Post entry

Eurocrine Vaccines: falska förhoppningar?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Låg omsättning och falska löften om att lösa svininfluensan ger rekommendationen sälj.

Som nästan alla bioteknikföretag så går eurocine med årlig förlust. Intäkterna kommer från emissioner. Detta är normal i en preklinisk forskningsfas.

De har haft två år på sig att få in något i fas I, men inte lyckat med detta. De senaste dagarna har Eurocine låtit höra av sig. Nu senast (11/2) meddelar företaget:

"Eurocine Vaccines har utvecklat två adjuvans för vaccinering via näsan. Bolaget har som mål att genomföra kliniska studier på människa med två influensavacciner, utvecklade med vart och ett av adjuvansen.

Eurocine Vaccines har undersökt de två vaccinernas kvalitet, hållbarhet, effekt och säkerhet. Den nödvändiga uppskalningen av tillverkningen har visat sig väsentligt mer tidskrävande än planerat.

Tillverkning sker nu i en satsstorlek som är tillräcklig för de kliniska studierna. Emellertid innebär detta att dokumentationen måste kompletteras vilket medför en revidering av Bolagets projektplan för influensavaccinerna. Bolaget genomför därför under den närmaste åttamånadersperioden de kompletterande undersökningar som krävs för att vaccinerna ska kunna studeras i människa."

Detta är naturligtvis dåliga nyheter. Men företagets kurs har ökat sedan dess.

Senare (27/4) ser företaget en chans.

"Om vår hypotes håller kommer vi i framtiden kunna skydda mot svininfluensan, säger Hans Arwidson, vd på Eurocine" Realtid.se

Det är bara det att de inte har något i klinik, utom djurförsök. Med de stora satsningarna runt om i världen på att ta fram vaccin så är det sannolikt att andra kommer att ta hela marknaden. Svininfluensan är naturligtvis över sedan länge före Eurocine är klara. De adjuvans som är Eurocines produkt och det som kan göra nasal vaccination till en succé är heller inte helt unika. Både Protein Sciences (USA) och Vaxine (Australien) har adjuvanser som testas för att förstärka effekten av vaccin.

En normal handelsdag omsätts cirka 5000 eurocine-aktier. Detta väger inte heller positivt, om man inte är helt säker på att detta kommer att fungera.

Det som kan väga positivt är att Eurocine kan vara på väg att bryta en negativ trend från 30+ förra året till kring 17 detta året. Men om trenden brutits på grund av förhoppningar om att lösa svininfluensan så är det antagligen ett falskt utbrott.

Företaget har inga stora kostnader och kassan har fyllts med en lyckad nyemission. Eftersom det inte finns några kliniska försök igång så förväntas också att kapitalet används sparsamt.

Med ingenting i klinik, och nyheter om ytterligare förseningar på uppemot 8 månader före start av kliniska försök, samt möjligheten att det förekommit vilseledande information om Eurocines förmåga att stoppa den pågående svininfluensan så kan slutsatsen bara bli en säljrekommendation.

Nu bör man ju gardera sig mot att det faktiskt kommer någon positiv nyhet kring Eurocine, men jag ser inte att det kan komma före dokumentationen är klar, och där har företaget meddelat att det tar 8 månader.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?