Eurocine: revolutionerar vaccinvärlden
2010-05-05 11:19, Edited at: 2011-03-11 05:58Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Nasal vaccination med pipetter kommer att erövra betydande marknadsandelar inte bara för influensavaccin utan för andra vacciner också. Eurocine utvecklar en unik metod för att kunna ta vaccin genom näsan vilket medför en massa fördelar.
1996 arbetade Ulf Schröder på Institutionen för Galenisk Farmaci vid Uppsala Universitet med ett projekt som handlade om på vilket sätt man kan skapa förbättrade teknologier för vacciner som skall ges via näsan. Den 23 februari 1996 är en minnesvärd dag i Ulf Schröders liv. Det var då han lyckades blanda ihop de enkla fettsyror som skulle lägga grunden för det näsvaccin som Eurocine nu arbetar med. Ulf var helt övertygad om att det redan fanns ett patent på den här enkla blandningen. Han började söka i databaser bara för att få det bekräftat. När han förstod att ingen hade patenterat detta blev han smått chockad. Det var bara för honom att söka patent och det är inget som Ulf ångrar idag.
Vaccinmarknaden
- Marknad för säsongsinfluensavaccin ligger i dagsläget runt $4 billion, alltså runt 30 miljarder kr.
- Marknaden för svininfluensavaccin prognostiseras att ligga runt $7 billion nästa år, 2011, runt 50 miljarder kr.
- Marknad för lunginflammationsvaccin ligger i runda slängar strax över $3 billion, strax över 21 miljarder kr. Pfizers (Wyeths) Prevnar har total dominas här med över 90% marknadsnadel.
- Marknad för HIV-bromsvacciner har en prognos på över 100 miljarder kr.
Utöver detta ett antal vacciner med avdödade virus och bakterier, sålunda en våldsam potential.
Nuläget Äntligen efter 2st framflyttningar av den kombinerade fas I/II studien för nasalt influensavaccin (med L3 adjuvanset) körde man igång i september 2009. Anledningen till första framflyttningarna är valet av adjuvans (man har ett L3 och ett N3 adjuvans) samt lite problem i uppskalningen med N3 adjuvanset. Pre-kliniska dokumentationen visade att L3 adjuvanset är snäppet bättre än N3 adjuvanset (som egentligen är konstruerat av Ulf för DNA-vacciner). Uppskalningsproblemet löstes för N3 adjuvanset som de aldrig testat kliniskt i människa.
Noterbart är att L3 adjuvanset är redan testat i en klinisk fas I studie i människa med difterivaccin och därmed godkänt av Läkemedelsverket för kliniska studier. Just difteri är svårare att få ett immunologiskt svar mot i jämförelse med influensa. Man noterade även i denna difteristudie att med mängden L3 adjuvans ökade det immunologiska svaret.
Den kombinerade fas I/II studien för nasalt influensavaccin slutfördes i slutet av januari i år. I mitten av april meddelade man att nasala influensavaccinet visade vaccinet god säkerhet.
Fullständiga resultat från studien inklusive immunologiska data beräknas vara tillgängliga under kvartal 2 2010. Allt sköts av Pharma Consulting Group (PCG) en välrenommerad kontraktsutvecklare.
Vidare i pipeline så har man lunginflammationsvaccin i pre-klinik, fas I för terapeutiskt HIV vaccin (samarbete med norska Bionor Immuno, bidrag från norska staten med 7,4 miljoner, Eurocine har full kostnadstäckning), och vilande förebyggande HIV vaccin (pga pengabrist vilande). Utöver detta samarbetsprojekt med ett par mindre vaccinbolag. Nyligen genomförd NE som gav strax under 10 msek. Licensintäkter väntas under året för nasala influensavaccinet.
Nasala konkurrenter inom influensaområdet AstraZenecas FluMist, det enda godkända nasala influensavaccinet på marknaden, bara i USA än så länge, där såldes det säsongs-FluMist för $145 million för helåret 2009. Utöver detta H1N1-FluMist (svininfluensa) sålde för $389 million förra året.
2009 godkändes FluMist för marknadsföring i Sydkorea, Hongkong och Israel. Ansökningar håller på att granskas i Kanada, Mexiko och EU.
