Post entry

Investor: substansvärdet trettio procent, belåningen nära noll.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Rapportkommentar: Investors substansvärde ligger på rekordhög nivå. Belåningen ger utrymme för fyndköp.

Investor har AstraZeneca, Ericsson och SEB som största innehav. Till detta kommer en rad mindre bolag, som ägs sker via dotterbolaget Investor Growth Capital och det till 31 procent delägda EQT:s riskkapitalfonder.

Substansvärde uppgick till 182 kronor per aktie, den 30 juni. Det kan jämföras med 191 kronor per aktie, vid slutet av det förra kvartalet. Det ger en substansrabatt på 30,1 procent per den 30 juni räknat på B-aktien, att jämföra med 30 procent i

slutet av mars. Det innebär att Investor gått bättre än börsen som helhet i en svår kursfallstid.

Totalavkastningen för det andra kvartalet 2008 blev 2 procent, att jämföra med 7 procent för ett år sedan. Avkastningen måste betecknas som "godkänd", med tanke på den oberäkneliga aktiemarknaden.

Nettoresultatet uppgick till -3.521 miljoner kronor

(19.345). Per aktie blev resultatet -4:60 kronor (25:26). En förlust således.

Skuldsättningsgrad var 2 procent den 30 juni. Investors låga belåning ger utmärkt styrka ifall investmentbolaget skulle vilja köpa in sig i något bolag på fallrepet. Marknadssvikten ger förmodligen goda tillfällen till sådana köp för den som är likvid.

Sorgebarnet Electrolux påverkas för närvarande

negativt av svagare efterfrågan hos konsumenterna och ökade

råvarukostnader. Investors vd Börje Ekhom ger i rapporten utrymme för en viss optimism. Han tänker sig att Electrolux, genom satsningar på nya produkter åter kommer att nå upp till branchens genomsnittsmarginal. Samtidigt så talar Investors agerande under perioden, sitt tydliga språk: Investor har varit väldigt återhållsam beträffande Electrolux och SEB, och endast gjort mindre ökningar av aktieinnehavet. Osäkerheten kring

ekonomierna i Baltikum har påverkat SEB-aktien negativt.

Senast häromdagen kunngjordes att EQT Opportunity köper Lantmännens detaljhandelskedja Granngården. Eftersom att köpeskillingen ännu är okänd, går det inte att beräkna värdet på affären. Investor har med vd Börje Ekholm i spetsen alltmer börjat likna ett riskkapitalbolag. Scaniaaffären var en tydlig demonstration av att man kan skapa mervärden till aktieägarna.

Investors stora kassa sänker risken i aktien, och ger bolaget utomordentlig handlingsfrihet.

ABB och Atlas Copco tillhör de verkstadsaktier som tagit ordentligt med stryk i det senaste årets stora kursfall. Verkstadsindustrin har haft en svår tid, och är nu generellt sett lågt värderad. Om nedgången är "oförtjänt", så finns här en potential.

Investors onoterade tillgångar i form av riskkapitalinvesteringar via EQT och Investor Growth Capital (IGC) motsvar cirka 10 procent av nettotillgångarna.

Mobiloperatören 3 har länge varit ett sorgebarn, men förlusterna ser äntligen ut att minska. Stora summor, uppskattningsvis 8 miljarder, har satsas från Investors sida i nio års tid i det blödande bolaget.

Den normala substansrabatten borde ligga på cirka 20 kronor. Det ger utrymme för ett visst kurslyft, allt annat oförändrat. Jag tror att Investors låga belåning och starka kassa kommer att ge fördelar i nuvarande marknadsklimat, och sätter därför köp.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?