Post entry

Epicept - på tiden med en omvärdering?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Epicept har flera projekt i sen forskning och ett nyhetsflöde som kan gynna aktien 6 - 18 månader fram i tiden.

Epicept har idag efter senaste private Placement utförd i juni ca 37,5 miljoner aktier ute på marknaden. Det gör ett börsvärde på ca 400 miljoner vid en aktiekurs kring 11,-. Med dagens penningflöde borde kassan räcka minst 1 år framåt i tiden. I forskningsportföljen finns i dag över en handfull intressanta kandidater i olika skeden. Bland dessa är följande:

Ceplene:

Maxim's gamla skötebarn som inte direkt blev någon succé. Till slut lyckades man hitta ett område för detta preparat. I kombination med Interleukin-2 kan det använda som underhållsbehandling av akut myeloisk leukemi (AML). Produkten är nu under registrering i Europa. Bolaget själv räknar med en uppskattad försäljningspotential på ca 200 miljoner dollar i Europa. Skulle även USA räknas in finns en försäljningspotential på ca 800 miljoner dollar. En registrering i Europa kan bli aktuell i slutet av 2007 alternativt i början av 2008 och läkemedlet kan tidigast komma ut på marknaden sent 2008.

Azixa:

En kandidat som är utlicensierad till partnern Myriad och har visat mycket goda verkningar på olika hjärntumörer i tidiga prekliniska faser. Myriad skall under hösten påbörja fas III studier med produkten och då faller en milstolpeersättning till Epicept på 1 miljon dollar ut. Marknadspotentialen är stor vid ett läkemedel och en toppförsäljning på över 1,5 miljarder dollar är inte omöjligt. Eventuell lansering av produkten kan ske tidigast 2009. Epicept kommer att erhålla royaltyn från Myriad på försäljningen.

NP-1:

En smärtlindrande kräm som kan användas för lokal smärta vid bl.a. herpes, bältros och diabetes. Produkten är egentligen en sammansättning av två idag redan godkända produkter. Fas II och fas III försök pågår inom olika smärtsegment. Bolagets egen bedömning är att det finns ett patientantal på över 15 miljoner personer så även här är försäljningspotentialen stor. En marknadslansering kring 2009-2010 borde vara realistisk. Ett licensavtal finns.

LidoPain SP och BP:

Båda produkterna är plåster för smärtlindring. SP för lokal smärtlindring efter operationer och BP mot smärta i nedre ryggen. SP genomgick ett bakslag i fasIII studier förra året, men bolaget har gjort justeringar och startar på nytt nya studier. Bolaget själva räknar med att ett behov finns på marknaden för ca 50 miljoner patienter för SP och över 30 miljoner för BP. Epicept har ett avtal med Endo om försäljning av LidoPAIN BP. En marknadstopp för dom båda ihop ligger kring 200 miljoner dollar. Markandslansering tidigast 2010.

EPC2407:

Den sista kandidaten Epicept har i klinisk fas för tillfället. Har i prekliniska faser uppvisat effekt mot bl.a. cancer i lungor och bröst. Ett preparat som detta, mot tumörer, har svårt att nå marknaden och chanserna för att kunna gå hela vägen bedöms som små.

En kortfattad sammanfattning av preparat i klinisk fas. (hämtad från bolagets egen redovisning)

Epicept bild 70%.GIF

Utöver dessa har även bolaget 6 st kandidater i preklinisk fas.

Av ovanstående kan ses att Epicept har en hel del i pipeline de närmaste åren och om någon eller några av kandidaterna når enda fram till färdigt läkemedel finns det en stor potential i aktien från dagens kurs. Något riktvärde på aktien den närmaste tiden tycker jag är fel att sätta då Epicept är ett forskningsbolag och även är avhängigt av licensavtal för försäljning mm.

Dock kan Ceplene ensamt rättfärdiga dagens kurs vid en lansering i Europa under Epicept's egna vingar, vilket bolaget för tillfälle undersöker.

På basis av ovanstående och med det förväntade flödet av forskningsresultat och nyheter som kommer de närmaste åren anser jag att Epicept till dagens nivåer är köpvärd. Kan dock inte nog påpeka att risken för bakslag är hög och stora svängningar kan förekomma i aktien. Min egen personliga riktkurs på Epicept vid ett positivt resultat av Ceplene är ca 35,- inom 6-12 mnd.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?