Free2move: jätteorder kan ge jackpot
2008-03-06 09:57, Edited at: 2011-03-11 05:33Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Free2move är ett litet högteknologiskt företag med mycket intressanta produkter i en snabbväxande bransch. Bolaget verkar på en stor, men också mycket konkurrensutsatt marknad. Detta medför att det finns en gigantisk potential i aktien vid framgång för bolagets produkter men också en risk att bolaget drunknar i konkurrensen.
Free2move har sitt säte i Halmstad och beskriver sin verksamhet i bokslutsrapporten på följande sätt: "Free2move utvecklar och levererar innovativa och högpresterande produkter baserade på trådlös teknologi. Vi erbjuder förpackade produkter och moduler för att korta ledtider i industriella applikationer. Free2move\'s produktportfölj består av högpresterande Bluetooth
TM -moduler, accesspunkter för trådlös överföring och identifieringssystem baserade på aktiv RFID."
Bolagets kunder utgör således främst av större bolag som bygger in Free2moves produkter i sina egna produkter. Bolaget har ingen egen tillverkning utan lägger ut den på underleverantörer.
Free2move säger sig i bokslutsrapporten ha ett antal offertförfrågningar inom både Bluetooth och RFID med betydande ordervärden. Bland annat har Free2move blivit utvalda som ett av två företag som fått i uppdrag att leverera ett utvärderingssystem för hantering av sopcontainers. Systemet baseras på Free2moves aktiva RFID-system i kombination med positioneringssystemet G.A.P.S. Totalt ordervärde är på över 20 MSEK om beställaren väljer Free2move som leverantör.
Med tanke på att Free2move omsatte 12,1 Mkr under 2007 samt 6,2 Mkr under 2006 skulle en sådan order givetvis betyda enormt mycket för bolaget. Bolaget har som målsättning att dubbla omsättningen även 2008 och 2009 under lönsamhet, detta exkluderat sopcontainersordern. I januari låg orderstocken på 10 Mkr och resultatet exkl. engångskostnad för börsintroduktionen uppgick till minus 0,6 Mkr, så det ser vid en snabb överblick ut som att bolagets båda målsättnngar för 2008 är realistiska. I november lanserade bolaget sin nya audioprodukt i form av programvaran Wireless Audio som tillsammans med en hårdvaruplattform stödjer ett antal nya multimedia funktioner inom trådlös överföring med Bluetooth:
- Trådlös överföring mellan stereo, dator, högtalare och headset inom konsument och Hi-Fi industrin
- Gruppkommunikation och telefoniapplikationer på arbetsplatser
- Signalöverföring inom M2M (maskin till maskin)
I samband med lanseringen av sin nya audioprodukt erhöll bolaget också en första order på 750 tkr från det norska bolaget A-kabel, som Free2move arbetat fram en kommunikationsutrustning tillsammans med för användande vid flygplatser. Denna order följdes av ytterligare en från A-kabel i december på 2,6 Mkr. I november erhölls även en order på 3,5 Mkr för den nya audioprodukten från det australienska bolaget BluFi Wireless, som är en global leverantör av trådlös kommunikation. Totalt erhöll således Free2move order på 6,85 Mkr för sin nya audioprodukt under förra årets sista två månader. Dessa order kommer att levereras under 2008.
I december erhöll Free2move även en intressant initial order på 0,5 Mkr från Siemens Malaysia. I samarbete med Siemens har Free2move utvecklat ett system för stöldskydd som installerats på Siemens huvudkontor i Malaysia. Systemet bygger på Free2move:s aktiva RFID-produkter som är fullt integrerade i Siemens system för stöldskydd och säkerhet. Installationen säkerställer att utrustning som t.ex. bärbara datorer och andra värdefulla tillgångar inte hamnar i orätta händer eller försvinner. Free2move ska tillsammans med Siemens marknadsföra systemet mot Siemens befintliga kunder i Asien.
