om de fått några nya direktiv vad gäller att ta hs-CRP vid hjärt- och kärlproblem. Hon var medveten om JUPITER-studien och sa att de ännu inte fått några riktlinjer utan att detta fortfarande diskuteras (har pratat med henne om detta vid ett tidigare tillfälle), men att de sedan 3-4 månader tillbaka nu i alla fall har fått möjlighet att skicka iväg prover för hs-CRP test. Deras POC-instrument klarar inte av att mäta hs-CRP, varför prover måste skickas iväg. Hon hade själv dock ännu inte tagit något hs-CRP-test, men sa att hon vet att en del hjärtläkare nu tar det. Även om detta bara är ett stickprov från en allmänläkare på en medelstor vårdcentral i Stockholm, så visar det på att det rör på sig vad gäller användandet av hs-CRP, vilket är positivt…

CRP och hs-CRP skall enligt LifeAssays sedan följas upp med analyser för Albumin i urin och Cystatin C i blod. Tittar man på konkurrenterna, så är det få POC-instrument på marknaden som förutom CRP även kan erbjuda hs-CRP. LifeAssays största konkurrenter på den humana Nordiska och Europeiska marknaderna är Orion Diagnosticas Quikreader och Axis-Shields Affinion/NycoCard och de kan inte mäta hs-CRP. Lägger man sedan till Albumin och Cystatin C, så är LifeAssays mig veterligen ensamma i världen om att kunna erbjuda denna kombination av viktiga analyser på marknaden. Enligt LifeAssays så kan också analysportföljen i framtiden expanderas med ett stort antal nya patientanalyser och enligt LifeAssays så är det där den stora potentialen i produkten ligger (tillsammans med dess användarenkelhet till ett billigare pris). Så man förstår att intresset från marknaden är väldigt stort för LifeAssays produkt.

Styrelseledamot Bo Unéus Tycker detta med antibiotikaresistensens utbredning och hur rätt Life kommer in i detta är så pass intressant och aktuellt att jag den 28/9 ringde till LifeAssays styrelseledamot Bo Unéus, som under en lång tid varit verksam i Tyskland och frågade om han hade några kommentarer kring hur han och Life ser på detta. Han tyckte att det var en högst aktuell infallsvinkel och han höll med mig i mina tankegångar. Bo är diplomatiskt korrekt i sina uttalanden och gav mig därför inga direkta detaljer, men samtalet gav mig i alla fall en klarare bild av hans syn på den Europeiska och Tyska marknaden både generellt och ang. just antibiotikaaspekten. Samtalet gav mig också lite mer om hans tankar kring Life och framtiden. Kan inte återupprepa allt, men nedan följer en del som jag tycker är värt att lyfta fram.

Enligt Bo så har den Tyska marknaden varit konservativt inställd till förändringar. Sjukvårds/hälsosektorn har gått hand i hand med läkemedelsindustrin vad gäller utskrivandet av antibiotika. Detta håller dock nu på att ändras. Andrea Merkels tid som förbundskansler har öppnat upp för förändring och efter det Tyska valet nu den 27/9 så kommer ”Merkel” nu att styra i majoritet med liberalerna i stället för som tidigare med det socialistiska SPD, vilket ytterligare kommer att öppna upp för förändring enligt Bo. Nu är också nya generella direktiv på gång inom EU och även på den Tyska marknaden skrivs det enligt Bo nu väldigt mycket i press om antibiotikaanvändandet och restriktioner av denna. Life ligger därför enligt Bo nu helt rätt för den Tyska marknaden. Enligt Bo så består den Tyska marknaden mer eller mindre av 16 olika beslutsfattande ”länder”, varför han tycker det är bra att Life inte har skrivit avtal med någon distributör i Tyskland (och även med andra stora marknader för den delen, då det kan låsa bolaget). Life kommer tydligen initialt att fokusera på två områden i Tyskland, som är varandras motsatser. Berlin med ett mer liberalt tanke och synsätt och München som har en mer konservativ syn och marknad. Att Life börjar med dessa regionsområden beror även på att Bo har goda kontakter på dessa marknader efter att ha arbetat på dem sedan murens fall. Life har ju nu varit nere i Tyskland ett antal gånger och lobbat för sin produkt, nämnt den Tyska marknaden i rapporter, PM och att de där kommer att starta upp försäljning i egen regi, så även om det inte var något Bo sa rakt ut, så skulle jag själv inte bli förvånad om vi snart även får se konkreta nyheter på detta område. Tyckte man kunde läsa det lite mellan raderna…

I de större städerna på den Tyska marknaden finns det enligt Bo nästan en läkarmottagning i varje kvarter och när nya tongångar nu ljuder och marknaden börjar öppna upp sig, så ligger Life helt rätt med deras produkt. Bo Unéus kontakter och erfarenheter kommer här enligt min mening att vara ovärderliga. Den Tyska marknaden utgör också generellt ca 30% av EU, så att ta sig in på den är stort. Han såg såklart väldigt positivt på detta, både på den humana och veterinära delen där de har fått väldigt positiv respons från marknaden... Så nyheter om detta ser jag fram emot.

