Post entry

Karo Bio: ett betydande avtal ger stor uppsida

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Bolaget är världsledande inom sitt område och står på randen till att teckna ett mycket betydande avtal för sin läkemedelskandidat Eprotirome, som riktar sig mot världens största läkemedelsmarknad. Bolaget plågas av marknadens generella kyla för sektorn men också av en gammal förtroenderabatt som inte längre är motiverad. Ett betydande avtal väntas i närtid och kommer kunna ge mkt stor uppsida.

Inledning;

Bolaget är världsledande inom sitt område och står på randen till att teckna ett mycket betydande avtal för sin läkemedelskandidat Eprotirome, som riktar sig mot världens största läkemedelsmarknad. Bolaget plågas av marknadens generella kyla för sektorn men också av en gammal förtroenderabatt som inte längre är motiverad. Nuvarande börsvärde kan komma att motsvara nivån på enbart kontantdelen vid tecknande av ett samarbetsavtal för Eprotirome, men bolaget är mycket mer än så.. Rekommendationen blir starkt köp.

Bakgrund Karo Bio

Bolaget har under en ganska kort historia i sammanhanget utvecklat en forkskningsportfölj bestående av innovativa projekt baserade på kärnreceptorer för utveckling av läkemedel mot framförallt metabola sjukdomar och anses som världsledande inom området. Bolaget har nu kommit längre än någonsin vilket dock definitivt inte återspeglas i aktiekursen. Marknaden bortser nu fullständigt från det stora spektrum som bolagets "flaggskepp" Eprotirome har och blundar dessutom helt för den övriga portföljen. Bolaget har alldeles nyligen slutfört den sista delen i fas II prövningarna samt rapporterat positiva data för dessa. Det innebär att tre st fas II prövningar i projektet nu är avslutade med stor framgång.

Bolagets forskningsportfölj består förutom Eprotirome av ytterligare ett kliniskt projekt; diabetesprojektet 3305, ett prekliniskt projekt; ERbeta, inriktat på inflammation, samt tre stycken samarbeten med industriella aktöre

Bolagets projekt

Eprotirome

Bakgrund; hälften av patienterna som behandlas för förhöjda blodfetter når i dag de rekommmenderade målvärdena och de befintliga läkemedlen ger ökade biverkningar vid ökad dosering. Det innebär att en mkt stor del av patienterna är i behov av nya läkemedel som kan ges ensamma eller i kombination med de befintliga preparaten för att kunna uppnå de satta behandlingsmålen. Eprotiromes profil passar mkt bra in i det behovet med sin unika verkningsmekanism och skulle kunna utgöra såväl ett konkurrenskraftigt alternativ som komplement till dagens behandling vilket nu har styrkts i flera större fas II studier. Den totala marknaden för eprotirome som tilläggsbehandling kan komma att uppgå till ca 5 Miljarder USD och vid ytterligare indikation för diabetespatienter kan potentialen komma att stärkas med åtminstone ett par miljarder USD per år.

Eprotirome, är en selektiv substans som verkar på sköldkörtelhormonreceptorn för behandling av höga blodfetter. I utvecklingsstatus har man nu genomfört tre mkt lyckade fas II studier, den första som singelterapi, sedan i kombination med statiner samt med en kolesterolabsobtionshämmare; Ezetimibe. Den första studien visade signifikanta effekter gällande sänkning av LDLkolesterol(-23%), Triglycerider (-32%) samt Lipoprotein(a)(-40%), och de övriga två som har till syfte att bredda marknadspotentialen för Eprotirome, har påvisat en signifikant adderande effekt där den adderande effekten uppges vara 15-25% gällande sänkning av LDL kolesterol, vilket är extremt bra och kan komma att bli helt avgörande för vilket läkemedel som läkare väljer att föreskriva. Kortfattat innebär detta att bolaget på bäst möjliga sätt nu har positionerat Eprotirome som den i särklass mest intressanta drogen som kan komma att komplettera samt i viss mån ersätta de befintliga preparat på marknaden som är de mest säljande drogerna i världen med en total omsättning om ca 30 miljarder USD per år. De mest sålda läkemedlen i världen, statiner, påvisar ingen effekt alls avseende de två övriga riskfaktorerna triglycerider samt lipoprotein(a). Samtliga studier har påvisat en mkt god säkerhetsprofil och den goda effekten har kunnat nås vid mkt låga doser (100 microgram).

