Post entry

H&M: Sämre än väntat

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

H&M rapporterade för det första kvartalet igår. Siffrorna kom in sämre än väntat men aktien är fortsatt stabil.

H&M har det senaste året gått betydligt bättre än börsen i övrigt med en nedgång på bara 7% trots gårdagens fall. Bolagets starka balansräkning och konjunkturtåliga verksamhet har bidragit till att dess aktieägare knappt har märkt av finanskrisen. Tillväxten har dock bromsats upp rejält och frågan är om det är tillfälligt eller inte.

FRAMTID

H&M har i många år varit en mycket pålitlig tillväxtmaskin och brukar därför värderas med en rejäl premie gentemot börsen i övrigt. Aktiemarknaden har stort förtroende för bolaget och det märks inte bara av den relativt höga värderingen, utan också på det faktum att aktien bara föll med 3,5% igår trots en rapport som var klart sämre än analytikernas förväntingar.

Men de riktigt katastrofala siffrorna har uteblivit och mycket talar för att bolaget kan öka vinsten per aktie även under 2009 om än bara lite grann. Det är framför allt öppnande av nya butiker som räddar tillväxten. Försäljningen i jämförbara butiker har varit klart negativ och det är tydligt att bolaget påverkats av lågkonjunkturen. Den starkare dollarn har bidragit negativt till resultatet. Dollarn har dock försvagats rejält mot kronan den senaste månaden och om den trenden fortsätter kommer det att gynna H&M.

Det finns många marknader kvar för H&M att ge sig in på och historiken är som sagt mycket imponerande vilket talar för att tillväxten så småningom återgår till ca 15% om året.

VÄRDERING

Historiskt brukar H&M värderas med en rejäl premie både gentemot börsen och jämförbara bolag. Det stämmer idag också men med tanke på den starka balansräkningen och det faktum att de fortfarande ökar vinsten är det antagligen motiverat. Dessutom är H&M ett av få bolag som ökat utdelningen det senaste året. Direktavkastningen ligger på fina 5% vilket tillsammans med den fina historiken och starka balansräkningen bör begränsa nedsidan ordentligt.

Min vinstprognos för 2009 ligger på 19kr vilket är något lägre än min prognos var vid min förra analys vid årsskiftet. Det ger ett p/e tal på 16,6. Det är som sagt en rejäl premie mot jämförbara bolag men med tanke på bolagets kvaliteer är det motiverat. Uppsidan bör dock vara begränsad tills bolaget visar upp snabbare tillväxt.

SLUTSATS

H&M är ett välskött och stabilt bolag med stark historik. Detta syns dock i värderingen vilket begränsar uppsidan. Vid en fallande börs tror jag fortfarande aktien är ett utmärkt defensivt val. Om börsen däremot skulle stiga det kommande året bör aktien få svårt att hänga med. Då finns det betydligt mer intressanta val.

Därför blir min rekommendation Avvakta. Åtminstone tills det finns något tecken på att tillväxten är på väg att ta fart igen.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?