Post entry

Jeeves: förtroende för fortsatt fin färd

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Resultatet var rekordartat. Försäljningen ökar. Vd Bengt-Åke Älgevik uttrycker sitt förtroende inför framtiden.

Jeeves är ett växande programvaruföretag. Bland produkterna som saluförs märks Jeeves Enterprise, det mest använda affärssystemet i Sverige för företag med mer än 50 anställda. Affärssystemet innehåller funktioner för ekonomi, produktion, logistik, service och säljstöd.

Intäkterna kommer dels från löpande verksamhet, men även från programintäkter, licens och underhåll.

De sex senaste åren har Jeeves ständigt levererat positiva rapporter. Vinstkurvan ligger i en stadigt stigande trend. Första halvåret 2008 utgör inget undantag. Intäkterna uppgick till 73,3 Mkr (63,5) och ökade med 16% (12). Jämfört med 2007 var intäktsökningen under kvartal 2 hela 22 %.

Konkurrensen är hård, och Jeeves upplever en ökad prispress på sin huvudprodukt Jeeves Universial. Användarvänlighet och förmånlig ägandekostnad gör att Jeeves trots detta tror på fortsatt "god efterfrågan".

Ett partnernätverk utgör en kritisk framgångsfaktor för Jeeves. Det har utvecklats väl i Tyskland, där rekryteringen sker i egen regi.

Affärsmodellen med indirekt försäljning genom partners ger goda förutsättningar för hög tillväxt. Man får en rejäl hävstång i form av ökade licens- och underhållsintäkter utan att den egna organisationen behöver expandera i samma takt.

Programintäkterna (licens och underhåll) ökade med 11% (10) (Sex första månaderna).

Nya produkter är under ständig utveckling, samtidigt som de är lätta att uppgradera. En grundläggande plattform som passar flera koncept, ger unik skalbarhet.

Förvärvet av ett norskt bolag förstärker positionen i grannlandet.

Soliditeten har försämrats något bland annat på grund av återköp av egna aktier, och lån.

En förutsättning för den starka tillväxten är ytterligare förvärv.

Resultatet per aktie efter skatt, det första halvåret 2008, var 2,1 kr (1,7)

Vd, Bengt-Åke Älgevik ser ljust på framtiden.

Jeeves har klarat börsfrossan relativt bra. Kursnedgången är måttlig. Det talar för fortsatt styrka på aktiemarknaden.

Om vi tänker oss att andra halvåret utveckar sig som det första så har vi en helårsvinst på över 4 kr att vänta. Det ger ett p/e-tal på 15. I ljuset av att räntabiliteten på eget kapital ligger på ca 35%, räknat på löpande tolv månader, borde Jeeves ha mer att ge. En kurs i jämnhöjd med tidigare kurstoppar på 75 kr torde ligga inom räckhåll. Rådet blir "köp".

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?