Att ta sig in på den Tyska marknaden är också en kvalitetsstämpel. Det gäller som Bo uttryckte det, att ta sig genom den Tyska muren. Gör man det så är det ett stort erkännande som även gör sig gällande i resten av världen.

Enligt Bo så är det på Life nu hårt fokus på kvalité och att leverera. Saker är, som han uttryckte det, på "bra rull"...så mycket kunde han säga. Strategier och visioner finns och det är inte för intet han nu har klivit in som en länk till marknaden. För det är detta han gör och kan, att hjälpa företag in på marknaden. Tycker själv det känns väldigt bra att ha fått in denna kompetens och kunnande i Life (invald i Lifes styrelse den 29 Maj-09). LifeAssays VD, Dario, har gjort och gör enligt min mening ett jättearbete med Life, både som innovatör och som entreprenör (enligt Bo så har Dario tydligen också ett högt anseende nere i Tyskland för det han åstadkommit) så all heder åt Dario, men att i detta skede nu även få in bredare marknadskontakter och erfarenheter, skulle jag säga kan spela en avgörande roll i om ett bolag som Life skall lyckas slå sig in och etablera sig på marknaden eller inte. Bo sa, att ta sig in på den Tyska humanmarknaden är till stor del en politisk process och enligt min mening så är Bo, med sina breda kontakter efter att ha jobbat i Tyskland så länge, perfekt för detta…

Bo har tillsammans med Life nu tagit fram strategier för Life framåt och strategier för att få Life att uppfattas som ett seriöst och levererande bolag. Känns bra.

Den veterinära marknaden Även på veterinärsidan skrivs det ut en hisklig massa antibiotika, till stor del i blindo, och Life blir nu först i världen med CRP-test för hund och snart även för häst (skall enl. PM den 15/7 tas fram under året). Veterinärer kommer nu framöver med Lifes produkt alltså att både lättare och snabbare kunna diagnostisera och behandla sjuka hundar och hästar, vilket är ett väldigt stort och viktigt steg- En världsnyhet. Men de kommer också med hjälp av LifeAssays test lättare kunna se om det är befogat med antibiotika eller inte, vilket också är ett stort steg i rätt riktning för att minska antibiotikaanvändandet.

Enligt SVAs hemsida (Statens Veterinärmedicinska Anstalt), citat: ”Antibiotikaresistens är ett reellt hot mot våra möjligheter att behandla infektioner både hos djur och människor och har sin grund i att antibiotika används på fel sätt.”. I Sverige har man jobbat aktivt för att minska det totala antibiotikaanvändandet på veterinärsidan. Försäljningen av produkter för individuell behandling av djur låg 2008 på 18 ton, vilket internationellt sett en väldigt låg siffra.

2008 års rapport från SVA, visar att antibiotikaresistens hos bakterier från djur i Sverige är fortsatt gynnsamt ur ett internationellt perspektiv. Men ökad förekomst av meticillinresistenta bakterier hos hundar illustrerar dock hur situationen snabbt kan förändras i en ogynnsam riktning. Före 2006 fanns inget fall rapporterat av MRSI, men under ett år från sept. 2006 fram till sept. 2007, konstaterades sedan ett 50-tal fall hos hundar. MRSI är den vanligaste varianten av meticillinresistenta bakterier som drabbar hund, men även MRSA.

Under 2008 har MRSA påvisats hos tre hundar och sju hästar i Sverige och sedan det första fallet hos svenska djur 2006 har MRSA konfirmerats hos tio hundar, en katt och åtta hästar fram till och med april 2009. Ingen omfattande utbredning kan tyckas, men ökningen är stor och har inträffat bara de sista 3 åren.

