Post entry

Eurocon: kvalitétsbolag till attraktiv värdering

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

\- Nischad teknikkonsult inom massa och energi, nu även minoritetsdelägare i vindkraftbolag. - Hög direktavkastning och lågt PE-tal. - Ständigt vinstgivande och uppköpskandidat.

Prima kvalitét till låg värdering - en trevlig kombination!

I tider då var och varannat förhoppningsbolag rusar på spekulation kan det vara intressant att påpeka att det faktiskt finns eftersläntrare som fortfarande är köpvärda.. varsågod, här bjuds ni på ett superintressant företag som sällan omnämns på några chatsidor eller i tidningssammanhang, och nog får betraktas som väldigt oupptäckt!

Aktietorgsnoterade Eurocon är verkligen ett tvättäkta kvalitétsbolag som sällan bjuder marknaden på några obehagligheter utan år efter år levererar goda vinster som man bl a delar med sig av till ägarna i form av en bra direktavkastning.

En direktavkastning kring 4,5 % förväntas i år och det ligger man högt i topp i direktavkastningsligan bland smålistorna. Trots bolagets fantastiskt fina historik och avsaknad av dåliga nyheter dras bolaget av en låg värdering som inte kan sägas vara annat än väldigt oförtjänt.

Eurocon är en teknikkonsult inom massa- skog- och energisektorn. Det rör sig kan man säga om en liten kusin till jättarna i branschen, ÅF, Rejlers och Sweco. Bolaget har ca 120 medarbetare runt om i landet, främst i norra delarna av Sverige, där närheten till deras huvudsakliga marknad är störst. En erfaren personal- och ägarledningstyrka, och en nischad strategi, har gjort Eurocon väldigt konkurrenskraftiga under ett antal år och bolaget har stadigt växt kring 20 % årligen, hela tiden med bra vinstsiffror, något som kommit aktieägarna till gagn i form av bra utdelning. Bolaget har nyligen fått fina prestigeordrar från både SCA och Stora Enso där man snuvat sina betydligt större konkurrenter vid upphandlingar. Något bolaget med all rätta verkar väldigt stolta och nöjda med.

Eurocon har ett börsvärde på 56 mkr (vid kursen 1,69), bolagets nettoomsättning jan-dec var 79,7 mkr, rörelseresultat 5,6 mkr. Då saknas alltså det sista, normalt sett, starka kvartalet och nog ser det ut som att bolaget kan landa på en vinst kring 7-7,5 mkr på helåret 2009. Detta svåra 2009 som innebar stora utmaningar för många bolag, smått imponerande! Ett PE-tal kring 7,5 därmed för 2009.

Bolaget har tidigare haft som mål, och uppfyllt, en årlig tillväxt på 20 %. I år bryts den siffran men bolaget verkar snarare kunnat samla kraft inför bättre tider och har inte tvingats lägga några varsel eller andra större justeringar vilket torde ha skapat arbetsro. Gissningsvis kan 2010 siffror bli starkare igen än 2009 ovan och utan större vetenskap, mer än en kvalificerad gissning, så kan man väl hoppas att bolaget kan lägga till ytterligare 1 mkr till rörelseresultatet vilket omvandlar PE-talet för årets prognos på 6,5-7. Tokbilligt för ett kvalitétsbolag! Och ingen fantasiprognos på något sätt.

Teknikkonsulter har generellt ofta rätt så attraktiva värderingar. Kanske är det för att de är förutsägbara.. vinsterna kommer år ut och år in... utan överraskningar:-) ganska ologiskt egentligen att det skulle vara ett skäl för lägre värderingar men frågan är om det inte ligger något i det. Eurocon överdriver sällan sina prognoser, sprutar inte pressreleaser men levererar när det kommer till rapportdags. Kanske har vi sett ett trendbrott i bolagets kommunikation med marknaden på slutet då man varit ute på ett par olika aktieträffar runt om i landet. En imponerande presentation (kolla på den!) i Stockholm på Affärsvärlden/Aktietorgets dag följdes av en aktiesparträff i Umeå där Gunnar Ek om Eurocon yttrade "ett av de mer spännande bolagen i Norrland!".

http://www.aktiespararna.se/sajt/kontakt/lokalavdelningar/lok/akties...

http://www.stockontv.com/interface/partners/aktietorgsdagen/eurocon.htm

http://www.stockontv.se/bolaglistan/stockexchangecompany/eurocon.aspx?ctxid=1613

På Aktietorgsdagen konstaterade även bolagets utmärkte VD att Eurocons huvudägare börjar bli till åren och de knappast är omöjliga att sälja om ett större bolag lägger bud på Eurocon. VD:n var dock noga med att poängtera att de ingalunda kommer sälja ut sig för billigt, vilket låter som en trygghet för aktieägarna, och nämnde också att det funnits intressenter för bolaget i ett tidigare stadie men att budnivån då var för låg.

En intressant krydda i Eurocon dök upp i mitten på december då bolaget presenterade en affär med vindkraftstillverkaren Energytower. Bolagen byter tjänster och Eurocon ger konsulttjänster och blir samtidigt storägare i Energytower. Bolaget har en ny teknik inom vindkraft som höjer verkningsgraden och ger säkrare och mer effektiva vindkraftverk. Eurocon beskriver Energytower som ett bolag med mycket goda framtidsutsikter och hög teknikhöjd. Intressant krydda på sikt:-)!

www.energytower.se

Kortsiktigt är affären rätt så liten för Eurocon, men två tydligt goda effekter. Dels delägande i spännande teknikbolag, dels styr Eurocon in sina konsulttjänster på en riktigt het framtidsbransch, nämligen vindkraft. Det måste finnas mkt goda möjligheter för konsultverksamhet inom vindkraft, inte minst om man som Eurocon redan har ett gott rykte på energimarknaden i en stor region.

Negativt om Eurocon: Man måste nog lyfta fram den dåliga likviditeten i aktien som ett minus. Emellanåt kan det omsättas ganska hyggligt stora poster i bolaget, men sen kan det gå perioder med tunna orderdjup. Det drabbar förstås värderingen negativt när man vet med sig att det kan bli svårt att komma ur aktien med större poster. Det innebär också att köp av aktien måste ske med förnuft. När Börsveckan köprekade Eurocon förra våren drog aktien i ett våldsamt ryck från 1,20 till 2 kr på några timmar! Därefter har aktien fallit i glömska igen för att sedan påbörja klättringen mot 2 kr igen.

Riktkurs: Lågt PE-tal, hög direktavkastning till det positiva, dålig likviditet i aktien är negativt. En kurs på 2 kr skulle innebära ett börsvärde kring 66 mkr vilket ger ett PE-tal för 2009 års prognos på cirka 8,8. Tittar man på prognoser för 2010 kommer en kurs kring 2 kr inte på ngt sätt vara avskräckande PE-talmässigt och även om man resonerar utifrån andra mått, tillväxtspotential, uppköpskandidat, vindkraftdelägandet osv.

Tvärtom är man nog inte överoptimistisk om man spekulerar högre än så, kanske 2,25-2,50 kr på ett års sikt. Egentligen räcker det väl att någon tidning tar tag i Eurocon-aktien och börjar skriva om den för att handeln ska ta fart och när marknaden sätter en mer korrekt värdering känns nämnda kurser inte vara orimliga.

Riktkursen sätts till 2 kr, med rekommendation klart köp!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?