Post entry

H&M: stabil men knappast billig

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

H&M aktie har inte oväntat klarat 2008 betydligt bättre än börsen i övrigt. När det vänder uppåt får de nog svårare att hänga med.

H&M har varit given i en aktieportfölj i många år och för den passive, långsiktige spararen är aktien fortfarande ett måste. På mindre än ett års sikt bör aktien dock få svårt att överträffa börsen som helhet.

FRAMTID

Ska vi gå på historien för att bedöma framtiden ser det riktigt bra ut för H&M. Bolaget har år efter år visat prov på stabil tillväxt. 2008 har tillväxten dock stannat av en del även om H&M klarat sig bättre än många andra klädbolag. Tillväxten har framför allt kommit av nyöppnade butiker. Man ökar antalet butiker med 10-12 % om året. Marknaden bedöms inte vara mätt på långa vägar utan det finns gott om områden att expandera i. Den totala tillväxten ligger på knappt 10%. Historiskt sett har man dock vuxit snabbare än så och på lite sikt bör man komma upp i 15% tillväxttakt. 2009 ser dock ut att bli ett dåligt år precis som för många andra bolag.

Den geografiska spridningen är stor vilket är en fördel. Balansräkningen är mycket stark vilket naturligtvis är en anledning till att aktien klarat sig relativt bra i år. Negativt just nu är dock den starka dollarn som kommer att påverka vinsten negativt ett tag framöver.

VÄRDERING

Min vinstprognos för 2009 ligger på 20 kr per aktie men är naturligtvis osäker med tanke på den instabila ekonomin i världen. På kurs 309 kr ger det ett p/e tal på 15,5. Det är mycket billigt för H&M som brukar ligga på p/e 25 ungefär men i dagens marknad då hela börsen värderas mycket lågt framstår aktien snarare som dyr. Aktien skall värderas med en ordentlig premie jämfört med börsen i övrigt men nu bör skillnaden vara i högsta laget. Det finns många fina tillväxtbolag på börsen som värderas betydligt lägre.

SLUTSATS

H&M är kanske världens bästa klädbolag och har historiskt haft en stabil tillväxt. Aktien har fungerat bra som defensivt innehav i år men bör halka efter börsen i övrigt när det vänder upp. För den som vill ha ett stabilt och välskött bolag till rimligt pris är aktien ett bra val. För den som vill överträffa index på ett års sikt finns det betydligt mer spännande aktier.

På grund av den stora värderingspremien relativt börsen nöjer jag mig med att sätta rekommendation avvakta.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?