Enligt avdelningen för antibiotika på SVA så kommer behandlingsalternativen för hundar att minska radikalt om den här utvecklingen fortsätter, de har redan minskat. För att stoppa spridningen så måste enligt SVA antibiotikaanvändandet till hundar minska. Under 1990-talet gick den totala användningen av antibiotika till djur ned och har numera stabiliserats, men när det gäller hundar så har antibiotikaanvändandet ökat. Varken fler hundar eller fler sjukdomsfall kan förklara ökningen som SVA tycker är ”oroande” och de tror att en förklaring till ökningen kan vara en väldigt aktiv marknadsföring av flera läkemedelsbolag. Sveriges veterinärförbund tror dock att en förklaring till den ökade användningen av antibiotika är att djurägarna ställer högre krav på veterinärerna idag. Att man idag jämställer hundbehandling med människobehandling i kvalitet och att alla därför vill ha den bästa möjliga vården för sin hund.

På myndigheter, veterinärförbund och djurkliniker runt om i landet pågår nu en mängd projekt och åtgärder för att motverka en spridning av MRSA och MRSI och en av åtgärderna är att just se över antibiotikaanvändningen. Lifes produkt kommer här perfekt in i denna strävan att minska användandet av antibiotika.

Ovan uttalanden gäller också för Sverige, där vi ligger i framkant vad gäller återhållsam behandling med antibiotika. Internationellt sett så ser det alltså betydligt sämre ut.

Life ligger därför väldigt rätt även på veterinärsidan, både vad gäller diagnostisering och behandling, men också i strävan att minska antibiotikaresistensen hos bakterier.

Varför ligger Life så rätt sektor- och områdesmässigt? Generellt har hälso- och sjukvårdssektorn klarat sig bra genom krisen. Point Of Care-området, där Life är verksamt, växer runt 8-12% årligen och är väldigt på frammars. Life vänder sig här till en stor, global och växande marknad. Bara i USA beräknas den humana POC-marknaden öka till 18 miljarder dollar år 2012.

En av anledningarna till att POC-tester breder ut sig är för att läkarna med hjälp av POC-instrument snabbt kan få testresultat i anslutning till patienten och således direkt kan ta ett beslut om behandling. Snabbare diagnostisering och behandling ger bättre vård för patienten, men det har också en samhällsekonomiskt positiv effekt då tiden innan rätt behandling sätts in kortas ner och där med tiden även för tillfrisknande. POC-tester är även kostnadseffektivt och resurssparande, då det generellt är enklare att ta, det behövs inte skickas iväg några prover för oftast kostsammare analyser och läkaren/sjuksköterskan/patienten slipper tidskrävande återbesök.

Närmaste konkurrent och produkt som användarmässigt över huvud taget går att jämföra med Life är Axis-Shields affinion. Tittar man på Axis-Shields POC-del så ökade intäkterna från denna under 2008 med 37.4%, från 25.0M£ till 34.3M£ (ca 437MSEK). Även Axis-Shields Q2 rapport 2009 visar på bra siffror under första halvåret 2009, där deras POC-del ökade med 27.3% till 22,1M£.

Mycket starka siffror under krisen och i dess spår, vilket är ett gott tecken på att marknaden ser bra ut och växer. Sedan är det upp till Life och Lifes distributörer att visa på att Lifes produkt är att föredra framför bl.a. Axis-Shields (enklare, användarvänligare, tidsbesparande, billigare osv.) så att de kan slå sig in på denna lukrativa och växande marknad.

Tittar man åter igen på den Tyska markanden, så avsatte den Tyska staten under 2008, 10 miljarder euro för att investera i ny teknik som kan minska kostnader inom sjukvård- och hälsosektorn. Att kostnaderna för sjukvård- och hälsosektorn ökar kraftigt gäller dock inte bara i Tyskland, utan även generellt inom EU och värden, vilket gör POC-teknik attraktivt då den spar både tid och pengar. Vilket också märks på att områdessektorn ökar kraftigt.

Även veterinärbranchen är en bransch som ökar och Life ligger här helt rätt. Sveriges veterinärförbund tror en förklaring till att användningen av antibiotika för hundar ökar beror på att djurägarna ställer högre krav på veterinärerna idag. Att man idag jämställer hundbehandling med människobehandling i kvalitet och att alla därför vill ha den bästa möjliga vården för sin hund. Och så verkar det vara…tex. så var enligt APPMA (American Pet Products Manufacturers Association) den totala veterinärbesökskostnaden bara för hundar i USA under 2007, smått hiskliga 24,5 miljarder dollar. Bilden jag fått vid efterforskning är att försäkringsstatistik över % försäkrade hundar i landet och antal besök hos veterinären per hund och hushåll ser ganska lika ut mellan Sverige och USA. Jag har dock haft svårt att hitta någon sammanfattande statistik över hela Europa, men i de flesta länderna i Europa så skulle jag dock säga att hunden har en lika framskjuten placering i våra liv som i Sverige och USA. Så i och med att det finns i storleksordningen drygt lika många hundar i Europa som i USA, så borde siffrorna i alla fall vara i storleksordningen lika för Europa och ökande.