FluMist har stora begränsningar, har ca 3% marknadsandel om man räknar på den globala marknaden och strax över 10% i USA. Får bara ges till åldrarna 2-49 år, pga av att det baseras på levande försvagat influensavirus. Utöver detta måste FluMist kylförvaras. Adminstrationen görs genom en spray-"grunka", något som vetenskapligt bevisat ger sämre effekt än näsdroppar som Eurocine använder sig av (Blow-Fill-Seal, BFS-pipetter, ex nezeril). AstraZeneca har tittat på möjligheten att byta till droppar men då måste man förmodligen göra om fas I, II & III, vilket man troligen inte gör.
Stort plus att FluMist finns på marknaden och plogar väg för det nya sättet att vaccinera sig på - nasalt.
Det finns ett antal andra konkurrenter liksom Eurocine har avdödat virus i sitt vaccin (som därmed kräver adjuvans). Exempelvis NanoBio, NasVax och Vaxin som utfört kliniska fas I studier. Det som skiljer dessa konkurrenter mot Eurocine är att Eurocines L3 adjuvans består utav till fullo kroppsegna substanser.
En titt på konkurrenternas adjuvans visar att de består av ämnen som kan ge allvarliga biverkningar, mycket känsligt område då nerver i näshålan står i nära förbindelse med det centrala nervsystemet.
Ulf Schröders L3 adjuvans är en blandning av två olika grupper av lipider (monoglycerider och fettsyror) fettämnen som återfinns i varje cell i kroppen, alltså kroppsegna substanser och bildas bl.a. efter nedbrytning om du tar en slurk olivolja.
Nasala vacciner ger bra skydd i både blodet och slemhinnorna. Omkring 90 procent av alla våra virus- och bakteriesjukdomar smittar just via slemhinnorna. Det är naturligtvis bra att kunna stoppa bakterier och virus redan innan de trängt in i kroppen.Nasala vacciner har visat sig ge bland annat följande fördelar gentemot injicerade vacciner:
• skydd mot flera virusstammar (korsimmunitet)
• skydd även i slemhinnorna (med injektion fås bara skydd i blodet)
• ingen smittrisk
• enkel och smärtfri vaccination
• kan ges till barn i lägre åldrar samt äldre (som FluMist ej kan)
• 1999 gjordes en undersökning som visade att den årliga kostnaden på grund av de negativa effekterna av sprutor var cirka 4,2 miljarder kronor. Med näsdroppar i hygieniska pipetter kan stora kostnader sparas jämfört med sprutor.
I nasala influensavaccinet som Eurocine utvecklar används avdödat helvirus, vilket också ger fördelen att ingen kylförvaring av vaccinet krävs. WHO har också konstaterat att avdödat helvirus ger starkaste skyddet.
Observera att själva influensavaccinet som Eurocine använder är redan beprövad/godkänt och miljontals människor har fått det injicerat via spruta. Ungerska Omninvest är ”hovleverantör” till Eurocine, vars del är L3 adjuvanset samt metoden via BFS-pipetter ge vaccinet i form av näsdroppar.
Adjuvans värderas högt inom vaccinvärlden, bla kan nämnas då GlaxoSmithKline levererade injicerbart influensavaccin till svenska staten stod sprutadjuvanset för 85% av dospriset.
Flera andra vaccinbolag är intresserade av Eurocines teknik för nasala vacciner. Detta indikerar att bolagets teknik är värdefull och att det är svårt att åstadkomma motsvarande teknik på egen hand.
För andra vacciner såsom lunginflammation, HIV, tuberkulos finns inga nasala konkurenter. Eurocine har redan utfört ett antal djurförsök med mycket bra resultat.
Suget på marknaden Världen och WHO skriker efter nya effektivare sätt att ta vaccin på och framför allt kunna lösa en pandemi där man inte kan tillverka över en miljard sprutor på kort tid. Utöver detta vill man också få bort infektionsrisken som finns med sprutor. Administrationen runt spruthanteringen kostar >4,2 miljarder kr varje år.
