Post entry

Kinnevik: stabilt med stora möjligheter

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

För den som vill placera med tyngdpunkt mot stabila finanser med tydligt fokus på tillväxt och tillväxtmarknader finner detta i Kinnevik. Att sedan kunna förvärva dessa viktiga parametrar med betydande rabatt är få aktier som kan stoltsera med.

Omkring 65% av Kinneviks substans är Tele2 och Millicom. Bägge operatörerna arbetar inom tillväxtmarknader. För Tele2 är Ryssland och dess grannar i fokus medan Millicom har huvudbasen i Afrika och Latinamerika.

Tele2 har verksamhet i 27 av 61 ryska regioner, och kundintaget är betydande. Sista kvartalet 2009 startades verksamhet upp i 10 nya, med en tillströmning på ca 950 000 abonnenter. Imponerande att marginalen (Ebitda) ökade till drygt 32,3 %, och att dessutom genomsnittsintäkten per kund ökade från 49 till 51 kr. Det är ju kostsamt att skaffa kunder, vilket gör det viktigt att dessa genererar desto mer intäkter, per kund.

Helt nyligen förvärvade man också en majoritetsdel i det kazakstanska mobiloperatören Neo. Ett förvärv som jag tror kan bli intressant att följa framöver, Kazakstan har lite drygt 15 miljoner invånare, och har under 2000-talet haft tillväxttal på 8 och 9% under flera år, ja endast Kina hade bättre tillväxt under exempelvis 2005 och 2006. Mycket tack vare tillgången på olja.

Millicom är som angavs ovan verksamt i Afrika samt Syd- och Centralamerika. Under många år var en kraftig tillväxt prioriterat och man etablerade sig i land efter land. Nu har man istället att flytta fokus till lönsamhet och verksamheten till länder där man kan uppnå bättre marknadsandelar. Som ett led i denna strategi såldes verksamheten i Asien nyligen, som ökade på en redan stabil kassa. Nu finns ca 1,6 miljarder dollar för kompletterande förvärv på kvarstående marknader. Nu är det inte så att tillväxt har avstannat utan ökade med 7% med höjd rörelsemarginal. Millicom har en marginal som är i absolut toppklass bland världens teleoperatörer.

Flera stora företagsaffärer är att vänta inom sektorn då både China Mobil och indiska jätten Bharti Airtel har glupsk aptit på tillväxtmarknader, så vi får nog snart se på nya toppriser vid förvärv i dessa regioner.

Men det finns godbitar kvar att redovisa, MTG och Korsnäs behöver inte stå blygt tillbaka. MTG motsvarar ca 10 procent av aktuellt substansvärde i Kinnevik, medan Korsnäs är 18% av detsamma.

MTG, som bl.a innehar de skandinaviska kanalerna TV6, TV8 och TV3, är också ett företag i stark tillväxt. Här finner vi också ett spännande inslag i ryska CTC Media, som ägs till ca 39 %. Kanske lite okänt för många svenska placerare, men är en ledande tv-aktör i Ryssland, Kazakstan och Uzbekistan. CTC är till och med den ledande i just Ryssland, vilket naturligtvis är en avundsvärd situation i ett land där tv-tittandet inte har nått västeuropeisk nivå. CTC Media är höglönsamt, har en stor kassa.

Kornäs är världens näst största tillverkare av vätskekartong, och trea på sk white top kraftliners. Korsnäs historia präglas av gedigen lönsamhet och betydande kassaflöden till moderbolaget Kinnevik.

Utöver de uppräknade bolagen finns sedan 3 år tillbaka delen Nya invsteringar, som är ca 3% av substansvärdet, här finns främst de ryska jordbruksbolaget, Black Earth Farming.

Räknar man samman de olika delarna i Kinnevik så nås ett värde per aktie om ca 190 kr. Summeringen avgörs lite av de värden som åsätts Korsnäs respektive Nya investeringar, men då dessa delar är underställda Millicom, Tele2 och MTG:s värden, är inte detta avgörande.

Att köpa en Kinnevik aktie till 128 kr. för att få en rabatt om 33% i ett bolag, vars innehåll inrymmer så mycket tillväxt och möjligheter, måste betraktas som en bra affär.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?