LifeAssays CRP-test för hund kommer ur flera aspekter perfekt in i detta. För som det är hos veterinären idag, så tas ett blodstatus på hunden om den verkar sjuk. I statusen ingår kontroll av blodvita, levervärden, njurvärden etc för att se vad som är fel med hunden. Blodstatuset analyseras antingen på klinikens lab eller skickas iväg, varför detta tar tid och oftast kräver återbesök. En ”normal” blodstatustest kostar också runt 1000:- i Sverige, att jämföra med Lifes CRP-test som kostar 63,50:-. Lifes CRP-test ersätter inte direkt blodstatusen, för detta kanske ändå kommer att behöva tas i vissa fall, men veterinären kan (precis som för oss människor) med CRP-testet snabbt avgöra om det är fråga om en infektion/inflammation eller inte, vilket är väldigt värdefullt och spar både tid, pengar och lidande vid en annars utdragen diagnostisering. Även uppföljning av insatt behandling underlättas väldigt då man med Lifes test kontinuerligt kan följa tillfrisknandet. LifeAssays CRP för hund förväntas därför att bli ett viktigt redskap inom hunddiagnostiken. Medinor gör uppskattningen att Lifes försäljningspotential i Norden ligger på 60-70MSEK/år. Marknader som Tyskland, Frankrike och Storbritannien ligger i storleksordningen 10ggr den Svenska (dvs. runt 200MSEK/år för resp. land) och USA ca 100 ggr upp…

Så Life ligger väldigt rätt både sektormässigt och områdesmässigt.

Lägesstatus för Medinors breda Nordiska kampanj När jag pratade med Medinor i Augusti så hade de precis varit i kontakt med reklamansvariga för att förbereda deras Nordiska lansering av Lifes CRP-test för hund. Någon kampanj har sedan dock inte startats upp, men som det såg ut vid kontakt med Medinor nu i slutet av september, så är den nu planerad att starta i oktober. Men det gäller då att Life kan börja leverera också, annars är det ingen idé att dra igång kampanjen. Att den nu planeras till oktober, kan man kanske, med lite positivt tänkande, tolka som att de nu fått besked från Life att de skall kunna börja leverera, men någon bekräftelse eller uttalande om detta har jag inte. Tongångarna från Medinor är dock i alla fall fortsatt väldigt positiva och ”bara de får instrumenten så kommer de att sälja dem”, låter det (och då pratar vi inte 10 stycken på 2 månader som nu levererats, utan minst 30-60/månad). Att Medinor fortfarande är så positiva till att sälja bra, när de nu har 21 instrument ute att få feedback från, ser jag som en positiv signal.

Bilden jag fått vid kontakt med Life och Medinor är att Life jobbat (jobbar?) med att trimma in och åtgärda de barnsjukdomar och feedback som erhållits på de instrument som sålts. Så det verkar vara anledningen till att Life hittills inte har levererat fler instrument än de gjort. Det är tråkigt såklart att tillverkningen inte har tagit fart ordentligt ännu, men enligt Medinor så ser de i alla fall inga konstigheter i de barnsjukdomar som hittills inträffat på Lifes instrument, utan att det tvärt om är förvånansvärt lite problem för att vara en helt ny produkt. Och detta är viktigt, justeringar och förseningar är normalt på en ny produkt…

Såg här om dagen också att även Medinor Finland, nu har uppdaterat sin hemsida med info om Lifes produkt och att de skall visa upp den på en mässa den 28-30 oktober i Finland. Kul. Medinor Norge och Medinor Sverige har sedan tidigare uppdaterat sina sidor med att Lifes CRP-test för hund snart äntligen kommer…

Summering/slutord Jag har i aktuell analys försökt att belysa hur rätt Life ligger tids-, applikations- och sektormässigt.

Fokus har legat på Lifes CRP-test, som både på den humana och veterinära sidan kan hjälpa till att minska uppkomsten av antibiotikaresistenta bakterier. För utbredningen av antibiotikaresistenta bakterier har inom EU och världen växt till ett omfattande och mycket alvarligt problem. Enligt Svenska smittskyddsinstitutet så dödas tex. redan idag lika många européer av overksam antibiotika som i trafiken. I detta kommer Lifes CRP-test perfekt in, för det har visat sig att de länder och allmänläkare som använder sig av CRP-test vid diagnostisering använder mindre antibiotika och där med har en lägre nivå av antibiotikaresistenta bakterier.