Med sprutvacin mot influensa erhåller man inte korsskydd (skydd mot andra virusstammar än de som ingår i vaccinet) av den karaktär som när man tar vaccinet nasalt. Man kan alltså ta samma vaccin och använda den år efter år utan att byta ut de virusstammar som ingående i den eftersom nasal vaccinering ger korsskydd.
Värt att nämna är att influensavaccin med avdödat virus totalt dominerar marknaden, varje år produceras 400-600 miljoner doser av trivalent säsongsinfluensavaccin, dvs med 3st ingående virusstammar som WHO beslutat om.
Med vanlig spruta kan man få hyfsat skydd mot närsläktade stammar och de stammar som ingår i vaccinet. Med nasal vaccinering får man bredare skydd, även mot icke närbesläktade stammar och de som ingår i vaccinet.
Eurocines och många andra bolag som forskar inom samma område har påvisat i en rad djurmodeller såsom iller, möss, grisar, kaniner, råttor och primater att nasal vaccination ger bredare och robustare skydd. De stora vaccinbolagen vet detta men är bekväma i sin nuvarande situation då de tjänar enorma summor på sprutvaccin. De kommer att tvingas agera.
Triggers Eurocine skall redovisa resultatet av den avslutade fas I/II studien i Q2, där befinner vi oss i nu. Troligtvis i slutet av maj. Det är en stor studie med 154 personers prov som skall sammanställas. En kvalificerad gissning är att Big Pharma har haft ett finger med i att styra hur studien skulle se ut, eftersom den är väldigt omfattande. Man skall även redovisa en effektstudie i iller som pågår, troligtvis i juli/augusti.
Licensförhandlingar kommer att ske under sommaren/sensommaren, det är många vaccinbolag, stora som små som har visat intresse för produkten. När man sedan erhåller de första licensintäkterna är det meningen att man på allvar skall sparka igång fas I/II med nasalt lunginflammationsvaccin. Märkbart är att antigenet som Eurocine använder i sitt lunginflammationsvaccin är Pfizers (Wyeths) vidareutveckling av Prevnar (7) till Prevnar (13), antalet pneumokockstammar inom parantes. Förmodligen är det ett önskemål från jätten att man inte skall skylta med samarbetet. Pfizer spår en global försäljning av Prevnar (13) på runt $4,5 billion om något år, injicerbara varianten.
Ursprungligen är Prevnar Wyeths produkt. Pfizer köpte upp Wyeth för otroliga $65 billion förra året. Jag bedömer att Pfizer inte kommer att släppa möjligheten att kunna ge Prevnar medelst BFS-pipetter (näsdroppar). De kommer att agera, antingen efter fas I/II resultat eller något senare, dvs högst troligt ett uppköp. Värt att nämna är att Pfizer i och med uppköpet av Wyeth kommit över influensavaccin av samma typ som Eurocine använder i sitt nasala influensavaccin, avdödat virus.
GlaxoSmithKline har ett pneumokockvaccin liknande Prevnar fast med 10 stammar. Oberoende studier har gjort som visar att Prevnar (13) utklassar GlaxoSmithKlines Synflorix, som kommer få det tufft med Prevnars redan etablerade globala totala dominans, ingår i många länders vaccinationsprogram.