I samtliga studierna har som sagt extremt små doser givits, vilket redan tidigare både bekräftade bolagets självförtroende gällande Eprotiromes effekt men som också givit liten sannolikhet för biverkningar, detta också med tanke på tidigare studier. Osäkerheten innan utfallet har egentligen rört att dessa olika verkningsmekanismer inte tidigare prövats i kombination, i fallet Ezetimibe; Ezetrol fungerar som en hämmare av kolesterol via tarmen och Eprotirome utnyttjar förenklat sköldkörtelhormonets positiva effekt på ämnesomsättningen. Båda behandlingsprinciperna är dock sedan tidigare starkt utvärderade och de mkt låga doserna av Epro har gjort riskerna för biverkningar minimala isolerat sett. Det som talat för positivt utfall var alltså förenklat sett de mkt låga doserna av eprotirome, de tidigare styrkta utvärderingarna av båda substanserna, samt de mkt olika behandlingsprinciperna som verkar isolerat från varandra. Denna situation ger Eprotirome mkt goda förutsättningar inför fas III där substansen kommer prövas mot ett stort antal patienter.

Konkurrerande substanser under utveckling,

Nedan följer en lista över de längst gångna projekten inom alla aktuella områden utan vidare fördjupning.

Detta ska ses mot bakgrund över att läkemedelsklassen är de mest sålda i världen samt att det finns ett mkt stort behov av komplement/alternativa behandlingsformer till de befintliga statinerna.

Karos Eprotirome är den substans av dessa som har det största spektrumet, samt som uppvisat högst kliniskt relevanta resultat gällande flera av de intressantaste parametrarna som man tittar på.

Konkurrenter till Eprotirome under utveckling är;

#Selektiva sköldkörtelhormonagonister;

A Metabasis (Sobetirome); Metabasis projekt behandlingsprincipen men deras substans har påvisat biverkningar i kombination med statiner och inriktar sig på singelterapi, detta med betydligt högre doser än Eprotirome samt ett par år efter i utveckling.

B QuatRX fas I, denna substans stärker också behandlingsprincipen och har visat positiva effekter gällande bl a omvänd kolesteroltransport men befinner sig endast i fas I, substansen har heller inte visat ett lika stort effektspektra som Eprotirome.

C Roche, preklinik

Bland övriga konkurrenter märks;

#Kolesterolabsorbtionshämmare;

Bolag; Sanofi-aventis, Ironwood; båda i fas II

#Antisense; Isis, Fas 2/3 (mipomersen)

#MTP; Bolag; Aegerion, JapanTobacco, Surface Logix, alla i fas II

Om man ska referera till en produkt av de övriga som många känner till får det bli Mipomersen eftersom Isis och Genzyme nyligen ingick ett avtal beträffande denna substans, detta i storleksordningen 2 Miljarder USD. I det sammanhanget ska man då beakta att Mipomersen är en nischprodukt som måste injiceras för patienter med en genetisk betingad defekt som ger förhöjda LDL-nivåer, således ingen större konkurrenssituation vilket ger en lite perspektiv till den potentiella storleken vid ett avtal för Eprotirome.

Marknaden för Eprotirome

I kombination med statiner; För att få lite perspektiv på saken ska man först titta på Lipitor som är den mest sålda statinen. Lipitor är faktiskt världens mest sålda läkemedel med en årlig förs om ca 12 miljarder USD, detta läkemedel ger tillsammans med övriga statiner inte den effekt som de uppställda behandlengsmålen föreskriver dessutom löper Pfizers patent ut för Lipitor 2011.

