Investor: allt faller
2008-03-06 06:05, Edited at: 2011-03-11 05:33Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Investors VD Börje Ekholm talde inför Aktiesparna på Folkets Hus för några år sedan. Han redoggjorde då för en möjlighet Investor hade och som de räknat på. Att köpa ut investmentbolaget från börsen.
Varje aktieägare i Investor måste i dag på allvar räkna med denna möjlighet. De aktieägare som inte tillhör familjen Wallenberg bör därför snarast lämna Investor. Det kommer inte att bli roligt! Det är mycket som gått snett för Investor på senare tid.
Gamla Investor som bildades efter andra världskriget har i alla åren sedan dess fått kritik för att vara tråkigt maktbolag. Utom de sista åren. Plötsligt har Investor velat agera som business-men mer än förvaltare åt familjen Wallenberg. Men har de lyckats med detta?
Gamle Marcus Wallenberg (farfar till nuvarande Jacob och Marcus) brukade säga att varje affär skulle vara "musikaliskt". Han menade att det måste stämma i alla avseenden och att det inte skulle skorra falskt. Med en modern term skulle man vilja kalla hans syn for "Win-Win".
Har Investors senaste stora affärer varit av karaktären "win-win"? Övertagandet av Gambro var väl närmast kriminell. Gambros övriga aktieägare lämnades i sticket. Det var kriminellt i sådant avseende som galler trolöshet mot huvudman. En bolagsstyrelse skall tillvarata "alla" aktieägares intressen. Här grejade ju dåvarande styrelseordföranden och styrelsen med olika ingridienser som var till nackdel för samtliga aktieägare utom de som till hörde kretsen kring familjen Wallenberg.
Vi vet ju alla att det allmänt bland samtliga analytiker räknades med höjd utdelning sista året Gambro var självständigt. Vi vet att aktien föll när den höjda utdelningen inte kom. Vi vet alla att på grund av det fallande priset kunde Investor och dess riskkapitalbolag EQT ta över Gambro billigare än vad som annars var möjligt. Dessutom fanns de utdelade pengarna kvar i bolaget, de nya ägarna till fromma.
Vi vet alla att Gambros styrelseordförande hade visat hemliga bokföringspapper för EQT som på ett tidigt plan hade insyn i det företag de ville köpa.
Det ar nödvändigt att dra upp detta gamla handlings-mönster gällande Gambro för att förstå Investors affär med Scania. Aktieägarna i Scania hade blivit rika om MAN:s bud hade gått igenom för två år sedan när Investor med alla medel stoppade den affären. Nu gick det bra att sälja? Vad har hänt?
1) Investor som bolag är i ett svårt läge i dag. Bolaget gör förlust, substansvärdet sjunker. Framtidsutsikterna ser inte bra ut. Samtliga stora innehav har tappat dramatiskt i värde.
2) Deras riskkapitalbolag EQT är illa ute med svårigheter att få lån förnyade. Redan i augusti skriv tidskriften Affärsvärlden om EQT:s svåra situation med lån som måste förnyas. I dag ar det internet-tidningen Realtid som kan berätta om hur oroligt det är inom EQT.
3) Investor och EQT måste snabbt ha in pengar för att kunna fortsatta verksamheten. Wallenbergarna hade uppenbarligen förra året inte räknat med de svåra tider som komma skulle. Något gick fel i analysen annars hade de inte gjort till exempel en jätteinvestering i bankaktien SEB hösten 2007 med lånade pengar om de anat att de kunnat få aktien till halva priset bara sex månader senare.
4) Den gamla generationen Wallenbergs kunde genom sin kraft och auktoritet styra sina direktörer och kunde välja och vraka vid rekryteringen. Redan under Jabob Wallenbergs tid (pappan till nuvarande Jacob och farbror till nuvarande Marcus) märktes att något hade hänt. I dag har ju familjen själva i press och uttalandet totalt karaktärs-dödat till exempel Percy Barnevik. När han i smyg i hop med dåvarande ABB-VD-n Göran Lindahl fick över en miljard svenska kronor till Percys personliga konto i UK så måste det väl i dag ses som en av de största bedrägeriförsök som någon svensk gjort. Barnevik fick ju lämna tillbaka en halv miljard och polisutredningen höll ju på i Schweiz i över ett år innan den lades ned. Exemplet visar att den näst sista och nu den sista Wallenbergs-generationen måste lita till en ny sorts direktörer som skall utföra arbetet. De här nya direktorerna ställer stora krav på egen ekonomisk vinning. Det är inte längre fråga om en "ynnest" att få jobbar för Wallenbergarna. Nej, nu vill direktörerna personligen "casha hem" sa mycket som möjligt och när tid är och tillfälle ges.
5) Gamla svenska regeringar kunde "lita" på familjen Wallenberg, det tyckte väl både Erlander hans samtida. När det till slut behövdes staket även för familjen Wallenberg så ville dåvarande regeringen lagstifta. Familjen Wallenberg lyckades då få igenom Aktiemarknadsnämnden som ett privat samhällsorgan. Myndighetsorgan och lagstiftning kunde motas i porten. Förste ordförande var dåvarande justitiekanslern och landshövdingen Ingvar Gullnäs. Från första stund fick aktiemarknadsnämnden rykte om att stå på de stora aktieägarnas sida {läs Wallenbergs). I dag när ordföranden i Aktiemarknadsnämnden tillika är före detta ordförande i Högsta Domstolen så ar situationen prekär när nämnden utsatts för kritik.
6) Istället för att göra "musikaliska" affärer så sysslar Investor i dag med ett nytt begrepp som måste kallas för "business genom intriger". När VW fick de berömda dispenserna i Nämnden så berodde det på att det satt en storägare som garantanterade att VW inte skulle kunna göra vad de ville.
7) Allt faller när det visar sig att storägaren "spelar under filten" med den av Finansinspektionen auktoriserade nämnden. Faller är nog också ett lämpligt ord för att karaktärisera allt vad Investor och Wallenberg sysslar med i dag "allt faller". Moral, affärsskicklighet, hänsyn till regering och riksdag men framförallt faller anseendet och det till noll-graden. Det blir omöjligt för familjen Wallenberg och Investor att göra fler affärer som börsnoterat bolag. Det enda utvägen som de givetvis räknar med nu är att dra bort Investor från börsen. Att göra ett utköp och då givetvis till ett lagt pris. Räkna inte med att det kommer att komma några positiva uppgifter från Investor inom det närmaste aret. Inget som kan vara kursdrivande. Nu gäller det att successivt få ned kursen till ett läge där det blir lockande att köpa ut.
Slutsats: Det finns ingen anledning att behålla Investor-aktien i dag om man inte heter Wallenberg.