Post entry

Hennes & Mauritz: både vinst och utdelning ökar

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Ökad vinst och ökad utdelning. Hennes & Mauritz är ett stabilt val i portföljen.

Hennes och Mauritz utmärker sig genom att både öka vinsten och utdelningen. I nuvarande marknadsklimat är detta exceptionellt. Som jämförelse måste många bolag revidera sina prognoser och hålla tillbaka på direktavkastningen.

Vinsten på 7,1 miljarder är en miljard bättre än för 2008. Försäljningen steg 20 procent till 26,3 miljarder kronor. Utdelningen blir 15:50 kr. Det är 1,50 kr upp. Bolaget ser positivt på framtida expansion och kommande affärsmöjligheter.

Hennes & Mauritz planerar att öppna 225 butiker netto fram till november 2009.

Av dessa kommer 15 att vara Monki- och Weekday-butiker och åtta vara COS-butiker. Flertalet av koncernens butiksöppningar planeras i USA, Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland. Förberedelserna inför öppningarna av två butiker i Moskva under våren framskrider enligt plan. Ytterligare ett kontrakt har tecknats för en butik i Moskva för hösten 2009 samt för en butik i Sankt Petersburg 2010. Första butiksöppningen i Peking sker under våren och följas av ännu ett antal i Peking under 2009.

H&M upprepar tillväxtmålet att öka antalet butiker med 10-15 procent per år men att planen också är att öka försäljningen i befintliga butiker.

Hemtextilsortimentet H&M Home kommer att börja säljas i slutet av februari 2009 via katalog och Internet i Norden, Nederländerna, Tyskland och Österrike.

Vinst och försäljning

Vinsten per aktie var 6:15 kronor (5:62) och har påverkats positivt av valutaomräkningseffekter. Genom att valutasäkra interna varuflöden. Inte heller under första kvartalet 2009 kommer bolaget att kunna tillgodogöra sig förstärkningen av Euron. Den positiva valutaeffekten är nu 287 miljoner kronor, istället för 400 miljoner kronor.

Försäljningen i jämförbara butiker visade en minskning på 7 procent i december (-1). Det indikerar att första kvartalet kommer att bli svagt försäljningsmässigt.

Bedömning

Hennes & Mauritz är en av få stabila stjärnor på aktiemarknaden. De har klarat tidigare lågkonjunkturer förträffligt och är relativt lågt värderade. Prognosen ligger på 18 kr per aktie och därmed är P/e-talet 17,5. Jämfört med tidigare prissättning är detta billigare än på många år. De senaste sex åren har P/e-talet legat i snitt på 23,6 och aldrig under 22,6. Jag ser det som en stor fördel att aktieinnehavet kan kombineras med derivat. Rekommendationen blir köp.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?