Post entry

Jeeves: intressant läge

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jeeves-aktien har varit riktigt tråkig det senaste året men för den som har tålamod tror jag att Jeeves kan bli en riktigt bra placering på sikt.

Jag tycker att affärssystemföretagets Jeeves aktie börjar se riktigt intressant ut. Nedan anges några skäl att titta lite närmare på aktien.

Styrelseordförande i Jeeves Thomas Wernhoff har under perioden augusti till november 2010 köpt 63 000 aktier i Jeeves. Att ordförande ökar sitt aktieinnehav med 3,2 mkr är ett positivt signalvärde.

Jeeves utgör också en klockren uppköpskandidat eftersom styrelse och ledning sitter på en stor andel av aktierna samtidigt som aktien haft en trist utveckling på börsen senaste året. Jeeves är också ett av Sveriges mest använda affärssystem vilket borde vara av intresse för en större spelare i branschen.

Eftersom Jeeves har en hög andel repetitiva intäkter kan lönsamheten bli väldigt god om nyförsäljningen tar fart. Andelen licensintäkter har ökat under 2010 vilket är positivt och eftersom det ökar skalbarheten i affärsmodellen. Detta i kombination av att all försäljning och implementering sker genom partners.

Det är också ett tydligt trendbrott i Q3 då rörelsemarginalen uppgick till 10,1 % jämfört med 4,2 % i Q2 och 6,1 % i Q1. Notera också att Q4 ofta är affärssystemsbolagens starkaste kvartal.

Helårsomsättningen bör hamna minst i nivå med föregående år d v s ca 180 mkr. Jeeves affär är sencyklisk och har således inte gynnats av den konjunkturförbättring vi sett hittills vilket är positivt inför framtiden.

Vid en kurs på 46 kr uppgår Jeeves börsvärde till 131 mkr och räknar vi bort nettokassan på 17 mkr blir företagsvärdet 114 mkr. Om årsomsättningen landar på 180 mkr med en EBIT-marginal på 10 % blir rörelseresultatet 18 mkr och nettovinsten 13 mkr. Det ger ett P/E-tal på 10 och ett EV på låga 6,3. Företagsvärdet i relation till försäljningen uppgår till 0,6 vilket är lågt för ett programvaruföretag med stor operativ hävstång.

Jeeves-aktien har varit riktigt tråkig det senaste året men för den som har tålamod tror jag att Jeeves kan bli en riktigt bra placering på sikt. Köp aktien på 46 kr och stoppa den i byrålådan i några år så kommer du göra en kanonaffär.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?