Post entry

Fenix Outdoor: Raketen som vägrar lyfta

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Gjorde en analys i december 2009 med rubriken Oupptäckt raket. Tyvärr måste jag konstatera att raketen ännu inte lyft men....

De antaganden jag gjorde i min förra analys har till stora delar besannats men aktien vägrar ändå att lyfta från en kurs som i december 2009 var 138 kr. Målkursen då var 238 kr på ett års sikt. Kursen idag 140 kr. Analysresultatet från december 2009 gäller till stora delar även idag trots en viss förskjutning pga av världsekonomins försenade återhämtning. För att bekräfta mina antaganden har jag roat mig med en jämförelse med Björn Borg för att på det sättet försöka förstå varför inte Fenix lyfter.

Fenix Borg

Nettoomsättning (jan-juni) +14% +3%

Rörelseresultat (jan-juni) +34% +0,1%

Avkastning på eget kapital (juli-juni) 25,1% 20,3%

Soliditet (juli-juni) 69% 71%

P/E (juli-juni) 15,1 21,3

I princip alla nyckeltal talar till Fenix fördel. Bortser man från att nyckeltalen är klart bättre för Fenix ger det en kurs för Fenix på 199 kr om P/E talet likställs med Borg. Varför värderar då inte marknaden detta, tror det beror på några få men viktiga faktorer.

Omsättningen. Det är nästan helt obefintlig omsättning i Fenix, vissa dagar nästan helt utan affärer. Borg har ca 5 ggr så hög omsättning. En orsak är naturligtvis att majoriteten av aktierna ligger i en familj.

Ledningen. Huvudkontoret ligger i Örnsköldsvik men VD är stationerad i Tyskland. Det gör att löpande information nästan helt saknas, det finns inga andra triggers än de delårsrapporter som måste redovisas. I dagens nummer av DI finns en intervju med VD Martin Nordin. I den sägs bl.a. att han avser att flytta till Zurich, Schweiz. Detta tolkar jag som att en satsning i Schweiz har högsta prioritet. Spännande att se vad som händer här.

Information. Som jag nämnt saknas löpande information nästan helt. Inte ens i de delårsrapporter som måste redovisas finns så mycket som en kommentar från VD, varför? Vem vågar satsa pengar i något som är så anonymt, men nyckeltalen kommer ändå till sist att värderas av marknaden.

Rekommendationen till köp.

På ett års sikt (augusti 2011) ger min analys följande:

- Omsättningsökning 15% => 1366 MSEK

- Resultatökning 34 % => 165 MSEK

- Resultat per aktie efter skatt => 12,43

- Aktiekurs vid PE 17 (lågt för tillväxtbolag) => 211 SEK

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?