Karo Bio s substans Eprotirome har precis testats i kombination med Lipitor och visat sig ge en adderande effekt om 20% betr sänkning av LDLkolesterol, dessutom ger Eprotirome som sagt, en rad av tilläggseffekter som sänkning av flera viktiga oberoende riskfaktorer som inte statinerna alls påverkar. Pfizer hade en uppföljare till Lipitor. Drogen hette Torcetrapib och fram till december 2006 sågs den som en tilltänkt ersättare.. Den var Pfizers ( som är världens största läkemedelsbolag ) absolut viktigaste projekt, detta med tanke på att Lipitors patent löper ut 2011. I December 2006 beslutade Pfizer att skrota hela projektet efter att Torcetrapib visat sig ge en red bieffekter i form av bl a väsentliga blodtryckshöjningar. Detta gör Pfizer mkt intressant som en intressent till Eprotirome.

De resultat som Eprotirome redovisat i sina två första kliniska fas II studier är helt enastående och substansen visar en helt unik säkerhetsprofil och ett mkt stort spektra, Substansens unika profil samt att den inriktar sig mot en extremt stor och undernärd marknad har också fått Windhover att utnämna Eprotirome till en av sina Top 10 projekt i världen som föremål för ett lukrativt avtal, detta bland hundratals projekt.

I kombination med Ezetimibe, för de patienter som inte tål eller inte svarar på statiner; Denna kombination blir extremt intressant när man tittar på kombinationspreparatet Vytorin, där det i en rad internationella stora studier påvisats att kombinationen med Mercks preparat Zocor samt Ezetimibe !(Vytorin) inte ger den tilläggseffekt som man förväntat.. Dessa studier har orsakat stor uppståndelse eftersom Vytorin tidigare sålde för ca 5BUSD per år tidigare och är en mkt stor aktör på marknaden. Det hela pekar på behovet av andra kombinationer med bättre effekt dels till dem som inte tål eller svarar på statiner, men marknaden hungrar även efter kombinationer eller nya behandlingsalternativ till dem som tar statiner eftersom de internationella behandlingsmålen inte uppfylls.

Sammanfattningsvis gällande Eprotirome så har vi alltså en rad parametrar som talar för ett mkt stort avtal för alternativt ett uppköpsbud;

#Pfizers och Astras patent för två av deras storsäljare Lipitor och Crestor löper ut inom kort

#Detta sammanfaller väl med när Karo Bios Eprotirome beräknas ha slutfört fas III och står inför ett marknadsgodkännande

#Mercks preparat Zocor samt Ezetimibe !(Vytorin) ger inte den tilläggseffekt som man förväntat, studierna med Ezetrol/eprotirome ger en signifikant tilläggseffekt i fas II studier.

#Karo Bios drog har påvisat extremt positiva resultat gällande flera andra oberoende riskfaktorer som inta statinerna eller Ezetimibe rår på.

#Dessa oberoende faktorers mkt viktiga roll har den senaste tiden stärkts i flera mkt stora internationella studier

#Konkurrenssituation på utvecklingssidan ser även den mkt lovande ut där Eprotirome till synes har den drog som påvisar det allra största spektrumet samt med en mkt bra effekt och säkerhetsprofi

# Eprotiromes starka profil gällande säkerhet och effekt samt den signifikanta adderande effekten i kombination med statiner talar för ökad sannolikhet i fas III där drogen kommer prövas mot ett större antal patienter, dessutom är bolagets egna uppfattning att dessa resultat innebär att ingen outcomestudie kommer behövas för kombinationen med Statiner där den största marknaden finns

# Eprotirome har genom sitt utnämnande av Windhover fått internationell bekräftelse på att Eprotirome hör till de hetaste substanserna som är föremål för inlicensiering inom världens största läkemedelssegment

