Presentation

Hartelex är något så trevligt som ett verkstadsföretag som tillverkar och säljer långfärdsbusar för den ryska marknaden. Därmed är ett av Peter Lynch analyskrav uppfyllda. Produkten är begriplig, och lätt att förstå.

Hartelex har tillsammans med Scania tagit fram en långfärdsbuss, som passar ryska förhållanden.

Grundare och huvudägare är Per Olof Hartelius, som bl a har 17 år på Volvo Lastvagnar bakom sig. Han har varit verksam inom såväl produktion som marknadsföring. Speciellt lärorik var tiden som materialchef i Volvo do Brazil. Under de senare åren på Volvo var han marknadsansvarig för ett antal östeuropeiska länder. För arton år sedan startade Per Olof Hartelius Hartelex AB och fortsatte med handel med tunga fordon med en alltmer ökande inriktning mot Ryssland.

Chassiet monteras på en lätt och stark kaross i aluminium från den brasilianska karosstillverkaren Comil. Bussen kommer att lanseras inom “premium brand coach” segmentet och marknadsföras under varumärket CAMPIONE. Visningsbussarna vid marknadsintroduktionen av absolut senaste version. Både chassileverantören Scania och karossleverantören Comil har infört förbättringar på sina produkter. Scanias motorer har fått avsevärt renare och miljövänligare motorer med ännu lägre avgasvärden. Comils karosser har genomgått ett omfattande “face lift”.

Långfärdsbussen som lanseras är en väl beprövad produkt. Innan karosserna går till fabriken i Kaliningrad görs en noggrann anpassning till det ryska klimatet. Överdimensionerat värmesystem, rutor med dubbelglas samt en 30 kW förvärmare garanterar att atmosfären inne i bussen är behaglig.

Genom etableringen i Kaliningrad – en Rysk enklav - kan företaget utnyttja områdets ställning som “Special Economic Zone”. Det innebär att Hartelex dotterbolag König Bus får importera chassi och kaross utan att betala importtull. Konkurrenterna som säljer västbussar, har därmed svårt att sälja till ett lågt pris, eftersom att Hartelex kan producera till 30-40 procent lägre pris.

En jämförelse visar att för en köpesumma på 200 000 EURO kan en rysk köpare välja att köpa en mellan en 3-4 år gammal Mercedes med ca 80 000 mil på mätaren eller en ny Campione med ett års garanti. Skillnaden i pris ligger i att Hartelex buss är “made in Russia” och därmed inte är tullbelagd. Det svensknoterade bolaget, bedömer att många kommer att välja Kalingradfabrikens nya buss.

Marknaden

Det Ryska bussbehovet är enormt, och uppgår till ca 5000 bussar per år.

Hartelex räknar med att i år sälja 50 bussar, under 2010. Kapaciteten vid fabriken i Kaliningrad är enligt Hartelex egna uppgifter tio bussar i månaden. Målsättningen är i första hand att inom tre år nå en produktion på minst 120 bussar per år, vilket skulle ge omkring 5 procents marknadsandel i segmentet långfärdsbussar.

Företaget uppger att man förhandlar med ryska Gazprom om ett kontrakt på tjugo bussar. Det kommer att vara klart inom någon månad. Leverans under sensommaren 2010.

Gasprom ska också enligt Hartelex ha skrivit ett letter of intent om att köpa ytterligare 300 bussar de närmaste åren. De 300 kommer, om de blir affär, att levereras under en tidsperiod på 3- 4 år och därmed utgöra grundbeläggningen i fabriken under denna tid.

Vidare har Avtoline, Moskvas största operatör inom kollektivtrafiken, lämnat en avsiktsförklaring om 100 bussar.

Dessutom har förhandlingar inletts med ett antal stora operatörer, såväl inom turistområdet som inom regionala transporter.

Den ryska bussmarknaden står inför en återhämtning. Efter att ha varit nere på låga nivåer under finanskrisen. Nu finns ett uppdämt behov. Putin pressar de ryska bankerna att stödja finansiering genom att sänka sina räntor. Prognosmakarna tror att de eftersatta ersättningsinvesteringarna tillsammans med nya miljökrav och ökade krav på säkerhet kommer att skapa stigande efterfrågan på nya bussar under 2010/2011.

Hotbilden består i att något hänger upp sig i den ännu oprövade produktionslinjen. Att service och reservdelar kan vara svåra att få tag på. Hartelex behöver övertyga kunderna om att bussarna går att reparera till en rimlig kostnad. Till detta kommer att kunden måste räkna med att ett nytt märke har lägre efterhandsvärde.

Konkurrenterna finns främst på den inhemska marknaden. Hartelex upplever konkurrens från såväl den inhemska produktionen som import av nya och begagnade bussar från väst. Den ryska bussproduktionen har ofta problem med kvaliteten liksom med sin status. Styrkan för företaget ligger i att framgångsrika bussoperatörerna (liksom framgångsrika ryssar) vill gärna ha västeuropeiska fordon.

Scania har en fabrik i Sankt Petersburg, men tillverkar enbart stadsbussar. Genom att de ligger i Sankt Petersburg kan de inte komma i åtnjutande av den importtullfriheten som Hartelex åtnjuter på komponenterna, framför allt på Scaniachassin. Hartelex fick tullfriheten i slutet av 2005, och den gäller till och med 2016, då det skall omförhandlas.

