Formpipe: affärsmodellen ger högre marginaler
2008-03-10 04:55, Edited at: 2011-03-11 05:33Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Ett starkt Q4 2007, med ökad omsättning och imponerande marginaler, skapar förhoppningar om en stabil framtid. Med fokus på licensförsäljningen kommer de repetitiva intäkterna att öka ytterligare, vilket i sin tur kommer att leda till kraftigt förbättrade marginaler. 2008 kan komma att bli ett mycket spännande och trevligt år för oss Formpipe ägare.
Formpipe Software AB är ett programvarubolag som utvecklar och levererar mjukvara som strukturerar information för större företag, myndigheter samt organisationer. Företaget etablerades 2004 och har sedan dess byggt upp en stabil kundbas, till största delen från den offentliga sektorn. Formpipes huvudsakliga intäkter kommer från licensförsäljning, konsultning samt av repetitiva intäkter från support och underhållsavtal. 2007 omsatte företaget 67,6 miljoner kronor och VPA blev 92 öre, en ökning med 37 procent gentemot 2006.
Verksamhetsområden Formpipe Software har två verksamhetsområden, NetMaker och NetDesign. NetDesign är det största verksamhetsområdet och det är det område som förväntas växa mest i framtiden.
Verksamhetsområdet NetMaker arbetar med att licensera ut säkra elektroniska betalningslösningar mellan företag och Bankgirocentralen. För endast en krona kan företagen få tillgång till en standardlösning och Formpipes intäkter från verksamhetsområdet NetMaker utgörs således huvudsakligen från support och underhållsavtal. Programvaran är välkänd, pålitlig och mycket lönsam och att Formpipe är partner till BGC tyder på kvalité. NetMakers kunder kommer nästan uteslutande från den privata sektorn.
Verksamhetsområdet NetDesign utvecklar och marknadsför programvaror inom ECM (Enterprise Content Management, ett samlingsnamn för hantering av information). Området visar upp en kraftig tillväxt och god lönsamhet. Huvudprodukten W3D3 underlättar och effektiviserar dokument- och ärendehantering och med förvärvet av dotterbolaget EFS har verksamhetsområdet NetDesign kompletterats med Lasernet, en produkt som bl.a. underlättar hanteringen av inkommande och utgående elektroniska fakturor.
Formpipes ECM-produkter W3D3 och Lasernet ingår i ett ramavtal mellan Formpipe och offentliga Sverige, som innebär att offentliga Sverige kan handla dessa ECM-produkter utan offentlig upphandling. Dessutom rankas W3D3, i en utvärdering av de olika programvaruprodukterna inom ramavtalet, som nummer ett på områdena dokumenthantering, workflow, ärendehantering samt e-arkivering.
NetDesigns kundgrupp kommer till största delen från den offentliga sektorn och under 2007 omsatte detta verksamhetsområde 56.5 miljoner kronor.
Affärsmodell
Formpipes Softwares intäkter kommer nästan uteslutande från licensförsäljning, konsultning samt support och underhållsavtal. När en licens säljs integrerar konsulter programmet samt utbildar kunden om dess funktioner och sedan betalar kunden en årlig avgift för support och underhåll. Support och underhållsintäkterna är således repetitiva intäkter, d.v.s. årligen återkommande intäkter och dessa ökar från kvartal till kvartal. Q4 2007 var de repetitiva intäkterna 27 miljoner kronor på årsbasis och för Q1 2008 ligger dessa intäkter på minst 29 miljoner kronor på årsbasis.
I senaste årsredovisningen kommunicerar Formpipe att fokus i fortsättningen kommer ligga på ökad licensförsäljningen som sin tur kommer att generera ökande repetitiva intäkter. Konsultintäkterna kommer således att gradvis minska i relation till de andra intäkterna tack vare att allt fler leveransprojekt sker genom samarbetspartners. Formpipe avser dock inte att minska ner på antalet konsulter då det enligt VDn Christian Sundin är viktigt för programutvecklingen att företaget har en viss närvaro ute hos kunderna för att få veta vilka framtida funktioner som önskas.