Ett avtal för Eprotirome

Beträffande avtalsförhandlingar för Eprotirome så är troligen de intressenter som har befintliga statiner som man i första hand inriktar sig på och då går mina tankar till Pfizer, Astra; Merck , men även en rad andra bolag kan komma i fråga, det som blir viktigast i det längre perspektivet är det köpande bolagets marknadsposition och försäljningsorganisation. Samtal med flera intressenter pågår redan sedan en tid. Ett avtal kommer bestå av flera delar där en kontantbetalning uppskattningsvis kan komma att hamna mellan 50-100 MUSD, kanske mer om man ser till avtal tecknade för liknande substanser, samt milestonesersättningar vid progress/uppstarter av nya faser, regansökan, FDAgodkännande etc, på upp mot 1 Miljard USD. Dessa summor är balanserade mot liknande avtal för andra läkemedel i segmentet och högst rimliga med tanke på Eprotiromes mkt breda marknadsmöjligheter som ett resultat av det bredas effektspektrat som substansen har. Man ska dock ha i åtanke att Karo verkar så säkra på Eprotirome, vilket ju känns helt motiverat med tanke på dels effektprofilen men också med tanke på säkerhetsprofilen, att man troligen kan komma att göra något avkall på upfrontbetalningen samt milestonesersättningsnivån till förmån för en högre royaltysats på´försäljningen. Ser man till liknande avtal för andra substanser samt jämför Eprotiromes säkerhetsprofil i den första fas IIstudien, samt i vilken stor omfattning de redan genomförda kliniska studierna gjorts, känns en royalty om 25-30% helt rimlig, vilket naturligtvis blir det mest värdedrivande för aktien på sikt..

En kort beskrivning över de bolag som torde ha störst intresse av att skriva avtal för Eprotirome f n;

# Pfizer, , Vars patent för Lipitor löper ut 2011. L är världens mest sålda drog och står för ca 20% av Pfizers omsättning, som för övrigt är världens största läkemedelsbolag. Bolaget floppade dessutom för inte så länge sedan med sin tilltänkta ersättare till lipitor; Torcetrapib.

# Astra, är mkt beroende av sin statin Crestor vars patent snart löper ut. Bo Angelin som sitter i Astras styrelse samt vetenskapliga råd har en stark koppling till Eprotirome redan eftersom han varit med om att lägga upp de kliniska studierna, han är vidare en av de stora auktoriteterna i världen i dag inom området och har ingått i

Karo Bio s sfär sedan 90 talet.

# Merck, har som tidigare beskrivits åkt på flera bakslag framför allt beträffande kombinationspreparatet Vytorin och är i behov av ett bättre kombinationspreparat, patentet för Mercks preparat Zocor börjar även detta snart löpa ut.

# Roche har en substans i preklinik som styrker Big Pharmas intresse för behandlingsprincipen, finns inte mkt data att tillgå betr deras projekt men med tanke på deras intresse för behandlingsprincipen kan de mkt väl vara intresserade av Eprotirome

# BMS, var med om att utveckla substansen mot fetma i början av 2000-talet, och har rätt till några procents royalty på försäljning, och kan ha ett visst intresse i att åter licensiera in substansen, efter att BMS återlämnat KB 2115 som då var menat som ett preparat mot fetma, inriktade sig Karo på att designa substansen mot det nuvarande området höga blodfetter.

Diabetesprojektet 3305

KB 3305 är en leverselektiv hämmare till glukokortikoidreceptorn (GR) och är den första i sitt slag. Substansen har påvisat hög säkerhet och visat sig vara väl tolererat i prekliniska studier. i de kliniska studierna som hittills genomförts visar substansen mkt goda effekter i form av glukossänkning samt flera övriga tilläggseffekter i form av LDL sänkning, triglyceridsänkning sam fria fettsyror i plasma. Projektet riktar sig mot T2D patienter som utgör den allra största gruppen/marknaden och där spridningen av Diabetes beräknas nå ca 300 miljoner människor 2025, med ett starkt behov av alternativbehandlingar.I den senaste redovisade fas I studien där substansen givits i enkeldoser till friska personer har substansen bekräftat sin starka profil och den låga doseringen som kan ges tack vare effektprofilen ger minskad risk för biverkningar. Den nu pågående studien är en kortare studie som liknar den första fast nu med upprepad dosering i stigande doser, så snart denna är klar kommer den tredje studien påbörjas då mot T2D patienter.

