Guideline - genombrottet är här
2007-06-15 13:39, Edited at: 2011-03-11 05:28Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Guideline uppföljning av tidigare analys. Rådet blir att avvakta nästa avtal och kanske öka vid rekyler. Användaren Morten Eriksen rekommenderar avvakta och kanske öka vid rekyl.
Innledning År 2007 är året då Guideline ska nå sitt kommersiella genombrott på världsmarknaden. Under våren har en del hänt i bolaget och positiva nyheter har kommit från ledning om att genombrottet kan vara på väg. 2007-06-14 kom så meddelandet från ledningen att ett avtal var tecknad som skall börja att generera intäkter till Guideline. Detta blev lite överaskande ett partneravtal med amerikansk-kanadensiska teknologi- och oljeservicebolaget Tesco Corporation.
Guideline bedriver borrverksamhet med helt ny teknik inom så kallad styrd borrning. Marknaden för styrd borrning uppskattas för 2007 till ca 52 miljarder. Utöver detta finns även möjligheter för borrning för gruvor och tunnlar mm. I takt med att bristen på mineraler och olja kommer att öka framöver kommer även marknaden för precisionsborrning att öka. Guidelines metod bygger på ett egetutvecklat IT-system där basen är en egen programvara för insamling och analys av mätdata samt beräkning av borrspetsens position.
En värdering av Guideline idag kan mycket väl jämföras med och värderas till ett sätt som dagens eller för den sakens skull morgondagens bioteknikbolag värderas till. Metoden för Guideline är patentskyddad och världsunik och kan bli banbrytande för hela marknaden om den lyckas, i likhet med ett nytt läkemedel.
Det finns även en jämförelse med forskningsbolagen inom bioteknik som ingår samarbetsavtal med större läkemedel och erhåller milstolpersättningar från dessa. I GODT’s fall finns idag stora samarbetspartners med aktörer inom styrd oljeborrning. Fördelen för Guideline idag är att det inte finns avtal med en enda partner, utan Guideline står idag fritt att förhandla med fler aktörer. Som ett ytterligare liten jämförelse med ett bioteknikbolag kan tilläggas att GODT idag är i slutskede på en fas III forskning och på väg in i kommersialiseringen. Det är vid detta skede kontrakt skall tecknas med större aktörer på marknaden för att ”få ut” sin produkt på marknaden.
Patent för tekniken finns idag i EU och USA, inlämnad för Canada och Japan. Det finns idag ej heller några kända andra aktörer som arbetar eller forskar på samma teknik.
Teknikvärde (uppköp)
Innan vi tittar på omsättning och möjligheter för utlicensiering av tekniken kan det vara värt att titta lite närmare på teknikvärdet för Guideline, alltså vad marknaden kan vara villiga att betala för patentet helt enkelt. Om nu metoden fungerar och är banbrytande finns det möjligheter för borrbolagen att spara in upp till 30% av kostnaden för ett borrhåll inom oljeservice i kostnadsintervallet 1,5 – 2 miljoner SEK/styck. Enbart i Nordamerika företas ca 1500 hål/år och är snabbt växande. Det finns idag 3 större aktörer på marknaden i Nordamerika som i princip delar marknaden mellan sig (Baker Hughes, Schlumberger och Halliburton).
Under dom senaste åren har dessa bolag köpt upp mindre bolag med unika tekniker och innovationer. Utan att jämföra något med GODT och vad dom har jämfört med tidigare uppköpta bolag kan man dock konstatera att dom stora har varit villiga att betala rätt mycket för ny teknik.
Några exempel:
År
Uppköpande bolag
Uppköpt av
Köpeskilling
2006
Nova Techn.
Baker Hughes
Ca 500 M SEK
2001
Magic Earth
Halliburton
Ca 700M SEK
2001
PGS Data Man
Halliburton
Ca 1200M SEK
1996
Landmark Gra.
Halliburton
Ca3900M SEK
Som jämförelse värderas Guideline idag till ca 200 M SEK (vid en kurs kring 11)
Ett lite räkneexempel för att kunna sätta upp ett teknologivärde på Guideline kan bli följande:
1000 hål/år * 2M = 2 000 000 000,- * kostnadsbesparing på 20% = 400 miljoner SEK. Detta är ett tänkbart scenario, men enbart ett räkneexempel på vad värdet kan vara.
Det är inte ett förkastat scenario att Guideline blir uppköpta trots nyheten om samarbete från igår.
Utlicensiering/arbeten i egen regi.
Om nu Guideline inte skulle bli uppköpt utan välja att licensiera ur tekniken och bedriva egen verksamhet finns teknikvärdet kvar i bolaget, men då skall man på egna ben och med egen personal både kunna sälja ut tekniken samt även bedriva projekt med eget personal.
Om tekniken lyckas och skapar en ny standard och försäljningen går bra finns möjligheter för att licensiera ut den till fler aktörer och inom fler segment, typ gruvor, tunnlar mm. Här kan vi förväntas oss höga bruttomarginaler kring 75-80% vid utlicensiering och marginaler kring 50% vid egna uppdrag. Vid en förväntad intäkt av ca 7-8% av en kostnadsbesparing på 20% av borrhålet och ett genomslag för tekniken under 2. halvåret 2007. Under 2008, 2009 kommer även andra områden in och använder tekniken.
För 2007 ca 300 hål, för 2008 ca 800 hål, för 2009 ca 1500 hål.
Ett tänkbart scenario kan bli:
Omsättning
2007
2008
2009
Oljeservice
42M
128 M
240M
Övrigt segment
0
10 M
50M
Totalt
42M
138M
290M
Ovanstående scenarier är mer tänkbara alternativ än tidigare lämnade spekulationer. Räknar dock inte med att Guideline behöver tillförskaffa sig mer kapital inför den stundande kommersialiseringen.
Höga marginaler kring 10-15% allerede år 2008 bör kunna räknas in i ovanstående siffror:
Följande nyckeltal och målkurser lämnas:
2007
2008
2009
Vinst
3 M
14M
44M
Vinst/aktie
0,18
0,85
2,69
Målkurs
12
15
30
Utöver detta finns även teknologivärdet kvar i bolaget.
Sammanfattning
Guideline har nu tecknat sitt första kommersiella avtal och enligt ledningen är fler på väg. Nu har Guideline verkligen bevisat att tekniken fungerar och intresset finns i världen för den. I dagsläget blir dock rådet att avvakta och kanske ta hem en liten vinst för sedan att öka vid nästa rekyl. Den största risken är att rekylen kanske aldrig kommer. Om/när fler avtal kommer finns utrymme för ytterligare kursstegringar i GODT.