Post entry

Fortnox: visar vinst och stark tillväxt

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Fortnox visar fortsatt snabb tillväxt och det första helåret med vinst. Aktien har idag ett P/E på 25. Det intressanta är den starka tillväxten och den trygga intäktsmodellen.

Fortnox är Sveriges ledande leverantör av internetbaserade program för företag, föreningar samt redovisnings- och revisionsbyråer. Man erbjuder ett brett sortiment av internetbaserade program för bokföring och administration för mindre företag. De grundades av Jan Älmeby som också skapade SPCS, ett bokföringsprogram för PC som hade 50% av marknaden på 90-talet.

Tunga investeringar redan gjorda De har ägnat många år att utveckla programvaran. Kostnaden har varit stor liksom förlusterna. Under 2010 är det första helåret med 5,2 mkr i vinst. De har en rörelsemarginal på 11,3 % och omsättningsökningen var 83%.

Internetbaserade applikationer, även kallade tjänster i molnet, bedöms få mycket stor tillväxt under kommande år. Fortnox ambition är att behålla den 50%-iga andelen av marknaden även under kommande år.

Intäktsmodell, kundtillväxt och marginaler Intäkterna för bolaget kommer via månadsavgifter. I dagsläget har man över 10 000 kunder och mer än 50 000 användare som alla betalar månadsavgifter. Detta i kombination gör att intäkten är trygg under många år. Utmaningen ligger att skaffa nya kunder och där har Fortnox visat styrka de senaste åren. Kostnaden för bolaget med en extra kund är marginell eftersom lösningen är internetbaserad. Därför kommer marginalerna att öka med ytterligare kundtillväxt.

Värdering Idag är bolaget värderat till P/E 25 och börsvärdet är 147 mkr. Under 2011 bedöms marginalen att öka från 11 till 16 %. Om inte försäljningstillväxten avtar är det rimligt att börsvärdet stiger med minst 25% under 2011 och kursen till 3,20. ATH var i februari förra året med 3,05.

Jag har skrivit ett blogginlägg tidigare kallat Rätt strategi för vinster och i det redovisat fyra kriterier. Enligt dessa är:

+ Trenden för kursen är stigande.

++ Fundamenta är bra. Vinst och försäljning stiger kraftigt.

+ Den sjunkande kurstrenden (feb 2010 - dec 2010) har brutits.

Aktien är 17% upp från lägst betalt i december.

+ Aktien är inte billig idag, utan tillväxten gör aktien intressant.

Läs också Här på Redeye finns en analys från Börsveckan i maj 2010 "Fortnox en snabbväxare". Kursen var då också 2,50 kr. http://www.redeye.se/bolag/fortnox

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?