Om den mindre studien som troligen startas upp i q1 mot T2 D patienter faller väl ut, vilket vi kommer se ganska snart eftersom det handlar just om en mindre studie, kommer vi troligen få se flera större studier. Min tro är uppstart av en singelterapistudie samt en kombinationsstudie tillsammans med metformin som är ett s k biguanindderivat, som verkar glukossänkande och som är det mest sålda preparatet/vanligaste framförallt till överviktiga samt i kombination med insulin eller med insulinstimulerande mläkemedel till T2S patienter, vid en kombinationsbehandling med metformin kan troligen vissa biverkningar undvikas såsom laktatacidos(störning av mjölksyrabalansen), som är en allvarlig komplikation för metformin. En annan vinst är naturligtvis adderande effekt av glukossänkning som tillsammans med övriga tilläggseffekter som triglyceridsänkning samt LDL sänkning kan komma att verka som en stor konkurrensfördel. De planerade större studierna kommer bli möjliga att genomföras med hjälp av kapitaltillskott från att avtal för Eprotirome och kommer innebära möjlighet till större värden i diabetesprojektet innan även det utlicensieras.

Gällande konkurrenter till 3305 under utveckling så har det amerikanska bolaget Incyte påvisat goda effekter med en snarlik substans i fas II prövningar.Incytes substans har dock inte alls det spektra som 3305 uppvisar men är längre fram i sina kliniska prövningar, Karo själva är faktiskt mkt glada för dessa "konkurrenters" framgångar eftersom de vidimerar behandlingsprincipen och är en breddning av erkännande för det ganska smala forskningsområdet. Jämför gärna t ex detta med en konkurrent till Eprotirome; QuatRx s "Sobetirome" som påvisat mkt goda resultat i i de inledande kliniska prövningarna och som faktiskt var Karo Bios substans från början vars rättigheter överläts till Quat RX. karo Bio är också glada för de framsteg som görs där. Marknaden är enorm och det finns inom båda dessa marknader stort utrymme för flera behandlingsalternativ så länge de påvisar adderande effekter till dagens. Karo Bio är det världsledande bolaget inom området och all vidimering som kommer genom andra bolags framsteg är ett erkännande för Karo.

ER betaprojektet

ER beta är ett målprotein som visat sig ha positiva egenskaper i utvecklingen av läkemedel inom depression, cancer samtinflammation. Bolaget driver detta projekt i egen regi och inriktar sig f n mot depressionsområdet men kan komma att utöka forskningen till något av de övriga områdena, då troligen för cancerindikationen. Nuvarande projekt för inflammationindikationen befinner sig i prekliniska prövningar och troligen kan bolaget inom kort komma att välja en läkemedelskandidat för projektet. ER beta är en ganska nyupptäckt nukleär receptor som har visat sig ha många fördelar med mkt färre biverkningar än ER alfa. Karo är ledande inom området som anses vara så intressant att flera stora BP bolag nu har egna projekt inom området, såsom Merck, Wyeth etc. Bolaget har i år tagit nya patent inom ER beta vilket talar för att nya projekt inom kort kan komma att startasd upp, dock troligen inte innan ett avtal för Eprotirome är på plats

Samarbetsprojekt

Karo bedriver f n tre st samarbeten med internationella läkemedelsbolag där flera uppdateringar skett under det senaste året. Jag vill på detta sätt klargöra de villkor kring samarbetena samt vilka mål de har. Detta i syfte att synligöra några av de stora bakomliggande värden som finns i bolaget,

Zydus Cadila;