Fokuset på det repetitiva support och underhålls intäkterna kommer att öka hävstången ytterligare i affärsmoddelen, d.v.s. att rörelsemarginalen kommer att öka successivt från år till år. Att förnyelsegraden av licenserna nästan är hundraprocentig gör att de repetitiva intäkterna inom några år kommer att täcka företagets samtliga kostnader. Detta faktum tillsammans med att Formpipes kundbas till största delen kommer från den offentliga sektorn gör Formpipe relativt konjunkturokänsligt.
En normal licensorder ligger på mindre än en miljon kronor. Christian Sundin ser en tendens att många nya kunder väljer att starta i mindre skala för att sedan teckna fler licenser allt eftersom de upptäcker fördelarna med ett ECM-system. Detta ger långsiktigt trogna kunder som etappvis uppgraderar sitt ECM-system genom tilläggsorders vilket gynnar den långsiktiga tillväxten.
Marknad och tillväxtpotential
EMC-marknaden är i nuläget ganska outvecklad och Formpipes starka position, både vad det gäller programvara och kundstock, gör att företaget har en bra tillväxtpotential allt eftersom fler myndigheter, organisationer och företag väljer att integrera ECM-system i sina organisationer. Analys huset Gartner uppskattar att den globala ECM- marknaden kommer växa med cirka 13 procent årligen fram till 2011. Formpipes målsättning är att växa snabbare än marknaden och en realistisk gissning är att Formpipes årliga organiska tillväxt hamnar på mellan 15-20 procent de kommande åren.
Den offentliga sektorn står för 15 procent av IT-investeringarna i Sverige och man ska ha i åtanke att den offentliga sektorn har kommit långt när det gäller införande av ECM-system om man jämför med den privata sektorn. Detta gör att ett ordentligt genombrott i den privata sektorn (order från något av Sveriges storföretag) skulle kunna ge Formpipe en ännu kraftigare tillväxt. Enligt Christian Sundin bearbetas den privata sektorn både av Formpipes egna säljare samt av deras partners.
Anledningarna till att integrerar ECM-system i sin organisation är många. Svenska myndigheter drivs bl.a. av lagstiftning. Sveafakturan är ett exempel på sådan lagstiftning. Sveafakturan, som innefattar alla statliga myndigheter, innebär att alla fakturor, ingående som utgående, skall ske elektronisk. Denna lagändring som träder i kraft 1e juli i år skapar ett ytterligare behov på en av de ECM- lösningar som Formpipe tillhandahåller.
På sikt är dock de största drivkrafterna för att införa ECM-system effektiviteten, produktiviteten samt kostnadsbesparingarna som systemen innebär.
Risker
Att investera i teknikföretag innebär alltid en hög risk. Konkurrensen är hård och risken att någon konkurrent utvecklar en bättre produkt finns alltid. Formpipe har dock ett antal produkter som håller erkänt hög kvalité och som har fått många goda referenser (finns att läsa på hemsidan). I nuläget bedömer jag teknikrisken som relativt låg och så länge Formpipe fortsätter att utveckla sina produkter samt komplettera och vidga sitt utbud genom förvärv finner jag ingen anledning att ändra på den uppfattningen.
Marknadsrisken är något som är högst aktuellt i nuläget. Dagligen kan vi läsa om att ekonomin är på väg in i en lågkonjunktur, huruvida vi är det eller är inte jag rätt person att avgöra. Branschbedömare anser att ECM- marknaden är relativt konjunkturokänsligt men en långvarig lågkonjunktur skulle kunna leda till att företag och myndigheter skjuter på att investera i ECM system, vilket i sin tur skulle leda till en lägre tillväkt för Formpipe.