I årsredovisningen för 2006 nämndes förutom Siemens även Toshiba och Intel som kunder till Free2moves RFID-produkt. Det är därför inte omöjligt att vi kommer få se ytterligare något större samarbete från dessa företag avseende denna produkt. Samtliga ovanstående nämnda order kan således komma att ge ytterligare uppföljningsorder under 2008. Detta tillsammans med befintlig orderstock i januari på 10 Mkr och att bolaget i dagsläget har ett antal offerter ute till betydande belopp samt att bolaget har ett globalt nätverk av stora distributörer som Rutronik i Europa, DigiKey i USA och Richardsson i Australien gör att det känns rimligt att anta att bolaget når sin målsättning om en omsättning på 24,2 Mkr i år. Faktum är att målsättningen känns lite väl defensiv med beaktande av ovanstående, men bolaget har tidigare missat sina prognoser och vill nog inte göra om det.
I det prospekt som upprättades vid nyemissionen till 6 kr som gjordes i anslutning till att bolaget listades i mars 2007 prognostiserade bolaget en omsättning på 20 Mkr och ett rörelseresultat om 2,5 Mkr under 2007. I oktober kom bolaget ut med en vinstvarning, där man konstaterade att man inte erhållit order i den takt man förväntat men att man samtidigt noterat att värdet på offertförfrågningarna ökat och att de därför tar längre tid att slutföra.
Vad kan då en omsättning på 24,2 Mkr ge för vinst i år? Tittar vi på resultaträkningen ser vi att bolaget har en bruttomarginal på 41 procent och övriga kostnader på 5,8 Mkr (exkl. engångskostnaden för börsintroduktionen) under 2007. Jag räknar med att de övriga kostnaderna ökar till 8 Mkr under 2008. Detta innebär att en omsättning på 24,2 Mkr skulle ge ett resultat före skatt på 1,9 Mkr. Räknat på 6,3 miljoner aktier ger det en vinst per aktie på 0,22 kr.
Om bolaget skulle erhålla containerordern bör omsättningen i år hamna runt 45 Mkr. Räknar vi med att den ger ett vinsttillskott på 30 procent av 20 Mkr = 6 Mkr så får vi istället en vinst på 7,9 Mkr, vilket ger en vinst per aktie på 90 öre per aktie motsvarande ett P/E-tal på 4.
Vad bör då aktien och bolaget värderas till? Att titta på årets beräknade resultat och göra en P/E-talsvärdering är inte lämpligt (såvida inte containerordern erhålls) då bolaget i år kommer att nå strax över break-even om bolagets omsättningsmål nås, vilket medför att vinstmarginalen kommer vara betydligt lägre än en tänkbar framtida vinstmarginal. Vi får därför ta och titta på vad 2009 års resultat kan beräknas komma uppgå till. Om vi utgår från att bolaget når sin målsättning för detta år och når en omsättning på 48 Mkr samtidigt som bruttomarginalen på 41 procent är intakt och de övriga kostnaderna ökar från 8 till 11 Mkr, så får vi en bruttovinst på 19,7 Mkr och ett resultat före skatt på 8,7 Mkr.
Vad ska ett snabbväxande högteknologiskt bolag som befinner sig på en marknad som beräknas växa med 50 procent om året de närmaste åren åsättas för P/E-tal? Här finns förstås olika åsikter, men historiskt sett har sådana bolag, även de mindre, åsatts ett P/E-tal runt 30. I dagens börsklimat verkar dock marknaden inte villiga att sätta ett högre P/E-tal än 15 på denna typ av tillväxtbolag (jfr t.ex. MSAB). Ett P/E-tal på 15 skulle innebära att kursen nästa år ligger runt 15 kr. Om Free2move får containerordern kan aktiekursen hamna där redan i år.
Dock ska det poängteras att bolaget befinner sig på en mycket konkurrensutsatt marknad och att likviditeten i aktien är låg. Ibland kan det skilja 30 procent mellan köp- och säljkurs. Det är alltså inte att rekommendera att köpa några större poster såvida man är kortsiktig och snabbt kan behöva sina pengar igen. Dessutom bör man inte köpa för mer än man är beredd att förlora. Även om bolaget idag känns relativt tryggt med sin låga värdering idag kring 20 Mkr och starka orderingång, innebärande att bolaget bör gå med vinst i dagsläget, så kan det vända snabbt.
Personligen tycker jag dock bolaget är värt en chanspost då jag bedömer det som att bolaget har en god chans att nå sitt mål nästa år och att oddsen på det, med dagens kurs, är väldigt bra. Dessutom tillkommer ju chansen att det blir en riktig jackpot om containerordern trillar in.