Attraktivt värderad aktie
Väldigt attraktivt värderad aktiekurs med tanke på den enormt höga potentialen med avseende på de adresserade marknaderna. Man måste även ha i åtanken att det rör sig om Drug Delivery, dvs nytt sätt att ta en redan godkänd/etablerad substans. Astra Zeneca köpte ju Medimmune, som har nässprayen FluMist, för ca 100 miljarder kr (15,6 miljarder dollar). Medimmune hade 45 produkter i sin portfölj: http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article276484.ece
Om vi grovt delar 100 miljarder med 45 så får vi 2,222 miljarder/produkt. Detta ger ett värde på en likvärdig produkt på marknad. Om vi drar det hela till det yttersta och säger att Eurocines L3 adjuvans utgör 85% av värdet (pss som GlaxoSmithKliness sprutadjuvans). "FluMist"-värdet blir då: 0,85 x (2222 / 9,461057) = ~200 kr/aktie när produkten finns på marknad. (antal aktier i E efter full utspädning = 9.461.057)
Varje steg ett projekt tar genom den kliniska utvecklingen leder till en ökad sannolikhet att nå marknaden. Schablonmässigt brukar sannolikheten att nå marknaden anges till:
Efter all preklinik ca 20 procent
Efter fas I ca 30 procent
Efter fas II ca 65 procent
Efter fas III ca 90 procent
Källa: http://chrontech.se/sv/forskning/forskningsprocessen
Som sagt, om vi antar att värdet på marknaden är 200 kr för nasala influensavaccinet. Vaccinet bör nå marknad någon gång 2012-2013. Då bör värdet stiga i följande steg allt eftersom verksamheten fortlöper:
Värdet efter fas III => 90% av 200 => 180:- (Licensköparen startar fas III under 2010-2011)
Värdet efter fas II => 65% av 200 => 130:- ("Proof of concept" Q2 2010)
Värdet efter fas I => 30% av 200 => 60:-
Värdet innan fas I => 20% av 200 => 40:- (Preklinisk dokumentation klar)
Som sagt, konservativt beräknat ovan eftersom Eurocines teknologi kan appliceras på många vaccinkomponenter (avdödade virus och avdödade bakterier) samt att teknologin är effektivare än FluMists när det gäller influensan. I räkneexemplet ovan ingår INTE något värde alls på nasala lunginflammationsvaccinet och HIV-bromsvaccinet m.m. (som jag anser kan ha ÄNNU större potential).
Bra ledning och knutna personer Mycket bra ledning i Eurocine. VD Hans Arwidsson, är apotekare och doktor i farmaceutisk vetenskap. Hans har även en MBA från Handelshögskolan i Stockholm. Arbetade i ledande positioner inom FoU, marknads-funktioner och produktion inom Astra och AstraZeneca under perioden 1984-2001. Tidigare VD för LipoCore Holding AB.
Ulf Schröder, grundare, forskningschef och styrelsemedlem, är biokemist och Fil.Dr. från Lunds Tekniska Högskola 1989. Ulf har även en docentur i biofysikalisk teknologi. Hans huvudsakliga forskningsområde har handlat om depå-preparationer av framför allt proteiner (tillväxthormon, insulin) samt utveckling av kontrastmedel för magnetkamera. Ett sådant kontrastmedel finns för närvarande på marknaden i Europa och USA. Han är uppfinnare till över 30 patent / patentansökningar och huvuddelen av dessa handlar om tillämpad forskning inom området drug delivery, som framför allt innefattar läkemedelsberedningar som ger depåeffekt. Kan även nämnas att Ulf sitter med i WHOs referensgrupp inom pandemi.
Om vi sedan tittar vidare på styrelsen så hittar vi namn såsom Mats Lidgard, Alf Lindberg ("pappa" till lunginflammationsvaccinet Prevnar. Alf var forskningschef på Wyeth under denna period och ledde arbetet med utvecklingen av Prevnar, världens genom tiderna bäst säljande vaccin), Karl-Olof Borg (tidigare forskningschef på Astra och var personligen ansvarig för bedriften att rädda utvecklingen av Losec då det såg som mörkast ut).
I vetenskapliga rådet finns tunga namn såsom Per Brandtzaeg (mucosa expert) och Margaret Liu (DNA-vaccin expert).
Gemensamt för alla dessa personer att de kunde lika gärna ha jobbar i toppen för Pfizer, AstraZeneca, GlaxoSmithKline eller någon annan jätte, men de valde Ulf Schröders bolag.
Insiders handel i aktien De är inga finansmän utan tvingas leva på sina forskarlöner. Dock har de köpt aktier i samband med NE som genomfördes i våras. Denna NE genomfördes för att satsa lite extra på kommersiella aktiviteter samt effektstudie i iller. En liten NE på strax under 10 mkr. Storägare är Ulf Schröder och Pär Thuresson.
Stigande trend med rekyl Hur ett rent tekniskt perspektiv är aktien i en stigande trend sedan i början av året. Under senaste tiden har den fallit tillbaka något och ser mycket attraktiv ut nu.