Den finansiella risken är låg i Formpipe. Företaget har ett starkt kassaflöde och företaget kan fakturera de repetitiva intäkterna i förväg. Det egna kapitalet uppgår till 51,2 miljoner kronor vilket motsvarar 5.22 kronor per aktie. I och med förvärvet av EFS ökade företagets räntebärande skulder till 28,8 miljoner kronor och framtida förvärv kan komma öka skuldsättningsgraden ytterligare. Vid eventuellt förvärv kan även betalningen komma att ske med Formpipe aktier vilket spär ut aktieantalet ännu mera. Att vi aktieägare behöver tillföra mer kapital i framtiden ser jag som föga troligt då Formpipe i grund och botten är ett vinstgivande företag med en ökande lönsamhet.
Framtid
Formpipe lämnar ingen prognos för 2008. Målsättningen är dock att fortsätta att ta marknadsandelar, att öka lönsamheten samt utnyttja synenergierna från förvärvet av EFS. Formpipe letar dessutom efter ett kompletterande förvärv för att stärka sin ställning på marknaden.
I höstas utvidgades styrelsen med två personer och i samband med årsredovisningen 2007 ändrade Formpipe sitt redovisningssystem till IFRS. Detta är två steg som har tagits som förberedelse för en notering på Stockholmsbörsens smallcap. Någon fast tidsplan när noteringen ska ske finns dock inte enligt Christian Sundin.
Värdering och prognos
I fredags stängde Formpipes aktie på 11.75 kronor. Antalet aktier i bolaget uppgår i nuläget till 9 798 660 stycken. Detta ger ett bolagsvärde på cirka 115 miljoner kronor. VPA 2007 uppgick till 92 öre, vilket gör att aktien i nuläget handlas till ett P/E-tal på 12.77 på 2007 års vinst. Det är inte högt för ett företag som hade en vinsttillväxt på 37 procent 2007 och som visar upp fin skalbarhet i affärsmodellen (VPA 2006 bokfördes till 77 öre. Dock utnyttjade Formpipe förlustavdrag från tidigare år. VPA 2006, med full bolagsbeskattning uppgick till 67 öre).
2007 omsatte Formpipe 67,6 miljoner kronor. Om förvärvet av EFS hade skett 1 januari skulle istället omsättningen uppgått 75,5 miljoner kronor. Det är dessa siffror jag utgår från i min prognos för 2008.
Omsättning (Mkr)
Support och underhåll
38
Licens
30
Konsult och övrigt
21
Nettoomsättning
89
Kostnader
Försäljningskostnader
-2.5
Personalkostnader
-42
Övriga kostnader
-14
Avskrivningar
-4
Summa kostnader
62.5
Rörelseresultat
26.5
Finansnetto
-2.5
Skatt
-6.7
Resultat
17.3
Enligt min prognos kommer årets organiska tillväxt uppgå till 17,9 procent till en rörelsemarginal på 29,8 procent. För att beräkna VPA 2008 får man ta hänsyn till det incitamentsprogram som kommer att möjliggöra för Formpipes anställda att ta del av en positiv bolagsutveckling. Incitamentsprogramet avser nyemission av högst 510 tusen aktier, vilket kommer att leda till att det totala antalet aktier uppgår till cirka 10.3 miljoner.
Med 10.3 miljoner aktier kommer således VPA 2008 enligt min prognos uppgå till 1.68 kronor. Detta är en vinstökning på 82.5 procent. Vilket P/E-tal som Formpipe bör ha är alltid svårt att avgöra. Men med skalbarheten i affärsmoddelen, de goda tillväxtutsikterna samt tryggheten med de växande repetitiva intäkterna tycker jag i alla fall att Formpipe skulle kunna värderas till ett P/E-tal mellan 12 och 15 på 2008 års vinst. Detta ger riktkurser på 20-25 kronor till årsskiftet. Min rekommendation blir med andra ord köp och behåll.