Post entry

Firefly: minskar risken inom processindustrin

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Den snabba tekniska utvecklingen inom träindustrin har inneburit en ökad effektivisering och automatisering. Kraven på produktions och brandsäkerhet kommer vara en viktig edge för att bibehålla lönsamhet på sikt för de stora aktörerna på marknaden

Bakgrund Den snabba tekniska utvecklingen inom träindustrin har inneburit en ökad effektivisering och automatisering. Investeringsnivån har ökat och det gör att produktionsavbrott har blivit mycket dyrare än tidigare. Maskiner producerar i snabbare tempo och kraven på produktionssäkerhet och brandsäkerhet har därmed också ökat.

Firefly är en världsledande leverantör av skräddarsydda skyddssystem mot brand och dammexplosioner inom processindustrin. Bland några av deras kunder kan märkas Eon, Fortum, Statoil samt Stora Enso. Bolaget i sig har funnits i över 30 år.

Alla bränder och dammexplosioner har ett startförlopp, det man vill är att oskadliggöra tändkällan nnan den hinner antända materialet. Den viktigaste komponenten i Firefly systemet är den patenterade IR detektorn som reagerar på olika partikeltemperaturer.

En av Firefly´s detektorer kan detektera så låg temperatur som 130 grader. De flesta andra detektorer på marknaden indikerar synligt ljus som kräver en temperatur på minst 700 grader. Därmed är de flesta andra detektorer på marknaden i praktiken verkningslösa mot tändkällor med lägre temperaturer. Firefly har patent på sin teknologi som tillåter detta.

Det som stödjer Firefly är att ett flertal forskningsinstitut världen över har kommit fram till att lägsta antändningstemperatur hos trädamm i ett filter är ca 480°C och så låg som ca 260°C i en silo.

Konkurrens Det finns en hel del andra aktörer på marknaden för att minska brandrisken inom processindustri. Bland annat finns Flamex och Grecon för att nämna några. Vissa av dessa är betydligt större och har funnits minst lika länge om inte mer.

Firefly ses som en potentiell uppstickare som tar viktiga marknadsandelar genom att satsa på kvalité framför kvantitet. Bland annat använder sig Firefly av en patenterad IR teknologi som kan detektera brandrisker vid betydligt lägre temperaturer ( fortfarande vid temperaturer som ger upphov till gnistor och är riskabla) samt en bättre kontroll för att väl släcka dessa. Frågan är hur pass väl industrin vill betala för en dyr kvalitativ lösning när en billigare kvantitativ kanske kan fungera lika bra?

Lite siffror Den senaste tidens finansiella kris med globala lågkonjunktur har påverkat bolaget negativt men i en ganska begränsad omfattning då investeringar i

brandsäkerhet är ett område som prioriteras även under sämre tider. I synnerhet när konjunkturen sparkar igång ordentligt kommer vi nog se en rätt stark tillväxt för firefly när flera aktörer sätter igång med sina investeringar som tidigare legat på is.

Företaget hade under 2009 en omsättning på 116 mkr och ett rörelseresultat på 7.6mkr. De totala tillgångarna värderas till 65.4 mkr och bolaget är helt skuldfritt. De likvida medlen vid 2009 års slut låg på 22.5 mkr.

Företaget har en soliditet på 59% för 2009, vinstmarginal på 12% och räntabilitet på 39%.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?