Post entry

Karo Bio - En munsbit för Pfizer?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Tre läkemedelsdrakar är storsäljare av kolesterolsänkande medicin och deras patent löper ut inom några år, lagom till Karo Bio har lösningen på drakarnas bekymmer med generika.

TÄNKVÄRT.

En av Pfizers viktigaste produkter är Lipitor. Detta är världens mest sålda läkemedel och årligen säljs Lipitor för runt 12 miljarder USD. (72 miljarder SEK)

Problemet för Pfizer är att de redan nu börjar känna av konkurrensen från generika och framförallt från läkemedlet Zocor som säljs till 20% av priset mot vad Lipitor säljs.

Företagen som står bakom sjukförsäkringarna har också börjat rekommendera sina kunder att gå över till Zocor, vilket lett till att Pfizer fått rabattera sitt Lipitor.

Dock verkar det trots allt som om att Lipitor kan hålla sin försäljning tack vare den ökade efterfrågan på kolesterolsänkande medicin.

Pfizer kommer att ha en tuff tid framför sig från detta generika och 2011 går även deras patent ut på Lipitor och då blir konkurrensen än mer tuff och faktum är att Pfizer står inför en kris, då Lipitor står för 25% av deras omsättning och förmodligen ännu mer då det gäller deras vinst beroende på vilken vinstmarginal Lipitor har.

Hur kommer då Karo Bio in i detta?

Det vi har fått läsa de senaste dagarna är att deras substans Eprotirome kan vara lösningen för Lipitor under flera år framåt och garantera en framtida ännu större försäljning av Lipitor.

Det handlar inte bara om att rädda sitt egna läkemedel utan även om att konkurrera ut befintliga stora konkurrenter.

Jag säger inte att det är Pfizer man kommer att teckna avtal med utan det kan lika gärna bli någon av de andra stora konkurrenterna som sitter i samma sits.

VÄRDERINGSGRUNDER.

En intressant värderingsgrund handlar om patent. Om patentet går ut inom kort öppnar sig möjligheten för kopior eller generika som de även kallas. (Det är i denna sits storsäljarna idag hamnar i runt 2001)

Patentet för Eprotirome varar till minst 2021, dvs om det kommer på marknaden 2012 kan det säljas under 9 år utan att någon kan kopiera substansen.

Detta gör det till extra intressant för något av de tre stora bolagen som idag har kolesterolsänkare.

Karo Bio har en välfylld kassa, men de förbrukar också en hel del pengar, men det känns som om att kassan räcker till den dagen man tecknat ett avtal med någon partner. Detta avtal kommer att ge en första betalning och sedan löpande milestones och royalty. Jag ser alltså inga problem med att det skulle komma någon nyemission.

Jag brukar vara försiktig i mina kalkyler för att inte måla upp en alldeles för positiv bild. Jag har valt att visa på ett avkastningskrav på 20%, dvs så jag ser att aktien border värderats idag om marknaden varit positivare inställd till bioteknik.

Eprotirome har genomgått positiv Fas II och har ytterligare en på väg att avslutas. Enligt norm sätts sannolikheten till 25-35% att substansen når marknaden. Då Eprotirome har sin Fas II klar och kommer att sätta igång en Fas III vad det lider så väljer jag att höja sannolikheten till 50%.

Samma norm används på KB3305, där sannolikheten bara blir 15% för att nå marknaden. Resten av deras portfölj sätts till 0 SEK.

Jag räknar också med att Karo slipper skatt under några år då man har en del förluster att kvitta.

Jag räknar också med att man inte når ut till mer än i snitt 7,5% av alla drabbade (Väldigt lågt räknat med tanke på ovanstående skrivning om Pfizer). Jag räknar med att man får 20% i royalty varav 3% försvinner enligt tidigare avtal till Bristol – Meyers.

REKOMMENDATION.

Min rekommendation blir KÖP och nedan förklaras varför.

Sammanfattningen i PDF i länken visar vad Karo Bio borde ha för normalt värde idag om biotekniksektorn värderades enligt 20% avkastningskrav. Värderingen ligger då på knappt 20 SEK.

Eftersom marknaden idag inte värderas enligt denna norm utan med 30% innebär detta att aktien redan idag har en uppsida till 11 SEK och detta då med mina försiktiga värderingar.

Om de får ett avtal redan i år anser jag att kalkylräntan skall sänkas och sannolikheten höjas något vilket skulle ge ett en riktkurs på 18 SEK. (Detta baserar sig då på den milestonebetalning jag visar i bilden under bilagor för Eprotirome, 900 MSEK)

Om vi förutsätter att:

- Karo får ett avtal på Eprotirome. - Karo/Partner går in i en Fas III, vilket höjer sannolikheten till 75%. - KB3305 går in i Fas II, vilket höjer sannolikheten till 25%. - Vi skriver året till början på 2010. - Bioteknikindex stigit och ligger runt 25%.

Enligt min försiktiga kalkyl (man når 7,5% av marknaden) kan vi då se en värdering på minst 34 SEK, såvida företaget inte redan tidigare blivit uppköpt.

Länk till hela analysen med tabeller och bilder hittas på:

http://web.telia.com/~u40425485/Karo20080815.pdf

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?