På Scaniastämman kommenterade Leif Östling Hartelex med att Scania har ett stort antal samarbeten med företag runt om i världen, och att han var medveten om ”att det har gått ett och annat busschassi till det där Göteborgsföretaget som finns i Kaliningrad.” Av ”etiska” skäl kunde Leif Östling inte yttra sig mera ingående, och hoppades att stämmans frågeställare respekterade detta.

Hartelex AB har sedan 2005 varit fullt engagerad i bussprojektet. Mycket tid har lagts bl a på framtagning av rätt buss-chassi, hitta den bästa leverantören av karosser, få den färdiga bussen typgodkänd i Ryssland, hitta rätt samarbetspartner i Ryssland för produktion resp. marknadsföring.

Nu proklamerar Hartelex att de har vi allt “det svåra” bakom oss. Hotet består i att de förbisett något, som hakar upp sig.

Det är inget stort bolag: Idag finns två anställda i Sverige, tre i fabriken i Kaliningrad och en i Moskva. Alla montörer i fabriken är utbildade av Hartelex men belastar inte verksamheten, lönemässigt förrän produktionen startar. När produktionen kör igång kommer Hartelex att sysselsätta ca 15 i Kaliningrad. De kommer även att förstärka organisationen i Sverige.

För att minska risken , i ett land som är känt för sina risker, där till och med en jätte som IKEA har haft svårigheter så samarbetar Hatelex mycket nära den ryska regeringen och de har hjälpt busstillverkaren med råd och anvisningar hur man bäst etablerar sig i Ryssland. I branschen känner man till detta och det har på något sätt gett respekt för projektet. Dessutom har verkstadsföretaget anställda i Ryssland, som vet hur man hanterar eventuella problem med tullen, tillståndsmyndigheter mfl. De är enligt företagets VD, Per Olof Hartelius, personer som man inte “sätter sig på”. Orsaken till att Hartelex fått tullfrihet och fått bussen klassad som rysk är att politikerna under en period ville dra till sig västerländsk industriproduktion till Kaliningrad pga. den höga arbetslösheten där. Denna möjlighet har även några personbilstillverkare nyttjat så som BMW, KIA och Hummer. I början av 2006 försvann möjligheten att få denna fördel och därför är Hartelex ensamma busstillverkare med denna fördel.

Beträffande kravet på mutor, så ingår det i Hartelex Code of Conduct att inte betala mutor eller andra tveksamma “kostnader”. Skälet till att det gått tämligen bra beror på att den som bidrar till att få en västerländsk busstillverkare att etablera sig i Ryssland gör en nyttig samhällsinsats. Det blir en fjäder i hatten för honom/henne.

Värdering

Aktien är listad på Aktietorget, och kostar kring 8 kr. Likviditeten är god i företaget och i kassan finns idag ca 5 300 000 kronor.

Hartelex hade i fjol en nettoomsättning på 355 000 kronor och redovisade ett resultat på 81 000 kronor. Balansomslutningen var 12,1 miljoner kronor. Antal aktier 6 009 100.

Hartelex hävdar att verksamheten, enligt kalkylerna, kommer att vara “mycket lönsam” med en bruttovinst per buss på 300 000 – 400 000 kronor.

Den årliga avkastningen på aktierna kommer, enligt VD Per Olof Hartelius att vara extremt hög, eller 50 – 60%. Hälften av det utdelningsbara kapitalet kommer att delas ut.

På minussidan är att det finns ett lån till en privatperson på 9 031 000 kronor, ett lån som skall amorteras med minst 30 procent av det löpande kassaflödet.

Som ett första steg skall 3 visningsbussar produceras. Kostnaden för det är ca 6 miljoner kronor. Målsättningen var ursprungligen att tillverka 4-5 visningsbussar, men nyemissionen blev endast nytecknad till 65 procent, vilket är ett backslag, och begränsar firmans resurser.

Hartelius säger att han räknar med att bolaget är skuldfritt efter 40 sålda bussar, vilket enligt hans uppskattning kommer att ske redan under 2010: 40-50 bussar anser han vara möjligt att sälja under året. Verkstadsföretaget räknar med att kunna uppnå en marginal på runt 20 procent.

50 sålda bussar skulle ge en vinst på ca 15 miljoner kronor, för 2010. Det innebär ett P/E-tal på 2,5 på prognosen. Hartelex borde kunna värderas till det dubbla, P/E 5, utan att vara dyr. En viss rabatt bör sättas på grund av att produktionen ännu är i sin linda, och få aktier är omsatta. De fria aktieposterna motsvarar 24 procent av bolaget. Ambitionen står fast att introducera bussen under hösten 2010. Fortfarande är inget busskontrakt underskrivet. Den som köper aktien bör vara medveten om att det kan dröja innan de första kunderna är övertygade, och att det förmodligen krävs ytterligare kapitaltillskott innan nyproduktionen är säkrad.

Om långfärdsbussordern kommer, redan under sommaren, och allt går väl så är det ett chansartad riskaktie med en spekulativ riktkurs på 16 kr, på ett halvårs sikt.

.