Fagerhult: goda förutsättningar på kort sikt
2009-02-06 14:18, Edited at: 2011-03-11 05:43Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Fagerhult ökar både vinst och utdelning. Förklaringen att det går så bra sägs sammanhänga med att de ligger sent i konjunkturcykeln.
Fagerhult säljer belysning. Både för utomhus och innhomhusbruk.
Fagerhult är marknadsledande på proffesionell belysning i Sverige och tvåa i övriga nordiska länder. Butiksbelysning är Fagerhults näst största affärsområde med 17 procent av gruppens totala omsättning. Tillväxten inom affärsområdet utomhusbelysning är generellt sett god men har liten kritisk massa. Norden är den största marknaden med 86 procent av försäljningen där Sverige står för 58 procent.
Koncernen redovisar ett rekordresultat för 2008. Vinsten per aktie stiger från 10,69 kr till 14,62 kr. Det är en ökning med 38 procent, och framtidsprognosen är god på kort sikt. Samtidigt uppvisar Fagerhult en tillväxt på 11,4 procent. Orderingången är oförändrad jämfört med föregående år.
Volymutvecklingen har varit god på samtliga marknader. Rörelsemarginalen har förbättrats från 7,8% till 9,8%. Företaget avser att internationaliseras, och fortsätter därmed på inslagen väg.
Utdelningen höjs från 4,50kr till 5,50 kr. Ett styrketecken i dessa snåla börstider. Soliditeten uppgår till 41 procent. Både kassan och det egna kapitalet har ökat under året. Kassaflödet har ökat från 161 till 216 MKr.
Fagerhult är ett bolag som står stabilt. Jämförelsevis har kursen fallit mindre än många andra bolag, och därmed har den relativa värderingen ökat.
Försäljningsutvecklingen ligger på i genomsnitt 14 procent, om man tittar på de senaste sex åren.
Vinstutvecklingen har varit något svajigare, med toppar på över hundra procent år 2003 och 2005. Snittet ligger på 20 procent. Nu blev det,som nämnt, 38 procent.
Vinstmarginalen ligger på 6,4 procent för sex år. Nu är den överträffad med råge: 9,8 procent.
Både försäljningstillväxt och vinsttillväxt är gynnsam, jämfört med nuvarande aktiekurs.
Risker och osäkerhetsfaktorer
Fagerhult beskriver att risken består av affärsmässiga risker och finansiella risker (valutor och räntor.) Valutarisken märks vid exportförsäljning och i samband med import av råvaror och komponenter. Fagerhult säkrar valutaflödet efter "individuell bedömning".
Värdering
Utifrån ovanstående bedömmer jag att Fagerhult är långsiktigt köpvärd upp till 170 kronor. Den låga omsättningen och det osäkra marknadsklimatet där belysningsföretaget är sencykliskt gör att jag sätter en riktkurs på 150 kr. Det är de kursnivåer som tangerades så sent som i november 2008.