Post entry

Kilsta Metall: en oupptäckt pärla

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Kilsta Metall är ett nynoterat bolag på en av börsens smålistor men redan något så ovanligt som ett lönsamt tillväxtföretag.

Kilsta Metalls verksamhet började så sent som hösten 2006.

Grundare och tillika huvudägare Anders Svärdvik har ett gediget kunnande i branschen. Han grundade 2003 ett liknande bolag som drevs med framgång och såldes till Ragn Sells 2005 för 40 mkr. Nu har detta bolag köpts tillbaka av Kilsta Metall och införlivas för närvarande i verksamheten varvid bl.a synergier med anläggningen i Karlskoga tas till vara. Bolagets vision är att bli ledande aktör i norden på metallåtervinning och resan ser ut att bara ha börjat.

Kompetensen att hantera denna typ av verksamhet ser otvetydigt ut att finnas inom företaget, dels med tanke på tidigare verksamhet som Anders Svärdvik med framgång drev samt uppbyggnaden av Kilsta Metall i full konkurrens med övriga aktörer på marknaden.

Tveksamhet finns huruvida vinstmarginaler är uthålliga. Jag anser dock att man redan bevisat både i anläggningen i Norrköping under åren 03-05 och i det Kilsta Metall hittills levererat att man kan ha höga marginaler över tid.

Verksamheten handlar om att komma över metallskrot och i olika steg förädla den till olika kvalitéer för att sedan sälja vidare till bl.a smältverk, men även direkt till Kina och Taiwan.

Omsättningen under första året hamnade på 40,5 mkr med en imponerande bruttovinst på 15,2 mkr. För att tjäna pengar på dylik verksamhet handlar det om att komma över volymer, men också att förädla dessa på ett rationellt sätt och att snabbt få den genom anläggningen och ut tiil kund. Här har Kilsta Metall en del egna uppfinningar som rationaliserar processen med ca 30 procent gentemot konkurrenter, vilket ger en högre lönsamhet och gör volymtillväxt extra intressant.

Det nya året ser ut att ha börjat riktigt bra med en omsättningsökning på 33,5 procent och en vinstökning med 26,4 procent. Dessutom har man tagit en del kostnader för renovering av fastighet i Karlskoga på ca 1,3 mkr, vilket belastar resultatet men är att betrakta som engångskostnad. Resultatet ser starkt ut och marginaler ser ut att kunna hållas på en bra nivå. Denna period av året är också den klart svagaste meddelar bolaget.

Nu till det än mer intressanta, vilket är framtidsutsikterna för bolaget. Efter köpet av anläggningen i Norrköping vilken redan nu ser ut att gå för högtryck beräknas omsättning öka till uppemot 100 mkr i år. Denna kraftiga tillväxt kräver givetvis extra kostnader initialt men skapar också omedelbart synergier när befintlig utrustning utnyttjas maximalt vilket naturligtvis är tanken.

Jag tror även att flera förvärv ligger i pipen då man visat sig mycket duktiga på att hantera metallåtervinning. Ambitionen är ju uttalat att växa, vilket man också gjort sedan starten och detta även under lönsamhet. Sammantaget som ni förstår ser jag mycket positivt på Kilsta Metalls framtid.

Gällande dagens värdering påverkas den nog mycket av dem som mottog Kilsta aktier i samband med Archelons nyemission för ca ett och ett halvt år sedan, vilka inte tycker sig ha betalat något nämnvärt för dem och nu säljer för en billig penning. Dessutom behöver nog Kilsta fortsätta att leverera än mer kommande kvartal innan marknaden mjuknar. Detta ser man också ut att göra nu när anläggningen i Norrköping redan går för fullt.

Min slutsats är starkt köp på Kilsta Metall. Pass på - det kan gå fort uppåt.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?