Antibiotikaresistenta bakterier är därför nu ett högt politiskt prioriterat område inom EU och jag ser det personligen som fullt möjligt att det framöver nu kommer generella riktlinjer för utskrivandet av antibiotika inom EU och större krav på att CRP-analys skall användas för att visa på att det verkligen är en bakteriell infektion innan antibiotika skrivs ut. Men även om det inte kommer några generella direktiv, regler eller krav vad gäller användandet av CRP, så ligger Life i alla fall helt rätt i en allmän internationell önskan om att minska användandet av antibiotika och på så vis få ner uppkomsten av antibiotikaresistenta bakterier.

Även Lifes humana hs-CRP-test har perfekt timing, då studier har visat att hs-CRP är en lika bra indikation på ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar som kolesterol. Experter runt om i världen diskuterar nu huruvida man skall ändra rutinerna/riktlinjerna för att använda hs-CRP rutinmässigt vid ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom. Hjärt- och kärlsjukdom är västvärldens vanligaste folksjukdom och dödsorsak, varför hs-CRP ser ut att kunna bli en riktig storsäljare. (hs-CRP är dessutom ett test som Lifes stora konkurrenter på den Nordiska och Europeiska marknaden saknar)

Jag har också försökt att visa på att Lifes produkt här är klart bättre än konkurrenterna på att möta detta ökande behov av CRP och hs-CRP-analyser. Instrumentet är; enkelt rakt på att använda, provtagningen är unikt enkel (provta och sätt i instrumentet, dvs. ingen upparbetning som hos en del konkurrenter), det är tidseffektivt (spar tid pga. mkt enkel provtagning, viktigt), produkten kräver inte utbildning (ensam om detta så vitt jag vet, enkelheten som gör detta), flexibelt (en unik analysportfölj som ligger helt rätt) och klart mycket billigare (en ¼ del av priset på Axis-Shields Affinion som är enda instrument/provtagningsförfarande som över huvud taget går att jämföra med Lifes). Allt detta gör att förutsättningarna är goda för LifeAssays att slå sig in på både etablerade marknader vad gäller CRP, som t.ex. den Svenska där Lifes Svenska distributör ANL produkter är väldigt optimistiska (se tidigare analys), men även på andra marknader där mätning av CRP hittills inte använts lika omfattande, som tex. Tyskland, Storbritannien, Turkiet osv.. Dvs. länder som nu framöver förmodligen kommer att behöva omvärdera användandet av CRP som rutinanalys för att på så vis få ner antibiotikaanvändandet och där med minska uppkomsten av antibiotikaresistenta bakterier.

Lifes enkelhet, användarvänlighet och flexibilitet till ett billigare pris, kommer också att vara en klar fördel för etablering på marknader som t.ex. i Baltikum, Grekland, Turkiet...ja överallt såklart…men kanske allra mest, där mindre mottagningar är mer utbrett och där det finns knappa resurser och kapital.

På veterinärsidan har nu 21 instrument sålts och placerats ut under året och på humansidan skall de första referensinstrumenten nu placeras ut i november. Bilden jag fått vid samtal med Life och Medinor är att LifeAssays jobbat (jobbar?) med att trimma in och åtgärda de barnsjukdomar och feedback som erhållits på de instrument som sålts, samtidigt som de jobbar med att kunna öka tillverkningstakten. Instrumenten för den veterinära och humana applikationen är innehållsmässigt nästan identiska, varför de justeringar och erfarenheter som nu erhålls på veterinärssidan kommer att underlätta och påskynda lanseringen på humansidan. I pressmeddelande nu den 15/10 så står Life också fast vid att instrument på den humana sidan skall börja placeras ut i November.

På veterinärsidan så har Life också deklarerat att de skall utveckla ett test även för häst under året. Så även den veterinära portföljen är på väg att utökas och enligt Medinor så uppskattar de hästmarknaden till ungefär lika stor som hundsidan. Till antalet en lite mindre marknad, men de kommer i gengälld kunna sätta priset högre…

Ja, hur kommer Life att kunna möta denna stora efterfrågan som finns för deras produkt?…ja vi får se…ett angenämt problem är det i alla fall och vi kan nog utgå från att Life jobbar på att öka kapaciteten, som idag är en stor flaskhals.

Så håll ögonen på Life, för när de väl börjar kunna leverera instrument i den utsträckning som marknaden vill ha, ja då kommer det att ta fart i bolaget och aktien. Bo Unéus använder ordet ”industri” för att beskriva den fas som Life nu går in i och det tycker jag sätter tonen för vart Life nu är på väg.

Ha det!

/1avD200

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?