Post entry

Investors sluga strategi

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

När de gröna skotten förvandlats till ogräs, kommer Investor att göra sina fyndköp.

Investmentbolaget Investor har gjort många aktieägaren aningen besvikna. De tänkte sig att företagsledningen skulle utnyttja konjunktursvackan och bolagets starka kassa och balansräkning, genom att fyndköpa lågt värderade bolag, men inget har hänt. Som de flesta vet så var de många bolag lågt värderade i slutet av förra året, och även i början av detta. Investor hade kunnat lägga sig på köpknappen och gjort finfina investeringar, men nu tycks detta vara väl sent.

I halvårsrapporten förklarar Investors VD, Börje Ekholm hur det ligger till: Han är rädd att de ”gröna skotten” förvandlas till ogräs längs en lång och gropig väg. Jag tolkar det som att Investor siktar på att agera på säkerhet, och låta marknaden sköta grovsorteringen.

De har visserligen ökat i Husqvarna och även deltagit i SEB:s nyemission, men det är knappast anmärkningsvärt, eftersom att investmentbolagsledningen redan innan finanskrisen trodde på dessa bolag. Nyligen deklarererade styrelsen att de avser att öka, om kärninnehaven säljs till rätt pris.

Investor har genom åren valt att ta det säkra framför det osäkra, vilket inte minst avkastningen i bolaget avslöjar: Den genomsnittliga totalavkastningen är tolv procent på tjugo år.

Kärninnehaven ser tämligen stabila ut: ABB har klarat sig genom krisen utomordentligt, och jag tänker mig en snabb återhämtning på robotsidan, när kundernas kreditmöjligheter förbättras. Även energisidan har mycket mera att ge när det åter går att få lån, för stora nyinvesteringar.

AtlasCopco kämpar med en fallande orderingång. Men rörelsemarginalen är fortfarande på höga 16 procent. Förmodligen är de fullvärderade, tills vidare.

Ericsson har inte varit någon lycksam placering de senaste åren. Kursen står och stampar, men till skillnad från förra långkonjunkturens konkurshot, så har bolaget nu en stor nettokassa och lönsamheten betraktas som självklar. Även om tillväxten är minimal, så är de marknadsledande på mobilsystem.

AstraZeneca måste betraktas som billigt, och om de skulle finna en ny storsäljare så är lyckan gjord.

Det är banken, SEB, som utgör största risken i portföljen för närvarande. De baltiska bekymmren består.

Hur ser då strategin ut? Jag tror att den proffesionella ledningen kan veta något, som marknaden i övrigt ignorerar. Styrelsen har en ingående kunskap om hur det ser ut i stora delar av svenskt näringsliv. Kanhända så ligger de på lur, utifall att marknaden skulle doppa? Det är inte helt ovanligt att kurserna hastigt sätter sig, om lågkonjunkturen drar ut på tiden. Dessutom så är investmentbolaget känt för att vara långsiktigt i sitt agerande. Investeringsutrymmet är för närvarande 20 miljarder kronor! Detta utan att balansräkningen blir ansträngd.

Investor har en målsättning att köpa mindre företag, där de finner en potential. Den önskade bolagsstorleken ligger på minst fem miljarder kronor. Med hjälp av expertis avser de att kontrollera och höja värdet på dessa. Dessvärre tycks det ha varit ont om sådana företag. Ledningen i Investor har förklarat att de få bolag som varit aktuella både har varit överbelånade och underinvesterade, och därmed har de avstått från köp.

Värdering

Substansvärdet ligger på ca 180 kr, vilket innebär en substansrabatt på nära trettio procent. Utifrån den som måttstock, så skulle Investor kunna betalas i 150 kronor, utan att vara dyr..

Deutsche bank satte nyligen riktkursen till 155 kr.. De motiverar sig med att utvecklingen i de mindre bolagen, som Gambro, Caridian BTC och Mölnlycke Healthcare kan ”bana väg för” en minskad rabatt.

Som jämförelse:

Goldman Sachs har en riktkurs på 151 kr, och anser att Investor och Ratos är köpvärda. De tycker att Kinnevik och Industrivärden är rätt värderade, och anser att Lundbergs skall säljas.

Jag hör till de som gillar Investor, och tror att man skall göra som styrelseledamot Sune Carlsson. Han har den 15 oktober köpt 10.000 B-aktier i investmentbolaget Investor och äger därefter 40.000 B-aktier i bolaget.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?