Post entry

Lawson: stark orderingång

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det nya Lawson visar på vinst för helåret, och en framtidsoptimism präglar rapporten. Orderingången är den högsta i företagets historia.

“Det nya Lawson”

I maj 2006 gick Lawson Software och Intentia samman och blev Lawson. Bolaget är noterat på Stockhomsbörsens midcaplista och levererar affärsapplikationer på 20 språk till över 4 000 kunder i mer än 40 länder.

Lawson har ett brutet räkenskapsår, och för fjärde kvartalet blev vinsten 0:02 USD/aktie, medan intäkterna landade på 233 miljoner dollar. Det är nio procent högre än samma period år 2007.

Ökningen kommer från en organisk tillväxt på 14%. Lawson har i allt högre grad lyckats förmå kunderna att förnya sina kontrakt, men även kunnat höja priset i nya kundkontrakt.

För det första kvartalet - det som kommer nu under sommaren 2008 - spår Lawson en justerad vinst per aktie på 0:06-0:07 dollar.

För helåret väntas den justerade vinsten landa på 0:43-0:47 dollar per aktie, medan intäkterna väntas ligga på 920-925 miljoner dollar.

Bolaget planerar att återköpa ytterligare egna aktier för 200 miljoner dollar.

Valutariskerna gentemot den svenska kronan, är små eller försummbara eftersom att resultatet redovisas i USA dollar. Valutafluktrationer har gynnat Lawson på alla rader i resultaträkningen.

De senaste kvartalsrapporterna har intäkterna varit positiva.

Resultat per aktie blev 0:08 dollar per aktie för det brutna räkenskapsårets tredje kvartal (-0:05).

Lawson Software redovisade en vinst på 0:02 dollar per aktie för det brutna räkenskapsårets andra kvartal. Justerad vinst per aktie uppgick till 0:09 dollar per aktie.

Lawson första kvartalet (redovisat i oktober 2007): Vinsten per aktie blev 0:03 dollar per aktie. Exklusive engångsposter hamnade vinsten på 0:07 dollar.

-----

Harry Debes president och CEO kommenterar att företaget blir allt starkare och att Lawson på nytt levererar vinst till sina aktieägare. Tillväxten och orderingången detta fjärde kvartal, är den starkaste under bolagets historia. Ett flertal nya produkter har lanserats. Lincenserna förnyades i en tidigare okänd storleksordning. Det finns en stark tillförsikt att de finansiella målen kommer att nås.

Nyligen beslutade sig Milko, som är ett av Sveriges största mejeriföretag, att installera Lawson M3. Milkos beslut att investera i Lawson M3 baserades på en noggrann förstudie. Syftet med investeringen är ökad konkurrenskraft och effektivisering samt förbättrad möjlighet till styrning och kontroll. Lawson M3 ger också Milko nya möjligheter till avancerad rapportering och kan dessutom erbjuda kunderna inom detaljhandeln orderläggning via webben.

I augusti 2007 presenterades en ny oberoende undersökning av affärssystem genomförd av Aberdeen Group. Sammanlagt 645 medelstora företag inom tillverkning och industri fanns med i undersökningen. Lawson var det företag som åstadkom bäst affärsförbättringar för kunderna i relation till investeringarna, enligt undersökningen. Lawson gav bäst mätbara förbättringar vid samma investering i mjukvara och konsulttjänster

----

Detta är en rapportkommentar och ingen fullständig analys. Det ser dock lovande ut för it-bolaget, som har sitt huvudkontor i St. Paul, Minnesota. De finns noterade på Nasdaq och även på Stockholmsbörsen. Handeln här i Sverige är tidvis något tunn.

Lawson har nära 4000 aktieägare, men ger ännu ingen utdelning.

Prognosen om 0:45 dollar för helåret, håller sannolikt. De progones som bolaget tidigare gett har haft en hög träffsäkerhet.

Aktien handlas just nu i 7,17 amerikanska dollar, en uppgång på 2,28%, i samband med rapporten. Därmed är P/e-talet 16. Återköp av aktier kommer ytterligare att förbättra nyckeltalen.

Den framtidsoptimism som lyser igenom i rapporten, samt det faktum att bolaget hela året visat på vinst gör att jag sätter "köp".

---------

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?