Gällande samarbetet med Zydus Cadila så inleddes projektet i år och löper till en början under tre år. Partnerskapet innebär att bolagen med gemensamma resurser ska utveckla nya selektiva läkemedelssubstanser mot inflammation genom verkan på GR (glokokortikoidreceptorn). Sjukdomarna som verkar inom de inflammmatoriska områden som projektet riktar sig mot har en marknadspotential om 10 BUSD. De kraftfulla antiinflammatoriska läkemedel som i dag finns att tillgå kan efter lång tisds användning leda till en rad biverkningar som fetma diabetes benskörhet. Det finns därför ett stort behov av nya selektiva substanser som saknar en eller flera av dessa biverkningar.beträffande avtalet med Zydus så är det en "risk sharing deal" där båda partner bidrar med resurser och där Karo alltså inte får några intäkter förrän de gemensamt licensierar ut projektet till en global partner. Zydus behåller rättigheter till sin hemmamarknad och Karo till sin nordiska marknad. Den globala partnern får då tillgång till resten av världen och förbinder sig att dra projektet till marknad. När projektet framskrider skall Karo ha milestones plus royalties på net sales.

Wyeth;

Samarbetet med Wyeth inriktar sig på de nukleära lever X receptorn och samarbetet hade fram till nu i syfte att ta fram substanser för behandling av åderförkalkning. Det senaste året har dock ett bredare andvändningsområde identifierats och under dagen fick vi besked om att Wyeth avser att fokusera på inflammationsområdet. LXR är en nukleär receptor som verkar via levern och som redan i tidiga studier visat sig medföra en minskning av inflammation i blodkärlen som i sig anses vara kopplad till utvecklingen av åderförkalkning. Att man nu helt inriktar sig på inflammationsbiten tyder på att man gjort vissa positiva upptäckter inom inflammation under utvärderingen av kandidatsubstanser. Man påvisade redan tidigare att LXR receptorn visat positiva effekter inom andra områden och att man avser att utvärdera dessa andra kliniska behandlingsmöjligheterna.Nu har alltså som sagt Wyeth bestämt sig för att helt inrikta den fortsatta utvecklingen i projektet på substanser inom inflammation.Det kan mkt väl vara så att man bland de många substansserier man utvecklat de senaste åren har lokaliserat en eller några kandidater som lämpar sig mer för inflammatoriska sjukdomar och att man avser att satsa på denna/dessa eftersom den då påvisat en mkt intressantare profil mot inflammation i jämförelse med åderförkalkning.Hur som helst är projektet forfarande i tidigt stadium men det är mkt glädjande att se Wyeth gå vidare i samarbetet vilket naturligtvis är en vidimering på att de tror starkt generellt på forskningsområdet samt såklart att de konkret gjort vissa nya intressanta upptäckter inom LXR. Alla indikationer om att bolagets portfölj breddas är viktiga i nuläget med tanke på marknadens syn på bolaget som "ett smalt" forskningsbolag. Med tanke på bolagets inriktning på framförallt metabola sjukdomar samt med tanke på att ett av de andra BP samarbetena med Zydus rör just området inflammation, är det extra intressant att inflammationsområdet ges en ytterligare position i bolagets portfölj. Behandling av inflammatoriska sjukdomar står för en av de absolut största läkemedelsmarknaderna liksom området inom metabola sjukdomar.Samarbetet Wyeth är en typisk Biotech/Big Pharma Deal. I dessa samarbeten står partnern för kostnaderna och sina egna. Karo får milestones vid viktiga utvecklingssteg samt royalties. Det normala är att det som gemensamt upptäcks äger partnern rätt till. Karo behåller däremot rättighterna till de teknologier de gick in med och kan därefter, när den gemensamma drug discovery fasen är avslutad, fortsätta själva eller med någon annan, inom samma område. Under den gemensamma samarbetsfasen är samarbetet emellertid exklusivt.Wyethavtalet är enl tidiga PM s från början värt 100MUSD + royaltys samt ev försäljningsbonusar. I det första beloppet ingår då milestones, den kontantinsats som erhölls 2001, och kontinuerlig finansiering av projektet.

