Thalamus: billigast på börsen?
2008-02-10 01:14, Edited at: 2011-03-11 05:32Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Bredbandsleverantören Thalamus styrelse föreslår en utdelning på furstliga 60 Mkr, vilket motsvarar hela 60 procent av bolagets börsvärde. Kvarvarande verksamheter värderas således till endast dryga 40 Mkr, vilket är alltför billigt med tanke på de förutsättningar bolaget har för att i år nå ett kraftigt förbättrat resultat jämfört med fjolåret.
Fjolåret var ett förändringens år för Thalamus tack vare förvärvet av P to P IT-Consulting vilket innebar att Thalamus gjorde en comeback inom konsultverksamhet, ett affärsområde bolaget tidigare lämnat. Ytterligare påbörjades en renodling av verksamheten då Fiberdata Installation avyttrades. Den ökade fokuseringen på konsulttjänster innebar även att Kristina Englund anställdes som VD, en person med god erfarenhet från konsultbranschen då hon tidigare varit anställd som affärsområdeschef för ÅF och framgångsrikt bidragit till bolagets turnaround. Efter periodens slut presenterades även nyheten att Thalamus avyttrar affärsområdet Operations där stadsnätet i Ängelholm ingår. Försäljningen medför att bolaget fortsätter med sin renodling mot konsultsektorn med ökat fokus på lösningar och konsulttjänster för infrastruktur och drift, ett verksamhetsområde med såväl goda marginaler som utmärkta tillväxtmöjligheter till motsats till den krympande operatörsverksamheten. Köpeskillingen uppgår till cirka 70 Mkr vilket innebär en realisationsvinst på 38 Mkr samt kraftigt förstärkt likviditet.
Nettoomsättningen för kvarvarande verksamheter, Fiberdata Integration samt P to P, uppgick under 2007 till 188,9 Mkr (156,6). Resultatet efter skatt vände till en vinst på 2,8 Mkr (-14,1), vilket motsvarar ett resultat per aktie på 0,27 kr (-1,52). Resultatet per aktie för kvarvarande verksamheter uppgick dock till -0,99 kr (-1,07). Kassaflödet för den löpande verksamheten uppgick till 17,2 Mkr (-5,5). Likvida medel uppgick vid periodens slut till 32,7 Mkr (26,4) och de räntebärande skulderna till 19,5 Mkr (28,6).
Resultatet i Thalamus bokslutsrapport kom dock lite i skymundan tack vare styrelsens förslag att dela ut hela 6 kr per aktie i dividend, vilket motsvarar cirka 60 procent av bolagets nuvarande börsvärde. Den föreslagna utdelningen väcker dock en hel del kritik då det är uppenbart att styrelsen med huvudägaren Traction i spetsen är ute efter att mjölka bolaget på pengar, en strategi som Traction tidigare nyttjat och som definitivt inte överensstämmer med VDn Kristina Englunds önskan; att förstärka bolagets konkurrenskraft och tillväxt via förvärv. Trots att Kristina Englunds förvärvsönskan knappast blir aktuell via de medel som realiseras från försäljningen av Operations har dock Thalamus goda förutsättningar för att prestera en rejäl organisk tillväxt tack vare den nya strategin som bolaget nu lanserar. Men trots renodlingen finns det dessvärre fortfarande kvar en skrämmande baksida, dock en baksida med en dörr lämnad öppen till.
Sorgebarnet i koncernen är Fiberdata Integration som tyngs av rejält röda siffror även fastän vissa ljusglimtar börjat att utkristallisera sig. Bolaget som bl.a. fokuserar på planering och byggnad av bredbandsnät nådde ifjol ett rörelseresultatet på -13 Mkr vilket knappast imponerar, men omstruktureringar är nu gjorda och en ny försäljningsorganisation tillsammans med ökad fokusering på konsultverksamhet via tätt samarbete med P to P lär förhoppningsvis få ett positivt genomslag för lönsamheten på sikt. Infrastrukturmässigt finns det rimligtvis även tillväxtmöjligheter för bolagets höghastighetsteknik tack vare ökad efterfrågan för IP-telefoni, IP-TV samt triple play. Problemet är att det råder en viss överetablering på marknaden vilket ökar konkurrenstrycket men tack vare ett lovande nyetablerat samarbete med Teracom samt fjolårets lyckade inbrytning på den norska marknaden bör det tillsammans med den ökade fokuseringen på konsulttjänster finnas förutsättningar för ett kraftigt förbättrat resultat under innevarande år. Ytterligare har VDn tidigare yppat att bolaget tillsammans med samarbetspartnern Alcatel även sneglar på den brittiska marknaden. En relativt oviss framtid innebär dock att jag väljer att vara försiktig och räknar med ett nollresultat för helåret med en bibehållen omsättning kring 100 Mkr.
Framtiden för konsultbolaget P to P ser dock betydligt mer lovande ut. Under december fick affärsområdet bl.a. orders på totalt 53 Mkr, vilket skall levereras under innevarande år. Orderboken är alltså välfylld vilket signalerar att P to P kan komma att presentera en riktigt hygglig organisk försäljningstillväxt i år. Studerar man rörelsemarginalen för Q4 så uppgick den dock endast till 4 procent, men om man bortser från att resultatet belastades av etableringskostnader för etablering i södra Sverige på 2 Mkr så presterade P to P en rörelsemarginal på fullt godkända 13 procent. Etableringen i södra Sverige lär även få effekt för tillväxten och beaktande av detta bör en omsättning kring 110 Mkr vara fullt möjlig, eventuellt på gränsen till i underkant. Med en bevarad rörelsemarginal på 13 procent innebär detta att rörelseresultatet skulle landa på 14,3 Mkr för helåret.
Även fastän aktien stigit rejält under föregående vecka bör värderingen av Thalamus fortsättningsvis betraktas som låg. Om man därtill räknar med att bolaget även har förlustavdrag på cirka 126 Mkr börjar det bli svårt att försvara den nuvarande njugga värderingen. En liten detalj som är värd att nämna är även Englunds uttalande i samband med Q3-rapporten där hon informerade om att Thalamus skall nå en rörelsemarginal på 10 procent redan under Q1 i år. Detta låter kaxigt men det kan gå tack vare den starka orderingången för P to P samt inledande förbättringar i Fiberdata. Jag anser dock att detta är en aning överoptimistiskt främst med tanke på ovissheten som just präglar Fiberdata, men jag anser ändå att ett rimligt börsvärde för Thalamus kvarvarande verksamheter borde uppgå till cirka 140 Mkr, lågt räknat. Lägg därtill till den föreslagna utdelningen på 60 Mkr så bör Thalamus värderas upp emot 200 Mkr, alltså kring 20 kr per aktie. Trots att aktien stigit med 40 procent under föregående vecka finns det alltså fortfarande en dubbleringspotential och sannolikheten är även stor att denna successivt börjar infria sig i takt med att bolaget presenterar sina kvartalsrapporter. Oavsett detta finns det även ett tydligt lågvattenmärke i form av den föreslagna utdelningen på 60 Mkr som kommer att agera bromskloss för aktien vid en eventuell accelererande börsoro. Sammanfattningsvis konstateras att det fortfarande finns en betydande uppsida i aktien och frågan är om inte Thalamus är billigast på börsen?