Post entry

Kabe: svag krona gynnar semester i husvagn på hemmaplan

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

De senaste årens trend mot semester på hemmaplan lär hålla i sig. En svag krona gör semester utomlands dyrare och husvagnssemester blir ett slagkraftigt alternativ, vilket gynnar Kabe. Aktien har fallit med 64 procent på ett år och handlas för närvarande till endast 70 procent av eget kapital. Raset är överdrivet stort och aktien lär kunna återhämta sig under 2009.

Stabilt tillväxtbolag För år 2007 blev omsättningen i Kabe 1.431 miljoner kronor. Under de senaste tio åren till och med 2007 har omsättningen stigit med 19 procent per år och resultatet med hela 30 procent per år eftersom marginalerna stärkts. För 2007 blev rörelsemarginalen 8,2 procent.

Under 2008 har det gått gradvis sämre, fram till och med tredje kvartalet har omsättningen sjunkit med 1 procent och resultatet med hela 44 procent. Fjärde kvartalet 2008 lär inte ha varit roligt och 2009 lär också bjuda på sjunkande omsättning.

Husvagnar en tillväxtmarknad Frågan är dock om man överdrivit nedgången i Kabe. Det finns 260.000 registrerade husvagnar i Sverige. Med en årlig försäljning på 6000 husvagnar tar det drygt 45 år att byta ut beståndet och 45 år är inte livslängden på en husvagn.

Naturligtvis finns det inget som säger att beståndet inte kan minska totalt sett eftersom det finns mer att välja att göra på sin semester nu för tiden (åka till Thailand et cetera). Men det finns också mycket som talar för att husvagnen är i en renässansperiod och att nyförsäljningen ganska snart kommer att ta fart igen.

Billig och bra fritid för barnfamiljen En veckas chartersemester för en småbarnsfamilj kan lätt kosta 25.000 kronor om man räknar med allting. Om man istället köper en husvagn på avbetalning så kommer man långt med 20.000 kronor i årlig kostnad, eller 1700 kronor i månaden. Vi talar då om kostnad för ränta och amortering på ett husvagnsköp med avbetalning på 15 år och med dagens låga räntor.

Enligt Kabes egna kundundersökningar använder en familj sin husvagn 58 dagar per år (åtta veckor), så det känns som om det är ett bättre fritidsalternativ för många svenskar än att lägga sina sparpengar på en veckas chartersemester.

Kabe marknadsledande Kabe är marknadsledande och har förutom sitt eget varumärke även agenturen för Adria som är en storsäljare på svenska marknaden. Därtill har husbilarna (”Kabe TravelMaster”) tagit fart och öppnat nya kundsegment.

Dessutom satsar företaget hårt på att få upp exportandelen. För husvagnar ligger den för närvarande på 44 procent (42). Den svaga svenska kronan hjälper till att hålla marginalerna uppe på exporten.

Bör kunna visa vinst även 2009 Kabes aktie har på ett år fallit med 64 procent och handlas idag kring 30 kronor. Fallet är väsentligt högre än för börsen som helhet. Kabe hade efter Q3 drygt 42 kronor i eget kapital per aktie och en soliditet på 51 procent.

Nettoskulden är låga 50 miljoner kronor. Börsvärdet är 270 miljoner kronor, vilket ger ett företagsvärde på 320 miljoner kronor inklusive nettoskulden. Således betalas varje försäljningskrona till knappt 25 öre, vilket är lågt.

Kabe har under andra halvåret 2008 skurit ner personalstyrkan med 115 personer eller 23 procent. Det gör att även om försäljningen sjunker rejält under 2009 lär företaget ändå ha goda möjligheter att visa ett positivt resultat.

Aktien fallit för mycket För tolvmånadersperioden till och med Q3 2008 var vinsten per aktie 7:25 kronor, så kan företaget komma tillbaka dit på något eller några års sikt handlas aktien för närvarande till ett p/e-tal på 4.

Det är naturligtvis omöjligt att veta när (eller ens om) Kabe kan börja visa resultat i den klassen igen. Men med tanke på att företaget faktiskt är ett stabilt tillväxtbolag utan finansiella problem samt att den underliggande marknaden torde finnas kvar och vara långsiktigt växande känns det rätt överdrivet av börsen att handla ner aktien under eget kapital.

Min tro är att aktien har goda möjligheter till en återhämtning under 2009.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?