Merck

Det tredja samarbetet som Karo bedriver med BP inriktar sig på östrogenreceptorer och kvinnosjukdomar. Östrogenreceptorer är viktiga målproteiner för en rad kvinnosjukdomar och den gemensamma fasen för läkemedelsframtagning avslutades 2002 där Merck är ansvarig för utveckling av utvalda substanser. 2006 gick en av de utvalda substanserna in i klinisk fas I men avbröts p g a en ofördelsaktig profil under förra året. Samarbetet fortsatte dock och man har valt en uppföljningssubstans som befinner sig i prekliniska prövningar. Den avbrutna kandidaten visade positiva effekter och avbrottet hade snararedå med upptaget i kroppen att göra (biotillgängligheten). Den tidigare substansen har naturligtvis gett projektet viktig information vilket talar för att den nu valda substansen har bättre förutsättningar. jag tror att projektet kommer åter gå in i kliniska prövningar ganska snart. Dealen mellan Merck och Karo liknar den som tecknats mellan Wyeth och Karo, d v s är en klassisk BP/ Biotech överenskommelse (se ovan)..

Finansiell situation

Bolaget har f n en mkt stark finansiell situation där bolagets kassa f n ligger kring 325 miljoner SEK, vilket ger en säkrad finansiering till mitten på 2010 med den reducerade kassaförbränning som ett avtal för Eprotirome kommer ge. Denna stabila ställlning gör att bolaget kan ta god tid på sig i de pågående partneravtalen och behöver inte stressa fram ett mindre fördelaktigt avtal. Ett avtal för Eprotirome kommer kunna stärka den finansiella situationen ytterligare och ge bolaget utrymme att bredda sin portfölj med mindre risker och större antal potentiella investerare som effekt.

Kommande värdedrivare för aktien

Den största värdedrivaren för Karo bio i närtid blir ett lukrativt avtal för Eprotirome, förhandlingar pågår redan och sannolikt bör vi ha ett avtal på plats inom ett par tre månader. Detta kommer möjliggöra en rad offensiva satsningar på övriga projekt, samt uppstarter av nya projekt, samt ytterligare en studie för Eprotirome mot T2D patienter, då kanske i egen regi.

Övriga värdedrivare för aktien kan komma att bli;

# En internationell publikation av de fullständiga resultaten gällande kombinationsstudien Eprotirome/statiner i någon av de mest ansedda tidskrifterna, troligen New England Journal of Medicine

# Uppdatering gällande diabetesprojektet där de troliga positiva resultaten ger förutsättningar för en större studie mot T2Dpatienter under nästa år samt skapar initiala förutsättningar för ett bra samarbetsavtal för projektet.

# Val av läkemedelskandidat i det interna ER beta projektet

# Uppstart av kliniska fas I prövningar gällande samarbetsprojektet med Merck

Prognoser för aktien

Bolaget värderas i dag till ca 750Mkr där enbart en kontantinsats vid ett avtal för Eprotirome kan komma att motsvara den summan (ca 7:- per aktie) vilket skulle ge en 100% uppsida i aktien redan från dagen för ett avtal, i det perspektivet värderas enbart upfrontbetalningen. Om mina prognoser gällande ett avtal slår in, i kombination med det potentiella positiva nyhetsflödet enl ovan bör aktien komma att handlas upp mot 20:- i ett sexmånadersperspektiv. Visar dessutom börsen som helhet lite stabilitet kan detta behöva justeras upp.

Till dagens värdering ska man också beakta ett ev bud på hela bolaget mot bakgrund av konkurrenternas skrala situation samt det starka behov av behandlingsalternativ inom området höga blodfetter. Ett bud under 3 Miljarder skulle kännas otänkbart med tanke på att en budgivare inte bara ska betala för de befintliga projekten utan även för ett mkt stort substansbibliotek samt ett stort antal patent som kan komma att skapa större framtida värden. 3 miljarder motsvarar ca 26:- per aktie. Om Eprotirome når marknad 2011 med försäljning i nivå med de prognoser som jag skriver kring enl ovan kommer aktien att handlas till tresiffriga nivåer inom en femårsperiod. För att sammanfatta det korta perspektivet så anser jag en målkurs om 15:- direkt vid ett avtal vara en helt rimlig prognos i dagens börsklimat.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?